egyeni_vallalkozas_adozasaEgyéni vállalkozások esetében az SZJA törvény határozza meg, hogy mely bevételek számítanak a vállalkozás bevételének és mely költségek számolhatók el a vállalkozással kapcsolatban.

Egyéni vállalkozás esetében választható a tételes költségelszámolás, valamint az átalány adózás.

A választáshoz meg kell felelni a törvényi előírásoknak. Így például a heti 36 órás munkaviszony melletti vállalkozó (másodállású) csak a tételes költségelszámolást választhatja, míg az átalány adózást a főállású egyéni vállalkozó.

Az adózási mód kiválasztásához meg kell nézni a vállalkozás tevékenységét, valamint azt is, hogy milyen és mekkora értékű bevételek, valamint költségek várhatóak a vállalkozásban.

Átalány adózást választhat az a vállalkozó, akinek az előző évben a vállalkozói bevétele nem haladta meg a 15.000.000,- Ft-ot. Ebben az esetben a vállalkozó bevételt kell alapul venni, majd a tevékenységnek megfelelő költséghányad levonása után kapható meg a jövedelem összege. A költséghányad mértéke függ a tevékenység fajtájától is.

Tételes költségelszámolás esetén a vállalkozói bevételt kell csökkenteni a vállalkozás tevékenységével kapcsolatban felmerül és számlával igazolt költségekkel. Ez után határozható meg a jövedelem, amely után év végén meg kell még fizetni a szükséges adókat.

Tételes költségelszámolás esetén költségnek számítanak az alábbi alap tételek (teljesség igénye nélkül):

  • vállalkozás szákhelye, telephelye rezsije,

  • telefon, internet költség,

  • vállalkozási tevékenységgel összefüggő anyagköltségek,

  • helyi adók,

  • alkalmazott bére és járulékai,

  • üzleti célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzési költsége stb.

Részletesebben a NAV által megjelentette információs füzetekben olvashatsz.

Vállalkozóként tevékenységedtől, illetve bevételedtől függően választhatsz, hogy ÁFA alany szeretnél-e lenni vagy alanyi mentességet választasz. Kezdő vállalkozóként, ha nincs szükséged nagy tárgyi beruházásokra és a tervezett bevételed nem éri el az évi 5.000.000,- Ft-ot, akkor célszerű alanyi mentességet kérni. Ebben az esetben nem kell ÁFÁ-t fizetned, de nem is igényelhetsz vissza, minden tételt bruttó összegben számolsz el könyvelésedben.

ÁFA kört, akkor célszerű választani, ha sok a beruházás, tárgyi eszköz, valamint nagyobb összegű számláid lesznek rendszeresen.

Bővebb információért katt ide: http://gittairodaja.hu/