egyeni_vallalkozas_konyveleseEgyéni vállalkozásokat az egyszeres könyvelés szabályai alapján kell könyvelni. Egyéni vállalkozás esetében a pénzforgalmi szemlélet alapján könyvelünk, vagyis csak azok a tételek kerülnek bele a könyvelésbe, amelyek pénzügyileg kiegyenlítésre kerültek.

Egyéni vállalkozások esetében a Pénztárkönyvet szokták alkalmazni, mint a könyvelés alapnyilvántartását, amelyhez különböző részletező nyilvántartások szükségesek a zárt és pontos könyvelés biztosításához. Egyszeres könyvelés alapjait ismerheted meg, valamint a szükséges nyilvántartások elkészítését Excelben az ingyenes tanfolyamon, amelyre itt tudsz jelentkezni: http://www.gittairodaja.hu/tanfolyamok/

Egyéni vállalkozás könyveléséhez nincs előírva törvényileg, hogy csak könyvelő végezheti, mivel az egyéni vállalkozó az SZJA törvény hatálya alá tartozik és az ott meghatározottak szerint adózik.

Így akár saját magad is könyvelheted vállalkozásodat kezdetben, de érdemes tanácsot kérni azért könyvelőtől, hiszen rengeteg jogszabállyal kell tisztában lenni a könyvelés helyességéhez.

Hogyan válassz könyvelőt?

A könyvelő választása körültekintést igényel, hiszen ez egy bizalmi feladat is, mivel belelát a vállalkozásod pénzügyi rendszerébe. Ezért itt most olvashatsz néhány szempontot, amelyet érdemes könyvelő választásánál figyelembe venni:

  1. megbízási, vállalkozási szerződés kötése a könyvelési feladatok ellátására,
  2. saját nevében küldje be a vállalkozásod bevallásait,
  3. mikor kéri a számláidat, hogy időben el tudja készíteni a könyvelést és a bevallásokat,
  4. mekkora összegért vállalja könyvelésedet és ez milyen tételeket tartalmaz,
  5. segít-e tanácsokkal vállalkozásod folyamán adózás és más kérdésekben, fordulhatsz-e hozzá ilyen ügyben,
  6. ad-e tanácsot legális költségcsökkentő módszerekről, adómegtakarítási ötletekről,
  7. kapsz-e havonta tájékoztatást a vállalkozásod pénzügyi adataival kapcsolatban, miután feldolgozta az éppen aktuális anyagot,
  8. kér-e plusz díjat a bevallás elkészítésére,
  9. rendelkezik-e könyvelői felelősség biztosítással, hogy az esetlegesen általa okozott károkat megtérítse neked.

Irányadóként elmondható, hogy egy kezdő egyéni vállalkozó könyvelését, akinek van főállása, alanyi mentes és havonta max. 5 könyvelési tétele van 4.000 – 5.000,- Ft-ért könyvelnek.

Árajánlatot vállalkozásod könyvelésére itt kérhetsz: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/online-konyveles/