Patak. Cs. Gyöngyvér online vállalkozásWeboldalad URL címe?

kismamacompany.hu, www.kaposvar.imami.hu, www.szoptassugyesen.hu

Mivel foglalkozik a vállalkozásod?

Valójában nem a Szoptass ügyesen! könyvből van a fő bevételem. Ez volt az első online (és offline) próbálkozásom. Hamar rá kellett jönnöm, hogy igazuk van az okos marketingeseknek – a könyv nem pénzkeresetre, hanem „csak” hírnév szerzésre, marketingre való – amivel egy valóban pénzt hozó másik üzletet lehet népszerűsíteni.

Két vállalkozást működtetek, mindkettő az anyukák és kismamák segítését célozza meg.

Az egyik – a Kaposvárimami.hu (www.kaposvar.imami.hu) – az országos Imami franchise (www.imami.hu) részeként a helyi családokat juttatja közérdekű és hasznos információkhoz, és számos ingyenes szolgáltatáshoz, elsősorban a kisgyermekes családokat, anyákat érintő minden lehetséges témában.

A másik – most fókuszban levő – vállalkozásom a KismamaCompany, (www.kismamacompany.hu) mely szintén elsősorban a kismamáknak és anyukáknak szól. Itt azonban valódi csapatmunka folyik, ahol az anyagi biztonság megteremtéséért dolgozunk – együtt.

Mennyi idővel ezelőtt kezdted el az internetes munkát?

A Kaposvárimami októberben lesz 1 éves, a KismamaCompany nemrég indult. A Szoptass ügyesen! könyv 2009 májusában jelent meg, és akkor készült el a weboldala is.

Mi volt az oka, amiért úgy döntöttél, hogy ezt az utat választod?

Mindig is a magam ura szerettem volna lenni. Sosem szerettem, ha valaki megmondja, mikor mit és hogyan kell tennem. Szerencsém volt, mert tanárként is viszonylag szabadon dolgozhattam. Aztán a gyerekekkel otthon töltött hét év alatt teljesen hozzászoktam a függetlenséghez.

Időközben belefogtunk egy vállalkozásba, ahol teljesen átformálódott a gondolkozásom az alkalmazotti léttel kapcsolatban. Kinyílt a szemem, röpködtek az ötletek, elkezdtem tanulni az online vállalkozásról (Vida Ágitól, Vidi Ritától), képeztem magam pénzügyileg és marketing témában.

Annyira belejöttem, hogy ma már csak így érzem jól magam. Enyém a felelősség – és ezt szeretem.

Hogyan jött az ötlet, hogy mi legyen a Te saját terméked?

A Szoptass ügyesen! könyvet először a sógornőmnek írtam, kézzel, egy kis füzetbe. Ő tovább adta ismerőseinek, és mikor sorra jöttek a köszönetek a segítségért, akkor vetette fel az egyik kismama a könyvkiadás lehetőségét. Tetszett az ötlet, utánajártunk, hogyan kell ilyesmit csinálni, és megvalósítottuk. (A többes szám a férjem segítségét jelöli)

A könyv értékesítése kapcsán keveredtem az online marketing közelébe, ahol az Év Anyavállalata versenyben fedeztem fel Gellén Nórát, aki vadonatúj Pécsimami weboldalával nevezett be, és a franchise ötletét fontolgatta. Azonnal tudtam, hogy „Kaposvárimami” csak én lehetek

A KismamaCompany terve évek óta érlelődött bennem, de csak nemrég találtam olyan partnerekre – mint Vidi Rita és Gellén Nóra, akikkel együtt az álmomat profi módon meg tudtam valósítani.

A kezdetektől kb. mennyi idő múlva jött meg az első bevételed?

Az első könyveket gyakorlatilag pár nappal a nyomtatás után sikerült értékesíteni – már „előjegyezték” a rokonok, barátok . Pár nappal a kiadás és a weboldal élesítése után a Születés Hete alkalmából a Duna TV CsaládBarát magazinműsorában bemutathattam a könyvet. Azonnal érkezni kezdtek a megrendelések Fantasztikus érzés volt!

Jelenleg az online munkából élsz vagy kiegészítés egyéb jövedelmed mellé?

Van egyéb jövedelmem.

Elárulod mennyit keresel vele havi vagy éves szinten? (nem kötelező)

Még nem eleget

Mit szeretsz ebben a munkában? Mi az, amit nagyon szívesen csinálsz?

Az önállóságot, a döntési lehetőséget, a kötetlen időbeosztást, a felelősségvállalást, a küldetéstudatom kielégítését, a szabadságot

Bántad már meg valaha is hogy belefogtál?

Nem. Még akkor sem, amikor kétségbeesek valamin, vagy amikor hajnali háromkor is még a gép előtt ülök. (Szerencsére erre most, hogy nem munkahelyen vagyok napközben, egyre ritkábban kerül sor.)

Hogyan bátorítanád a többieket, akik még nem döntötték el belekezdjenek-e a saját termék készítésébe, értékesítésébe, online vállalkozásba?

Aki mer, az nyer!

Bátorítás a saját termékhez: Létezik egy statisztika, miszerint minden 10 vállalkozásból 9 csődbe megy. Míg a sikertelen vállalkozó azon imádkozik, hogy ő legyen a tizedik, a sikeres vállalkozó elindít tíz üzletet, amiből egy biztosan sikeres lesz. 🙂 Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy egy kudarc nem kudarc. 🙂

A saját termék egyébként, ha fizikai, igényel bizonyos befektetést. Ha nem fizikai, akkor is kell hozzá tudás, és befektetett idő és energia mindenképp. Én azt mondom, nem árt, ha addig is keresünk pénzt valahonnan, amíg az első termékünket sikerül értékesíteni. Lehetőleg olyan módon, ami nem vesz el még több időt a családunktól. Erre kiválóan alkalmas bármilyen már működő, kidolgozott rendszer – pl. partnerprogram, vagy hálózati értékesítés. Ezekhez nem kell induló tőke, és nincs bennünk görcs amiatt, hogy egy leendő termékre építünk, ami esetleg a nyakunkon marad.

A lényeg: mindig tanulni kell, aztán tanulni, majd tanulni. És közben cselekedni! Nem kell megvárni, amíg minden tökéletes lesz, mert olyan úgy sem lesz.

Hajrá mindenkinek!

Patak Cs. Gyöngyvér