Sok minden van, amitől függ az életed, az életmódod, hogy hogy érzed magad és hogy szeretsz-e élni. Ez a sok minden ez annyira sok, hogy nem is lehet felsorolni egy ilyen kis blogbejegyzésben. Viszont mégis van pár dolog amit meg lehet említeni, amivel érdemes foglalkozni, mert van lehetőséged rajta változtatni.

Ha nem szereted az életet, ha nem vagy megelégedve magaddal, ha nem látod az életed értelmét, vagy szeretnél javítani mindezen, akkor íme 10 tipp, hogyan változtass ezen.

1. Irigység

Ha azt veszed észre magadon, hogy sokszor vagy irigy más emberekre, az nem tesz túl jót az önbizalmadnak. Másokban meglátod azt, ami belőled hiányzik, és nem teszel érte, hogy Te is elérd azt az állapotot. Csak rácsodálkozol a másik emberre: De jó neki! Fúúú, de jó lenne ha nekem is ilyen lenne! Hát lépj! És érd el azt, hogy téged irigyeljen a többi ember.

2. Magad elfogadása

Amikor sokat gondolsz a saját hibáidra, mindig csak a rosszat, a negatívumot véled felfedezni magadban, nagyon lekicsinyíted magadat a saját szemedben. Egész picinek érzed magad, és ha Te így látod magadat, akkor mások is így fognak látni. Ezért ahelyett hogy a rossz tulajdonságaidat figyelgeted állandóan, kezd el felsorolni a jó tulajdonságaidat, mert vannak azok is bőven, hidd el! Ha egyedül nem megy, kérd meg a párod, vagy egy barátnőd, segítsen megtalálni a pozitív belső és külső tulajdonságaidat. Hidd el, ha ezekre koncentrálsz inkább, mint a rosszakra, akkor megnő az önbizalmad, és ezzel együtt több mindenre leszel képes.

3. Mások utálata

Vannak olyan emberek, akik sokat utálkoznak másokon. Figyeld csak meg magadat is, szoktál-e ilyen kijelentéseket tenni: Jaj de utálom ezt a X.Y.-t! Amíg ebből csak egy van nem is baj, de ha azt véled felfedezni, hogy elég sűrűn elhagyja a szád ez a mondat, akkor azért nem biztos, hogy belül minden okés veled. Ilyenkor valamilyen önértékelési hiba lehet benned. Vizsgáld csak meg, azokat az embereket, akikre azt mondod utálod. Lehet, hogy vélsz is felfedezni bennük valami közös tulajdonságot. Pl.: gazdagok, boldog családban élnek, van normális párkapcsolatuk, jó autójuk van, magabiztosak, határozottak. Ezek mind jó tulajdonságok a Te szemedben, mégis azt mondod utálod ezeket az embereket? Hát akkor ne csodálkozz ha Te nem is közelítesz feléjük, nem éred el ezeket a tulajdonságokat. Ebben az esetben az lehet jó megoldás, ha azt kezded el megnézni, hogyan érhették el azt, amitől ilyenek lettek? És hogyan tudnád Te elérni, hogy neked is meglegyenek ezek a tulajdonságok? Szokj le az utálkodásról! Ehelyett inkább saját magadon dolgozz, hogy elérd azt amire vágysz!

4. Külső

Ha nem vagy magaddal megelégedve külsőleg, tegyél érte, hogy ez megváltozzon. Ha túl sok plusz kiló van rajtad, kezdj el rendszeresen mozogni, sportolni, és emellett kezdj el kevesebbet enni, és egészségesen étkezni. Ha a frizurád nem tetszik, menj el fodrászhoz, és mond el neki mit szeretnél, és kérj tanácsokat, hogyan tudnád otthon megcsinálni magadnak azt a frizurát amire mindig is vágytál. Akár kereshetsz az interneten videókat a frizurakészítésekről és megtanulhatod onnan is. Ugyanígy van ez a sminkeléssel, a köröm díszítéssel, bőrápolással, öltözködéssel. Csak Te tudsz magadon változtatni, senki más.

5. Kisugárzás

A kisugárzásod olyan, ahogyan érzed magad belül. Ha nem vagy jó passzban, az kívülről is meglátszik rajtad. Ha jól érzed magad és boldog vagy, azt mindenki látni fogja rajtad. Minden kisugárzik amit belül érzel. Persze lehet ezt takargatni, van aki képes rá, de örökké mégsem lehet ezt csinálni. Ha kifele is mutatod a többi ember felé, mikor hogy érzed magad, akkor sok belső feszültségtől kímélheted meg magad. Törekedj arra, hogy minél vonzóbb legyen az kisugárzásod!

6. Moccanj!

És ez most nem a mozgásra vonatkozik. Hanem az egy helyben toporgás helyett, inkább változtass. Persze csak akkor, ha valami nem stimmel az életeddel, és nem érzed jól magad benne. Attól hogy várod a sült galambot, semmi nem fog változni. Hidd el, egy életed van és hogy azt hogyan éled, csak rajtad múlik. Te hozod a döntéseket, Te választod az irányokat! Senki nem teszi meg helyetted. Néha nehéz dönteni és nem is biztos, hogy jól döntesz, de az biztos, hogy abból a rossz döntésből is tanulni fogsz. Utána pedig tovább lépsz és haladsz a saját utadon, amit kiválasztasz magadnak! Mert úgy úgy! Te választod magadnak! Moccanj!

7. Célkitűzés

Van akik csak úgy leélik az életüket, csak úgy minden kitérő nélkül. Azt gondolják, ez van, hát ezt kell elviselni. Kérdés nem lenne boldogabb ha valamilyen vágyát elérné? Mert nem létezik hogy egy embernek ne legyenek vágyai, álmai. Neked vannak? Gondolkoztál már ezen? Ha nincsenek, akkor tűzz ki magadnak célokat. Na ne azzal kezd, hogy Mauritius-ra költözöl, bár egy távlati terv éppen ez lehet. Először csak kicsi tervekkel kezd, rövid távú célokat állíts magad elé. És kezd is el megvalósítani. Írd le egy füzetbe, milyen lépések vezetnek ahhoz, hogy elérd a célod! Ezután napról napra tegyél érte, hogy egyre közelebb kerülj az eléréséhez. Ha kész tűzz ki újabb célt, akár nagyobbat, mint az előző. És ugyanígy tervezd meg lépésről lépésre hogyan éred el azt! A tervek, a célok éltetik az embert, és azok elérése teszi boldoggá őket!

8. Tanulás

Minden embernek szüksége van a tanulásra, a fejlődésre. Ha érzel huzalmat a tanuláshoz, ha van olyan amit szíve vágya lenne megtanulni, vagy hobbiból, vagy új munkalehetőség miatt, akkor nézz utána hol lehet megtanulni, milyen feltételek kellenek hozzá, és uzsgyi, ülj be az iskolapadba ha kell. Új ismeretek, új emberek, új szakma, új világ, ami rád vár. Ne gubózz be, hanem nyiss a világ felé!

9. Szeretet

Kapsz elég szeretetet? Adsz elég szeretet? Mert ha Te nem adsz, akkor ne is várd el, hogy Te is kapj. Egyszerűen minden ember igényli a szeretet. Ha nem kap senkitől, elveszti a hitet magában, és magának való, goromba ember válik belőle. Az idősek mikor elveszítik párjukat, sokszor csak a kisállatok nyújtják nekik azt, amit előtte az embertársuktól kaptak.  De nem csak az öregeknél van így, ha egy bármilyen korú magányos ember, közel enged magához egy kisállatot, sok szeretet kaphat tőle. Merj szeretni, hogy téged is vissza szeressenek. Gondold végig ki van olyan a családban, akivel ezentúl megváltozhatna a kapcsolatod. Lehet hogy csak neked kellene megtenni az első lépést? Hát akkor tedd meg!

10. Önértékelés

Az önmegvalósítás alapból az önértékelésből indul ki. Te milyen embernek értékeled magad? Hogyan elemeznéd magad? Milyen pozitív és milyen negatív tulajdonságaid vannak? Ide tartoznak a képességeid, a magatartásod, tevékenységeid. Ha elég kritikus vagy magadhoz, és ezeket felismered magadban, akkor mindez segíthet elindulni a személyiségfejlesztés útján. És itt beszélhetünk az önmegvalósításról…