Az oldalsáv (sidebar) a weboldaladnak az a keskeny része, oszlopa, ahova egy csomó mindent kitehetsz, amik segítik az üzletedet. Lehetnek itt képek, linkek, szövegek, reklámok, videók, letölthető anyagok, az oldalad témája kategorizálva címszavakra, címkék, lehet itt is a feliratkozó űrlapod vagy akár a facebook boxod.
Hogy egy oldalnak mennyi oldalsávja van azt Te döntöd el, persze itt is vannak marketing trükkök, mikor melyik oldalon legyen az oldalsáv. Attól függ mi a célod az oldallal.
Az oldalsáv elhelyezkedése sablon függő. Amikor weboldalt készítesz, akkor kell egy sablont választanod magadnak, ami megadja a oldalad arculatát. Ingyenes kész sablonokat nagyon sok weboldalról tölthetsz le, ahol figyelembe veszed milyen is legyen a sablon szerkezete, például hogy hány oszlopos legyen.
Ingyenes weboldal esetében is (amikor nem kell fizetned a domain névért és a tárhelyért ), kész sablonokból választhatsz, és például a blogger esetében azt is kiválaszthatod egy sablonon belül, hogy az milyen elrendezésű legyen az oldalsáv szempontjából. Balról legyen 1 vagy 2 oldalsáv, jobbról legyen, vagy a bal oldalon egy és a jobb oldalon is egy.
Ha az oldalad tartalma adja el a termékedet akkor, jobboldalon célszerű az egy vagy kettő oldalsáv.
Ha google hirdetésekkel keresel pénzt a google adsense segítségével, akkor ugye az a cél hogy minél többen kattintsanak a hirdetésekre. Ebben az esetben jó ha baloldalra helyezed az oldalsávokat amikben a hirdetések vannak, hogy mikor az oldaladra ér a látogatód, rögtön a szeme azon akadjon meg, mivel balról jobbra olvasunk. (Remélhetőleg :))
Nagyon hasznos megoldás ha az oldalsávban több linket, saját bannert teszel ki, melyek a Te oldaladon belül lévő page-ekre vagyis a menüd oldalaira, sales oldaladra mutatnak.