Sokunkkal előfordul élete folyamán, hogy valamit szeretne megcsinálni, de úgy érzi nincs elég ereje hozzá. Van akinek ez egész élete folyamán megmarad. Te is voltál már így ezzel? Volt olyan hogy elhatároztál valamit, hogy megcsinálod, de aztán jöttek az ellen gondolatok, amik megakadályozzák, ilyenek mint:  úgysem tudom megcsinálni, mit szólnak a többiek, nem vagyok rá képes. Ezeknek a gondolatoknak sajnos nagy része a gyerekkori neveltetésünkből fakad, melyek úgy belénk rögződtek, hogy eszünkbe sem jut mást gondolni, csak folyamatosan ezt hajtogatjuk. Hacsak nem egyszer rájövünk erre a tényre, és tudatosan megváltoztatjuk a rólunk alkotott képet.

Emlékszel gyerekkorodban olyanra, amikor a szülők lehurrogtak valami miatt, amit szerettél volna megcsinálni? Azt mondták: ugyan már Te úgysem tudod ezt megcsinálni. Így nem is csináltad, hacsak nem lelkileg olyan erős gyermek voltál, hogy ellent mertél mondani, és ellent mertél cselekedni. Pedig nem biztos hogy ezzel tettek jót a szülők,  egyrészt honnan tudhatnák ők előre, hogy Te mire is vagy képes, akár gyerekként is, másrészt ha nem jól sül el a dolog, az csak a Te hasznodra válik. Tanulsz belőle, és legközelebb okosabb célt tűzöl ki magadnak. Persze ez az egész csak akkor igaz, ha nem valami oltári nagy hülyeséget találtál ki. 🙂

Tehát ha ezt gyerekkorodban beléd nevelték, később felnőttként is hatással lehet rád. Igen az a legegyszerűbb, ha egy mondattal elintézed: Nem ezt én úgysem tudom megcsinálni. Kizárt! És most ebben a pillanatban kellene átfordulnod a gondolataidban, de azért is megcsinálom. Sőt gondold tovább: mi történik ha mégsem sikerül, mi az ami legrosszabb történhet, ha nem sikerül, ha mégsem tudom megcsinálni. Máris látni fogod, hogy nem veszíthetsz nagy dolgot ha nem sikerül, legalábbis az esetek többségében.

Én arra biztatnálak, ha önbizalomhiány miatt nem mersz valamibe belevágni, ha önbizalomhiány miatt nem fogod elérni amit szeretnél, amit kitűztél magad elé célul, akkor gondolkodj el azon, mit veszíthetsz vele, ha mégsem sikerül. Ha pedig sikerül, akkor visszanyerheted a korábban elveszített önbizalmadat, és hatalmas energiát szerzel vele magadnak, ami újabb célkitűzések elé fog állítani, amin már nem fogsz annyit gondolkodni belekezdjél-e.