bt_kft_alapitas

Az előző cikkben az egyéni vállalkozás létrehozásának lehetőségeiről olvashattál, most pedig két fajta társas vállalkozás alapításának feltételeit tudhatod meg.

Bt. és Kft. alapításának feltételei

Betéti társaság

Következő lehetőség a BT (betéti társaság) alapítása, amelynek egy beltag és egy kültag szükséges minimum megalapításkor. A beltag itt is teljes vagyonával felel, míg a kültag csak a bevitt vagyon mértékéig.

Ez a vállalkozási forma már költségesebb, mivel alapításához ügyvéd szükséges, valamint itt már csak végzett könyvelő végezheti a könyvelést. Így állandó havi költséggel kell már számolnod akkor is, ha nincs bevételed. Szüneteltetésre nincs lehetőség és a megszüntetése is bonyolultabb az egyéni vállalkozáshoz képest.

Korlátolt Felelősségű Társaság

A harmadik vállalkozási forma a Kft., amelyben a tulajdonosok már csak a bevitt vagyon mértékéig felelnek, de viszont itt is szükséges az ügyvéd segítsége alapításához. Itt már 500.000,- Ft alapító tőke is szükséges, amelynek rendelkezésre kell állnia induláskor. Szintén csak végzett könyvelő végezheti a könyvelésit, így itt is állandó havi költségekkel számolhatsz.

Előnye a BT-nek és Kft-nek, hogy alkalmazottként is bejelentheti magát a tulajdonos, így az alkalmazottaknak járó kedvezményekben részesülhet. (étkezési utalvány, SZÉP kártya stb.). Ezt az egyéni vállalkozó saját maga részére nem veheti igénybe csak az alkalmazottjainak adhatja.

A GYES illetve nappali tanulmányok melletti vállalkozás részleteiről olvashatsz a következő cikkben.

További tudnivalók: http://gittairodaja.hu/ oldalon.