A családbarát munka legjellemzőbb tulajdonsága, mint ahogy a nevében is benne van, összhangba legyen a családdal. Vagyis aki végzi, annak ne kelljen háttérbe szorítani a családját semmilyen téren a munkájával szemben. Össze tudja egyeztetni az időpontokat, a tennivalókat és harmóniában tudja élni az életét. Aki a családbarát munkát végzi mindig ott legyen ha szükség van rá, akár a munkájában, akár a családjában és maradéktalanul el tudja látni feladatát mindkét területen.

Régebben nem volt ezzel semmi gond, mert általában gyárakban dolgoztak az emberek, ledolgozták a napi 8 órájukat és mehettek is haza a családjukhoz vagy egyéb dolgukat intézni. Mindenre volt idejük a régi háziasszonyoknak. Úgyhogy régen nagyon sok munkahelyen zajló munkát családbarátnak nevezhettünk.
Nem úgy mint ma! Eleve nem is egy munkahelyen dolgozunk az iskola utáni életünkben, a munkahelyváltások eleve nem tekinthetők olyan szempontból családbarátnak, hogy a munkakeresés és új munkába beállás mindig bizonyos fokú stresszel jár. A stressz kiváltó oka lehet maga a munka betanulása és a munkatársak közé való beilleszkedés, ami néha elég nehezen megy.

Abból a szempontból viszont jót tehet a munkahely váltás, hogy ha előző munkahelyünkön már nem bírjuk idegekkel, nem jövünk ki munkatársainkkal, nem győzzük a munkát, gyomorideggel megyünk be dolgozni. Ha ezek megváltoztatására mindenféle próbálkozásunk ellenére sem látunk több lehetőséget, akkor tényleg jobban járunk, ha másik munkát keresünk.

Mondjuk ilyenkor jön a közhely: minden munkahelyen van valamilyen probléma. Tény és való, de a környezetváltozás mégis a legtöbb esetben jót tesz. A ránkrakódott sok méreganyag nyomása alól felszabadulunk legalább egy időre, amíg az újak újra ránk nem rakódnak. Mintha fellélegeznénk.

Ha pedig nem a munkahelyváltásról beszélünk, hanem az egy munkahelyen eltöltött időről, nos hát sokszor az sem éppen ideális a családhoz való viszonyulásban. Kevés az a munkahely amelyik előtérbe helyezi az alkalmazottai családhoz fűződő viszonyát. Ha gyereke van a női alkalmazottnak szeretne érte menni, szeretne vele foglalkozni, tanulni, játszani. Szeretné ellátni az otthoni teendőit a házimunkát, mosást, vasalást, főzést, takarítást, hogy ne a hétvégi szabadidejéből menjen el az idő. Netán néha még magával sem ártana foglalkozni, rendbe hozni a haját, körmét, testét… A vásárlásról pedig már ne is beszéljünk, mennyi időt vesz igénybe csak ha az élelmiszer vásárlásra gondolunk.

Tehát a családbarát munka jellemzői:

  • a munkára fordított időt a nő saját maga határozza meg
  • a napi 24 órát ő maga ossza be
  • stresszmentes munka
  • a munkáért járó pénz egyenesen arányos a munkaidővel
  • a szabadság, illetve a nem munkával töltött idő alkalmazkodik a család többi tagjának szabadidejével
  • a továbbképzés munkaidőben történik
  • ha van olyan munkafolyamat ami távmunkában végezhető, lehetővé kell tenni
  • részmunkaidő biztosítása
  • munkafolyamatok kiszervezése

Hát nagyjából ez lenne az ideális családbarát munka. Persze a munkáltatók részéről is érthető, hogy ezek megvalósítása nem könnyű, főleg ha a rájuk zúduló terheket megnézzük. Viszont hosszú távon elkötelezett munkaerőt nyerhetnek így a cégek, ami nyereséget hoz neki. Nem könnyű!

Akkor mi lehet a megoldás mégis azoknak a nőknek számára akik szeretnének családjukkal több időt tölteni és megfelelően ellátni őket.
Erre egy megoldás lehet ha a nő otthon dolgozik. Mivel otthon végezhető igazi valós munkát viszont nagyon nehéz találni (tű a szénakazalban), ezért érdemes lenne a nőknek saját maguknak egy üzletet, egy vállalkozást felépíteni. Persze olyat, amit otthonról tud irányítani. Ehhez nagy segítséget jelent ma már az internet. Bárkit el lehet érni, rengeteg információt lehet összegyűjteni, és személyes kapcsolat nélkül is össze lehet hozni egy üzletet.