Szoták Katalin online vállalkozásWeboldalad URL címe?

http://avarazsollo.blog.hu

Mivel foglalkozik a vállalkozásod?

Gyerekruhák és hozzá tartozó kiegészítők (táska, kalap, hajcsat, karkötő stb.) tervezésével és kivitelezésével, valamint a gyerekruhák szabásmintáinak online (otthon kinyomtatható) forgalmazásával.

Mennyi idővel ezelőtt kezdted el az internetes munkát?

Három évvel ezelőtt (akkor még csak hobbiként), 2008. augusztus 7-én írtam meg az első blogbejegyzést. 

Mi volt az oka, amiért úgy döntöttél, hogy ezt az utat választod?

A kisebbik lányom akkortájt töltötte be a harmadik életévét és nem volt hová visszamennem dolgozni. Jó volt érzékelni, hogy tetszik az embereknek, amit csinálok. A blog nagy látogatottságán felbuzdulva alapítottuk meg a vállalkozást (éppen egy évvel a blog beindítása után).

Hogyan jött az ötlet, hogy mi legyen a Te saját terméked?

A férjem vetette fel a kérdést egyik alkalommal, hogy miért nem építünk a gyerekruhákra, öltözék kiegészítőkre és azok pdf szabásmintáira (e-szabásminta), amit a hobbivarrónő otthon ki tud nyomtatni és a varrásleírás alapján el tud készíteni.

A kezdetektől kb. mennyi idő múlva jött meg az első bevételed?

Attól függ, hogy honnan számolom. Ha blog indulását nézem, akkor kb. pár hónap (erre elég nehéz visszaemlékezni).

Jelenleg az online munkából élsz vagy kiegészítés egyéb jövedelmed mellé?

Főállásban csak ezzel foglalkozom, viszont mint család, alapvetően a férjem keresetéből élünk.

Elárulod mennyit keresel vele havi vagy éves szinten? (nem kötelező)

Változó a bevétel. Túlzottan nem fektetek nagy energiát a marketingünkre (sajnos idő hiányában), ennek megfelelően a bevételem csak az alap költségeket fedezi (anyag, járulékok, könyvelő).

Mit szeretsz ebben a munkában? Mi az amit nagyon szívesen csinálsz?

Mindent szeretek benne, kezdve a ruha megtervezésén keresztül az elkészítést, a fotózást, a képek utómunkáját, a blog szerkesztését, az emberek örömét, akikért csinálom, a visszatérő, elégedett ügyfeleket stb.

Bántad már meg valaha is hogy belefogtál?

Volt már rá példa, hogy elgondolkodtam azon, hogy abbahagyom. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok olyankor fordulnak meg a fejemben, amikor egyesek visszaélnek a VARÁZSOLLÓ névvel. Nagyon sokat dolgozom azon, hogy a minőséget (itt a blog színvonalára is gondolok) szinten tartsam és látogatókat vonzzak, de sajnos volt már rá példa, hogy mások a VARÁZSOLLÓ név ismertségét kihasználva visszaéltek vele.

Hogyan bátorítanád a többieket, akik még nem döntötték el belekezdjenek-e a saját termék készítésébe, értékesítésébe, online vállalkozásba?

Nekem annyiból könnyű dolgom volt, hogy a szakmai tudásomra alapozhattam a saját termék készítését. Ezt mindenképpen fontos dolognak tartom. Amennyiben egy olyan biztos szakmai tudás van a kezünkben (fejünkben), amelyre bizton alapozhatunk, vágjunk bele. Természetesen azt is szem előtt kell tartani, hogy kevesen legyenek azon a területen. Mindenképpen olyan dologba kezdjünk, amihez nem kell nagy tőke, mert az elején még csak viszi a pénzt a vállalkozás. Kitartás, türelem és alázat (a munka iránt is), valamint megfelelő családi és anyagi háttér sem elhanyagolható szempont.

Szoták Katalin (miss Scotty)

 Találj ki Te is magadnak egy vállalkozást! Hogy hogyan?