A könyvelő válaszol

botosne_karasz_brigitta_konyveloItt tehetsz fel kérdéseket a könyvelőnek a következő témákban:

 • Másodállás
 • Otthoni munka
 • Internetes munka
 • GYES – GYED melletti munka
 • Főállású anyaként vállalkozni

Írj a hozzászólásokban!

Aki válaszol: Botosné Kárász Brigitta – Szakközgazdász, mérlegképes könyvelő

362 Hozzászólás / “A könyvelő válaszol”

 1. Szatmári szilvia szerint:

  Üdvözlöm!

  A következő kérdésem lenne, mit javasol mit érdemes indítanom.
  Szeretnék egyéni vállalkozást vagy egyszemélyes kft.-t alapítani de szeretném tudni melyikből jövök ki jobban anyagilag. Főállásom van bejelentve. Amit indítanék az egy weboldal üzemeltetése amiből az első 3 hónapban egy fillér jövedelmem nem lenne. Az első 3 hónap ajándék lenne az ügyfeleknek utána tenném fizetősé és úgy gondoltam az éves díja a weboldal használatának 20000 Ft lenne. Számításaim szerint akkor leszek elégedett ha meglesz 1 év alatt az 1000 ügyfél ahhoz rengeteg munkára és időre lesz szükségem,és ha beindulna a vállalkozásom akkor akár a főállásom is otthagynám, de ez a megálmodott jövő. A kérdésem lényege most jelenleg az eltökéltségemen kívül anyagilag nem jól állok és amíg be nem indulna a vállalkozásom nem is fogok jól állni mit és hogyan célszerű indítanom és annak milyen kiadásai lennének. Minél több oldalt olvasok a témáról annál nagyobb a káosz bennem.

  Köszönettel:Szatmári Szilvia

  • Kedves Szilvia!

   Amennyiben van főállása és jelenleg nem szeretne nagy összeget befektetni a vállalkozása indításába, akkor az egyéni vállalkozást javasolnám, mivel ezt jóformán díjmentesen lehet indítani. Egyszemélyes Kft indításához, már ügyvédi segítség kell és sokkal több kezdő tőkét igényel valamint a könyvelési díja is alapból több, mint pl egy egyéni vállalkozóé. Számolni kell mindenképpen egy havi alap költséggel is, amelyet Ön tud igazából meghatározni (rezsi stb), amelyek el is számolhatóak költségként. Kérdés, hogy otthonról tervezi-e a vállalkozás végzését, mert ez is befolyásolja majd a költségeit. Ha viszont már annyira fog menni a vállalkozása, hogy a havi 400.000,- Ft bevétele mindig megvan, akkor már egy Kft-t javasolok, mivel ott megint másképpen lehet elszámolni a költségeket és másképpen lehet a munkadíját kifizetni (pl alkalmazott, akinek már többféle díjazása is lehet)

   Továbbiakban is szívesen segítek, ha megkeres elérhetőségeimen keresztül!

   Sikeres és boldog új esztendőt kívánok!

   Botosné Brigitta

  • Lóránd szerint:

   Üdvözlöm!

   Főállásban dolgozom 24/48-as munkarendben az államnak, emellett szeretnék a hobbimnak is élni, de ez számlaadással jár.
   Fotózásból havi 1-2 számla és kb 100-200 000Ft a bevételre számítok, kiadásra nem nagyon.
   Egyéni vállalkozó formájában melyik adózási forma lenne nekem a megfelelő.
   Köszönöm a válaszát

   • Kedves Lóránd!

    Heti 36 órát meghaladó munkaviszony esetén lesz másodállású. Költségek tekintetében szerintem lesznek tételek még. Adózási mód választása még további tényezőktől is függ, amelyekre tanácsadás keretében tudok pontos választ adni további információ ismeretében. Elérhetőségeim tud kérni rá ajánlatot: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/tanacsadas/

    Üdvözlettel:

    Botosné Brigitta

 2. Szatmári szilvia szerint:

  Kedves Brigitta!

  Köszönöm a válaszát! Szerintem meg is fogom fogadni! Lehet a későbbiek folyamán még keresni fogom.

  Boldog Új Esztendőt, és még egyszer köszönöm a tanácsát!

  Szatmári Szilvia

 3. Kocsis Viktória szerint:

  Üdvözlöm!

  Lenne egy olyan kérdésem,hogy ha főállásban szeretnék indítani egy mikrovállalkozást,akkor körülbelül mennyi lenne a havi járulékok összege,amit ki kellene fizetnem.Jelenleg munkanélküli vagyok,ezért gondolkodom,hogy belevágnék egy mikrovállalkozásba.Persze eleinte nem szeretnék üzlethelyiséget,csak az interneten árulni,vásárokba járni és más boltokba vinni az általam készített tárgyakat.

  Válaszát előre is köszönöm! Köszönettel:Kocsis Viktória

  • Kedves Viktória!

   Mikrovállalkozás esetében kérdés, hogy egyéni vállalkozóként szeretne-e dolgozni vagy esetleg egy Kft-t szeretne alapítani. Egyéni vállalkozóként főállásban a jelenlegi 98.000 Ft-os minimálbért figyelembe véve kb. 68.000 Ft össz adót és járulékot kellene befizetnie és kb. 60.000 Ft-os nettó “munkabére” lenne, ez összesen havi kb. 130.000 Ft bevételt igényel, hogy ezek kifizethetőek legyenek. Ha nincs ennyi bevétele, akkor is be kell fizetni a 68000 Ft járulékot.
   Ötlet: amennyiben munkanélküli léteznek pályázatok vállalkozás indítás támogatására, amelyet a saját munkaügyi hivatalában tud megkérdezni. Másik ötlet, hogy ha van egy családtagja, akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor ő lehet vállalkozó és Önt alkalmazza, amely már kevesebb óraszámra is létesíthető és így kevesebb fizetendő adó lesz.
   Vállalkozás indítása előtt azért javasolnám internetes értékesítés esetén a honlap, csalianyagok, árukészlet, beszerzés stb. előkészítését, “megalkotását”, mert akkor addig sem kell fizetni az adókat.

   A kezdetek szívesen ajánlom honlapomon elérhető ingyenes tanfolyamot, információkat, amelyek segítenek a vállalkozás körül információkban.

   Szívesen segítek a továbbiakban is, ha megkeres elérhetőségeimen!

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Kocsis Viktória szerint:

    Üdvözlöm Brigitta!

    Köszönöm válaszát;lenne még pár kérdésem.Ha az egyik családtagom kiváltaná mellékállásban a kisvállalkozóit,és alkalmazna akkor a 25000 Ft mellett még mennyit kellene fizetni havonta utánam,ha részmunkaidőben dolgoznék neki?Jelenleg tartós munkanélküli vagyok, esetleg valami támogatás ilyenkor jár a munkáltatónak?

    Válaszát előre is köszönöm! Viktória

    • Kedves Viktória!

     Másodállás esetén az SZJA szerinti adózást ajánlanám, mert akkor nincs havonta kötelezően fizetendő és csak év végén kell adózni. Hogy pontosan mennyit kell fizetnie a részmunkaidős alkalmazottnak, ahhoz egy 2013-as bérkalkulátort ajánlanék a netről, amelybe beírva a bruttó bért pontosan megadják a nettót és a fizetendő járulékokat.
     Tartós munkanélküli esetén léteznek kedvezmények, de ez már így speciális, amit bérszámfejtésnél stb. lehet figyelembe venni.

     Vállalkozáshoz ajánlanám könyvelési ajánlatkérő oldalunkat, ahol kötelezettségektől mentesen kérhet árajánlatot.

     Üdv:

     Botosné Brigitta

     • Mazarin07 szerint:

      A tájékoztató nem pontos.
      Ha KATA lesz a vállalkozóból, akkor nem 68 ezret kell havonta fizetni, hanem 50 ezret. Ezzel letud minden TB-t és SZJA-t, kivéve az iparűzési adót, amely évente egyszer fizetendő, és 25-50 ezer ft.

   • Beus szerint:

    Üdvözlöm!

    a kérdésem a következő,gyes mellett szeretnék külföldön munkát vállalni.

    lehetséges ez?Vagy ki kell jelentkeznem a rendszerből?

    • Kedves Beus,

     Kérdés, hogy melyik országról van szó és milyen egyezmény van vele. Így az OEP-et ill. Államkincstárt javaslom megkérdezni.

     Üdvözlettel:

     Botosné Brigitta

 4. Zsuzsa szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg TGYÁS-on vagyok itthon, de ha a lányom 3 éves lesz, nem szeretnék már visszamenni a munkahelyemre. Vállalkozásba kezdenék, azon tűnődöm egy ideje, hogy van egy franchise rendszerben üzemelő állateledel és felszerelés hálózat, aminek nagyon szimpatikus a profilja. A kérdésem az lenne, érdemesebb-e belevágni egy ilyen “közös” vállalkozásba, vagy próbálkozzak inkább egyedül. A cég biztosít betanítást (bár olvastam, hogy végzettséghez kötött az állateledel bolt nyitása, gondoltam megcsinálom amíg itthon vagyok a kicsivel), és szórólapot, meg egy csomó segítséget ad, ugyanakkor például meg van kötve, hogy havonta a nagykereskedésből mennyi a minimum vásárlási összeg, amit borzasztóan soknak találok. Szóval bizonyos szempontból támaszt is nyújt, de vannak kemény anyagi kötelezettségek is. Jól feltételezem, hogy egy ilyen cég valószínűleg reálisan határozza meg a kötelező vásárlási értéket? (egy 50 nm-es bolt esetében nettó 800 000 ft egy hónapra) Gondolom nekik sem érdekük, hogy befuccsoljon a cég. A másik ami érdekelne, lehet, hogy buta kérdés, de kb. hány hónapra elég költséggel (rezsi, bérleti díj, áru, járulékok stb.) induljak neki? előre is köszönöm a válaszát. Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsa!

   Először azt javasolnám, hogy mérje fel az igényeket a környékén, hogy van-e rá igény, milyen az árukészlete ennek az állateledel nagykernek, milyen áron biztosítja nagyker áron és Ön milyen árréssel tudná ezt eladni. Fel kell mérni hozzá (számolni), hogy a rezsi, bérleti díj, “munkabér” mennyi lenne pluszban havonta illetve szükség van-e alkalmazottra a nyitvatartási idő miatt illetve mivel a kislánya kicsi, így betegség stb. előfordulhat. Ezt azért is írom, mert nekem is van kislányom és ezeket is be kell kalkulálni, ha esetleg nincs segítség.
   Kérdés mint írtam az árrés, hogy mennyi -ot tud rátenni az árakra pl. 50 % esetén havi 400.000 Ft nettó “nyereség” lenne, amelyből mindent fizetni kell illetve akciók stb. finanszírozására.
   Másik fele, hogy ilyen volumenű cégnél lehet, hogy meggondolandó a Kft alapítása, amely alapból 50.000-100.000 Ft ügyvédi, alapítási ktg. és a könyvelése is drágább.
   Nagyjából reális a meghatározott összeg, hiszen ha 400.000 Ft-ról beszélünk, akkor ez majdnem teljes költség, hiszen valószínűleg nem minimálbérért tervezi majd ezt a vállalkozást a saját részéről. Tehát ennél több bevételre van szükség.
   Ha esetleg ez a terület érdekli elgondolkodtató esetleg egy webáruház működtetése, mivel ott nem szükséges elvileg bolt stb. (nem ismerem a jogi, egészségügyi feltételeit a kutyaeledel értékesítésnek), ez csak egy ötlet. Nem csak kutyaeledelben gondolkodnék, hanem akkor már mindenféle kiegészítőben az állatoknak, kedvenceknek így már több a bevétel lehetősége és ez jobban is mehet interneten keresztül.

   Továbbiakban is szívesen segítek, ha megkeres elérhetőségeimen illetve ajánlom az ingyenes tanfolyamomat, anyagaimat honlapomról, amelyek segítséget adhatnak az induláshoz.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 5. Margit szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!

  Jelenleg Gyet-en lévő anyuka vagyok. Van varrónői szakképesítésem, játszóházbezetői képzést végeztem. Most fogok nyelvtanfolyamra járni, hogy átvehessem tanítói diplomámat is.
  Szeretném megkérdezni, hogy ahhoz hogy sazkköröket, gyermekfoglalkozásokat tarthassak vagy tanfolyamot vezessek elég-e a
  T 101-es adószámos magánszemély, 3 gyerek mellett egyelőre nem tudnék vállalkozást indítani.
  Esetenként illetve megbízási szerződéssel dolgoznék.
  Köszönettel: Kőházi-Kis Margit

  • Tisztelt Margit!

   Ehhez a területhez mint írja valószínűleg kérik a képesítést, főleg, ha személyes oktatásról van szó. Hogy vállalkozás szükséges-e vagy elég az adószámos magánszemély, azt az okmányirodában tudják pontosan megmondani illetve a NAV-nál, mert lehet, hogy közben módosították a feltételeket. A http://www.nyilvantarto.hu oldalon az egyéni vállalkozások fül alatt meg lehet találni a tevékenységi köröket és ott lehet látni, hogy szükséges-e hozzá végzettség. A megbízási szerződés biztosabb formája ennek a tevékenységnek, ha nem tud vállalkozást indítani. Kérdés az is, hogy a hozzá szükséges anyagot ki fogja biztosítani illetve nincs-e esetleg valaki, akinek van főállása és lehetne-ő a vállalkozó Önt pedig alkalmazná.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 6. Kiss Andrea szerint:

  Kedves Brigitta!

  Én nem adózási tanácsért fordulok Önhöz, hanem azért mivel megtaláltam ezt az oldalt mert másodállás érdekelne, otthoni munka.
  Reg. mérlegképes könyvelő vagyok, sok éves könyvelőirodai és céges tapasztalattal, nagy szükségem lenne otthoni munkavégzésre, illetve kiválásra családi okok miatt. Jelenleg van főállásom. Már mindent megpróbáltam, feladtam sok hirdetést, a létező összes ismerősömet értesítettem már, fizetős oldalra regisztráltam címért, könyvelőirodákat megkerestem bedolgozásra, de csak nagyon kicsi munkák jöttek össze.Ezzel csaknem két év eltelt.
  Én már nem tudok több lehetőséget, ha nincs jó ismerősöm, akkor Ön szerint milyen lehetőség van még otthoni könyvelés elinditására?
  Köszönettel:
  Andrea

  • Kedves Andrea!

   Csak a saját példámat tudom ajánlani, honlap készítés, blog írás és “csali” anyagok készítése, amelyeket Reni is tanít az anyagaiban. Ehhez is idő kell, de megéri a befektetést, mert egy idő után érkeznek az érdeklődök.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 7. melinda szerint:

  Kedves Bigitta!
  Saját vállalkozást indítanék, ezzel kapcsolatos kérdésem van. Otthonomban készítenék egyedi ruhákat. A kérdésem, hogy szükséges-e ehhez valamilyen engedély, vagy elegendő a vállalkozói igazolvány kiváltása.
  Adózással kapcsolatban részletesen megismertem az új KATA adózási formát, mely nekem ideális lenne, annyi kérdésem van ezzel kapcsolatban, hogy adódik-e még mellé más befizetési kötelezettség, pl: éves bevalláskor, ha igen mivel kell számolni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  melinda

  • Kedves Melinda!

   Hogy a ruha készítéshez, értékesítéshez szükséges-e valamilyen engedély azt nem tudom megmondani. Ezt a http://www.nyilvantarto.hu oldalon tudja megnézni a kódok alapján valamint az okmányirodákban adnak pontos felvilágosítást a szükséges végzettségekről.
   KATA esetében éves szinten kérdés, hogy átlépi e a határértéket, ÁFA körös-e illetve iparűzési adót is kell-e fizetni. A többi lehetséges adónemet nem ismerem a településén, ez is befolyásoló lehet.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 8. Vad Zsolt szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a 2012-ben fizetett élethosszig tartó életbiztosítás díját le tudom-e érni a 2013-as adóalapomból?
  Köszönettel:Zsolt

  • Kedves Zsolt!

   A biztosítások között nagyon sokféle létezik, így pontos választ nem tudok adni. A 2012-es befizetést biztos, hogy nem lehet figyelembe venni a 2013-as adóalaphoz, mivel aktuális évre kell vonatkoznia.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 9. Adrienn szerint:

  Üdvözlöm!

  A segítségét kérném mert nem igazán igazodom el a járulék fizetésen. Szóval 25 év alatti munkavállaló vagyok akinek már volt előző munkahelye itt 183 napot dolgoztam összesen. Majd 2012. október 2. napjától pályakezdő álláskeresőként vettek nyilvántartásba a Munkaügyi Központnál. Nemsokkal később munkát kaptam ahol TÁMOP program által lettem foglalkoztatva teljes munkaidős dolgozóként. A program azonban decemberig tartott így most már elvileg fizetnem kell a járulékokat. A mostani bérpapíromon mivel már csak részmunkaidőben vagyok foglalkoztatva a munkáltatom 57 ezer forintból 19 ezer forintot vont le. Start kártyát már igénybe vettem. A kérdésem az lenne hogy igénybe tudom-e venni a 25 év alatti pályakezdőknek
  járó kedvezményt és ha igen akkor hogyan mert azt olvastam hogy az Apeh-től kell kérni valamilyen igazolást vagy esetleg valamilyen más kedvező lehetőség nem-e lenne számomra?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Futó Adrienn

  • Kedves Adrienn!

   A bruttó béréből vonják a járulékokat, amelyet egy bérkalkulátor programmal le tud ellenőrizni, ha nincs táppénz illetve más módosító tényező. Léteznek SZOCHO kedvezmények, amelyeket a munkáltató tud érvényesíteni, mert így kevesebbet kell befizetnie a munkáltatói részből, de ez az Ön fizetésén nem fog meglátszani, mert a bruttó bér feletti részről van szó.
   Igazolás kapcsán a munkáltatóját is megkérdezheti vagy a NAV-ot vagy a Munkaügyi Központot, mert eddig még nem volt szükségem rá, így nem jártam részletesen utána, hogy mi szükséges hozzá.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 10. Robi szerint:

  Tisztelt Könyvelő!
  Adószámos magánszemélyként eseti fordítási munkát vállaltam. Egy forditó irodától megrendelést kaptam ami tartalmazza a bruttó összeget ÁFA-val valamint a nettó összeget is. Átutalási számlát állítok ki, de nem vagyok biztos, hogy a bruttó vagy a nettó összeget kell feltüntetni a számlán.

  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Tisztelt Róbert!

   Ez attól is függ, hogy választott-e ÁFA kört vagy pedig alanyi mentességet, amikor megkapta adószámát. Amennyiben alanyi mentes, akkor a bruttó összeget kell feltüntetnie.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Robi szerint:

    Tisztelt Brigitta!
    Adószám igénylésekor alanyi adómentességet választottam. A cég altal küldött megrendelésen kettő összeg szerepelt 23000 HUF és 29000 HUF (ÁFAs). Úgy gondoltam hogy a cég fogja intézni az adózást és nekem csak a nettó összeget kell feltüntetni a számlán. A számlát már egy hete elküldtem. Mit kell tennem ilyenkor?

    Üdvözlettel
    Robi

    • Tisztelt Róbert!

     Alanyi mentes esetében azért mondják, hogy bruttóban számláz, mert ha átlépi a bevételi értékhatárt, akkor ÁFA körbe kerül és a bruttó összeg átalakul nettó + ÁFA összeggé.
     Hogy mit tegyen azt a fordító irodával kellene megbeszélnie. Ők úgy tűnik ÁFA körösek, így nekik ÁFA szempontjából mindegy az összeg, mert nem tudnak belőle vissza igényelni, de így viszont kevesebb költségük van a nettó összeg kiszámlázása miatt. Esetleg egy plusz számlát ki tud állítani a különbözetről, de előtte egyeztetni kellene velük, mert nem biztos, hogy befogadják a számlát.

     Üdvözlettel:

     Botosné Brigitta

 11. Panna szerint:

  Szia Brigitta!
  Kezdő vállalkozó vagyok másodállásban.Azért írok neked,mert nem tudom pontosan,hogy szükség van e úgy könyvelőre,ha éves bevalló vagyok.Elég,ha az éves bevallással bízok meg egy könyvelőt?Vagy kell hónapról hónapra?Vásárokon szoktam árusítani a kézműves termékeimet.
  Köszönettel:Panna

  • Kedves Panna!

   Egyéni vállalkozóként nem feltétlen szükséges könyvelő megbízása, de ha szeretnéd magad könyvelni, akkor ajánlom a http://www.gittairodaja.hu oldalon az ingyenes egyszeres könyvelési alapismereteket, valamint a Könyvelő Klubbot, ahol viszont a szükséges bevallásokat, részletes könyvelést is megismerheted. Ha egyszer egyeztetsz egy könyvelővel, hogy mit hova könyvelj, mit tudsz elszámolni költségként stb, akkor már Te is tudod könyvelni vállalkozásodat (egyéni vállalkozás esetén) Kft esetén már feltétlen szükség van könyvelőre.
   Tanácsadás esetén is szívesen segítek a honlapon történő elérhetőségek valamelyikén.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigi

 12. Saci szerint:

  Kedves Brigitta!

  Nagyon jól tudok varrni, viszont végzettségem nincs róla. El tudok indítani így egy egyéni vállalkozást, vagy mindenképp szükséges egy tanfolyam/papír hozzá?

  Üdvözlettel,
  Saci

  • Kedves Saci!

   Ebben sajnos én így nem vagyok kompetens. A helyi okmányirodában (Kormányhivatal) tudják ezt pontosan megmondani, hogy melyik tevékenységhez milyen végzettség szükséges, mert nekik van meg a rendszerük hozzá. Tevékenységet a http://www.nyilvantarto.hu egyéni vállalkozások pontjában tud nézni. Annyi ötlet, hogy ha kell hozzá végzettség, akkor hasonló tevékenységi kört kellene keresni, mint a varrás, de nem szükséges a végzettségről papír. Másik lehetőség, hogy felvenni állandóra egy alkalmazottat, akár havi 2-4 órára csak és akkor elvileg indítható a vállalkozás.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 13. Ágnes szerint:

  Üdvözlöm.meg szeretném kérdezni,hogy 2 hónapja adómentes vagyok 3 gyerek miatt.azt nem értem,hogy eddig évekig miért vonták tőlem?

  • Kedves Ágnes!

   Nem egészen értem, hogy miről van szó. A gyerekek után járó családi kedvezményről? Vagy valami másról?
   A családi kedvezmény esetén kérdés, hogy a házastársa igénybe vette-e eddig vagy kérték-e a megosztást. Ha erről van szó, akkor kérhető önellenőrzéssel a korábbi adóbevallások módosítása is.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Ágnes szerint:

    üdvözlöm Brigitta. Igen családi adókedvezményről van szó. Párom nem vette ígénybe.Amit jogtalanul levontak (2 fú)az vissza tudom igényelni?hova forduljak? köszönöm

    • Kedves Ágnes!

     Családi adókedvezmény esetén a gyermekek adatai illetve a szülők kapcsolata alapján ki lehet számolni, hogy melyik hónapra mekkora kedvezmény jár. Szükséges az is, hogy év elején ki adott be igényt munkáltatójánál a családi kedvezmény igénybevételére és hogy ezt figyelembe is vették-e.
     Egy könyvelő segíthet az önellenőrzés elkészítésében, ha visszamenőlegesen hibát találtak, de ehhez minden korábbi papírra is szükséges lesz.
     Esetleg a NAV ügyfélszolgálatán lehet megkérdezni, hogy tudnak-e segíteni.

     Üdvözlettel:

     Botosné Brigitta

 14. Ágnes szerint:

  És mit tehetek?
  Köszönöm

 15. Péter szerint:

  Tisztelt Brigitta !

  Sok kérdésem lenne ,amennyiben nem tud tanácsot , megköszönném ha a megfelelő helyre irányítana !!
  Főállásban min heti 40 órát dolgozom ,másodállásban a fa fűrészárugyártás és forgalmazás ( 161001 szakmakódú ) tevékenységet végezném (egyszemélyben) ,ami működési -és bejelentési engedély nélküli tevékenység.
  Bár ez sem teljesen világos ,hogy milyen cégformában ?
  Mivel erre nincs szakirányú (faipari) végzettségem ,így nem tudom mit csináljak ? Egyéni vállakózóként lehet e ,ezt az idényjellegű tevékenységet végezni ? És az egyszerű könyvvitelhez elé-e a naplófőkönyv ,a tételes adózás ? Továbbá milyen engedélyek szükségesek hozzá (helyi,körzeti,kereskedelmi,nyugtaadás ..stb )?
  Előre is megköszönném a válaszát !
  Tisztelettel Péter

  • Kedves Péter!

   Egyéni vállalkozással kapcsolatosa a helyi Okmányirodák tudnak felvilágosítást adni. A bejelentés nélkül végezhető, annyit tesz, hogy nem kell ÁNTSZ-hez vagy jegyzőhöz bejelenteni. Az Okmányirodában tudnak felvilágosítást adni a szükséges végzettségről, engedélyekről. Pénztárkönyv vezetése célszerűbb EV esetében.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 16. Dittke szerint:

  Tisztelet Brigitta!

  Egyéni vállalkozást indítok, főállás mellett. Ügyfélkapun regisztráltam, kitöltöttem a NAV-os programmal a bejelentéshez szükséges dokumentumokat is.
  Egy dolgot nem tudok, milyen adózást kell választani.

  Az adózással kapcsolatos adatok 2. lapján van olyan lehetőség, hogy

  -alanyi adómentesség
  -SZJA-ról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján átalányadózás.
  -És mi az a közösségi adószám megállapítása?

  Üdvözelttel, FArkas Edit

  • Kedves Edit!

   Alanyi mentességet (nem ÁFÁ-s számlát állít ki) évi 6 mó Ft bevétel alatt lehet választani, ami célszerű lehet kezdő vállalkozásnál (bár sok tényező befolyásolja a döntést). Átalányadózást nem ajánlanám, mert főállás mellett is fizetni kell ebben az esetben a járulékokat. SZJA szerinti adózást ajánlanám.

   Közösségi adószám az EU-s adószám, ha külföldön is értékesít vagy beszerez. Célszerű lehet megkérni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 17. Zsolnai Gabriella szerint:

  Kedves Brigitta!

  Gyesen lévő anyuka vagyok (bár 4 hónapos a második gyermekem, de megszűnt a munkahelyem, ezért nem gyeden vagyok) Saját készítésű ékszereket árulnék főleg alkalmi kitelepüléseken illetve interneten, illetve falfestéseket is készítek. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben adószámot kell-e kérnem és mellé az alanyi adómentességet mivel biztos nem érem el a 6 milliós bevételt? Adószámot rögtön kapok és megvehetem rá a nyugtatömböt, vagy ez hosszabb folyamat? Tevékenységi kört kell ilyenkor választani?

  Köszönettel
  Zsolnai Gabriella

  • Kedves Gabriella!

   Tudomásom szerint GYES mellett a gyermek 1 éves koráig nem lehet dolgozni, ezért azt tanácsolnám, hogy előbb kérdezzen utána. Ha nem lehet, akkor egy családtag lehet vállalkozó.
   Szerintem célszerűbb egyéni vállalkozásként vinni a dolgot, mivel már elég összetett a kép és inkább vállalkozás “ízű”. Több költség vehető figyelembe ebben az esetben.
   Az indítás után kap adószámot és engedélyek esetén már végezhető is a tevékenység, bejelentő nyomtatványok kitöltése is szükséges.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 18. Tünde szerint:

  Kedves Brigitta!

  Én Tünde vagyok. Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogyha lenne egy internetes fizető társkereső honlapom (csak honlap, nem lenne iroda), akkor lennének-e költségeim (nyitási, adó, bármilyen)? Vállalkozónak kell lennem vagy nem szükséges? Kellene-e utána adót fizetnem? Jelenleg külföldön (Angliában) élek, kb. még fél-1 évig. Ha itt kezdeném el, itt lennének-e költségeim? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:
  Tünde

  • Kedves Tünde!

   Mao-on biztos szükséges lenne a vállalkozás, bár gondolom külföldön is. Az adózást ebben az esetben nem tudom Önnek megmondani, mivel nem ismerem a hátterét. Ha kint is dolgozik, akkor már összetettebb a dolog. Kérdés, hogy később hol szeretné folytatni és magyaroknak-e vagy angoloknak stb.
   Adó fizetése Mao-on attól is függ, hogy van-e megfelelő főállása, hogy csak a bevétel alapján kelljen adót fizetni vagy sem.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 19. Kovácsné Heves Kitty szerint:

  Tisztelt Tanácsadó!

  Szeretnék a saját lábamra állni, saját vállalkozást indítani. Célom: cukormentes házi sütemények készítése eladásra. Egyenlőre bizonytalan vagyok, hogy itt a környezetemben lenne e igény erre. Nem merem úgy kezdeni, hogy kiváltom a vállalkozóit, mert mi van, ha mégsem sikerül? Kérdésem az lenne, nem lehet valahogy úgy megoldani, hogy először nem váltom ki, és ha ,,beindult” kicsit a dolog, utána leszek csak egyéni vállalkozó? Édesapám is egyéni vállalkozó, vendéglátós egységünk van, van neki eladói és szakács szakképesítése is. Nem lehetne valahogy társasvállalkozásként mellé csatlakozni? Aztán később kiválni? Nem lehetne valahogy, valamilyen úton módon megoldani ezt? Hallottam a 7-es adószámról is, de nem vagyok pontosan tisztában vele, hogy mikre is lehet kiváltani.
  Ha válaszolna nekem erre, azt nagyon megköszönném, Szeretnék valamibe önállóan belekezdeni, a saját lábamra állni, csak félek, nehogy még el sem kezdtem, de már bele is bukom a dologba.

  Köszönettel és sok Tisztelettel:

  Kitty

  • Kedves Kitty!

   Ebben az esetben meg lehet oldani az Édesapjával. Könyvelés szempontjából szét lehet választani az Ön bevételét, költségét a többitől (technikai kérdés csak) és ez alapján már hivatalosan is mehet a dolog. Előtte ajánlanám, hogy járjon utána mindennek, beszállító, kiszámolni a költségeket, eladási árat, rezsit stb. hogy később önállóság esetén is ugyanazok az árak maradhassanak. Mindenképpen szükséges ehhez egy megfelelő hely, ahol sütni lehet, mivel engedélyek szükségesek hozzá.
   Másik javaslatom, hogy gondolkodjon el esetleg receptkönyv íráson is ebook formájában stb. mivel több lábon jobb állni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 20. Ramóna szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Olvastam az alanyi adómentességről, hogy akinek 2012-2013-ban nem haladja meg a bevétele az 5 millió forintot az veheti igénybe! Konkrétan mit is takar ez a kifejezés? Annak nem kell adóznia, vagy csak a bevétel kiadás különbségéből? Egyéni vállalkozást szeretnék internetes értékesítésre mellékállásban!Adózni éves szinten kell, vagy van havi negyed éves is? Körülbelül hány % -át vonják le adóként a bevételből?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv.: Ramóna

  • Kedves Ramóna!

   Alanyi mentességen az ÁFA kör mentességet értjük vagyis nem fizet ÁFÁ-t, de nem is igényelheti vissza. 2013-ban 6 mó Ft az értékhatár a választáshoz, de kezdő vállalkozás esetén lehet, hogy jól jön.
   Adóznia mindenkinek kell, csak másodállás esetén, ha nincs kivét, akkor nincs havi fizetendő járulék és adó. Negyedévente kell SZJA előleget fizetni bevétel-költség függvényében. %-ot nem tudok mondani adóra, mivel függ a költségek nagyságától is.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 21. Petrovics Alexandra szerint:

  kedves Brigitta. Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy milyen anyagi költségekkel jár egy egyéni vállalkozás havonta? Ez alatt egy Ruházati boltot értek. Hallottam hogy vállalkozóit kell fizetni. Ez mennyi havonta? Mielöbbi válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Alexandra!

   Egyéni vállalkozás esetében függ attól, hogy főállású-e a vállalkozó, van-e alkalmazottja, bérleti díjat fizet-e az üzletért és sok más költségtől. Alkalmazotti bér esetére tudom ajánlani a neten található bérkalkulátor programokat, ezekkel lehet előzetes számolást végezni. főállású EV esetén valamivel több adót kell fizetni, mint a munkabérnél.
   A bevétel-költség nagyságától függően kell vállalkozói SZJA előleget fizetni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 22. Hajnalka szerint:

  Kedves Brigitta!
  A mai nap folyamán elküldtem egy kérdést, de nem látom itt a sorban, így hát nekifutok még egyszer. Ha esetleg már megkapta volna, elnézést.
  Abban szeretném a segítségét kérni, hogy Ön szerint müködtethető-e külföldről egy magyar egyéni vállalkozás? Párom külföldön dolgozik, bejelentett, főállású munkaviszonyban, Ausztriában. Neki van egy egyéni vállalkozása (eredetileg vegyes aprócikkek piaci árusítása, de a tevékenységi kör, ha jól tudom bármikor bővíthető), ami jelenleg szünetel. Ha ismét “aktiválná”, akkor indíthatna-e egy webshop-ot? A kinti főállása mellett itt milyen terhekre (adók, járulékok) lehet számítani? Lehetőség van arra, hogy a rendelt árut Ausztriából postázza vagy csak magyar címről lehetne, mivel magyar egyéni vállakozás?
  Nagyon megköszönöm segítségét, előre is!

  • Kedves Hajnalka!

   Ez már így egy összetett dolog, mivel figyelni kell a kettős adóztatásra, hol biztosított, beszámít-e a magyar vállalkozásba stb. Ehhez a NAV-ot valamint a TB-t ajánlanám felkeresni, mert ők tudnak részletes felvilágosítást adni a kapott információk alapján.

   Elméletileg lehet külföldről postázni, csak kérdés, hogy célszerű-e és megéri-e. Itt már a devizával való számolás is belép a képbe.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 23. Hajnalka szerint:

  Kedves Brigitta!

  Még egy utolsó kérdést kérem engedjen meg:
  Azt szeretném tudni, hogy arra lehetőség van-e, hogy én külföldön, kiskereskedelmi egységben vásárolt árut tegyek fel a weboldalamra eladásra?
  Gondolok itt arra hogy pl. megveszek egy ruhát akciósan, és azt továbbértékesítem a webshop-omban? Lehet, hogy ez azu adott forgalmazó/üzletlánc/márka hozzáállásától/engedélyétől függ vagy alapvetően törvényi szabályozás nincs/van erre?
  Nagyon köszönöm a válaszát előre is!

  • Kedves Hajnalka!

   Elméletileg lehet külföldön vásárolt termékeket magyar vállalkozásban értékesíteni, számla ellenében vásárolva. Itt figyelni kell a vámra, attól függően, hogy melyik országból vásárol. Ehhez a vámosokat javasolnám megkérdezni, mert ők az illetékesek ezen a területen.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 24. Zsuzsa szerint:

  Szép napot kívánok!

  Leszázalékolt vagyok 3 szakmával, betanított munkás ként dolgozom az eredeti szakmámban. Azt szeretném megérdeklődni,ha kiváltom a vállalkozóit és másodállásban otthonról árulom saját termékeim? Milyen kötelezetségeim vannak adó terén.Kell e esetleg Eho-t fizetni, vagy csak a bevétel után kell adóznom?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Ui.:Nagyon tetszik az oldaldal szerintem hasznos és érdekes.Köszönöm, hogy vagytok!

  • Kedves Zsuzsa!

   Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett és SZJA adózású EV esetén, ha nincs vállalkozói kivét, akkor csak a negyedéves SZJA előleget kell fizetni, ha van bevétel. A többit az év végi adóbevallással.

   Könyvelési szolgáltatásunkat is szívesen figyelmébe ajánlom vagy az ingyenes online tanfolyamunkat, amelyben megismerkedhet az EV könyvelésének alapjaival.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Zsuzsa szerint:

    Szép napot kívánok!

    A főállásom napi 4 óra vagyis heti 20 óra. Emellett szeretnék egy varrodácskát nyitni.Önálló vállalkozóként gondoltam és szeretnék feliratkozni az ingyenes online tanfolyamra is.
    Köszönöm a segítséget. További sok sikert az oldalhoz. Nekem nagyon sokat segít.

    • Kedves Zsuzsa!

     Heti 20 órás munkaviszony mellett főállású vállalkozónak számítana és így már az első naptól kezdve fizetnie kellene a járulékokat. Ezt mindenképpen érdemes bekalkulálni az indulásnál. Az ingyenes tanfolyamot a http://www.gittairodaja.hu oldalon a tanfolyamra feliratkozáskor érheti el.

     Üdv:

     Botosné Brigitta

 25. Tünde szerint:

  Kedves Brigitta.
  Én Tündi vagyok. 3 dolgot szeretnék megkérdezni Öntől:
  1. Mennyire megbízhatóak az online internetes számlázó programok? Ha lehet, inkább ingyeneset szeretnék, olyat, ami megbízható.
  2. Online vállalkozáshoz ( társkereső oldal ), hogyan tudnám megírni az általános felhasználási feltételeket? Kérnem kell egy ügyvéd vagy egy könyvelő segítségét?
  3. Lehet egy angliai cégnek ( magyar nyelvű ) 2 országból ( Magyarország, Anglia ) bankszámlaszáma? Vagy egyszerűbb lenne ha 1 angliai lenne csak és oda küldenék mindkét országból a pénzt? Vagy az nem jó, mert át kellene váltani a banknak a pénzt, és nem érné meg? Az igaz, hogy ha van magyar számla is, Magyarországra is kell adózni? Angliában létrehozott vállalkozást lehet pár év múlva Magyarországon folytatni? Ha igen, hogyan, milyen feltételekkel?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tünde

  • Kedves Tünde!

   A megbízható számlázó programok mind pénzbe kerülnek. Az általános felhasználási feltételekhez lehet ötleteket venni más vállalkozásoktól esetleg, de célszerű szakember segítségét kérni, aki járta ebben a témában, de ezen a téren nem valószínű, hogy könyvelő tud segíteni.
   Külföldi vállalkozások alapításában, könyvelésében nem vagyok jártas, de az biztos, hogy lehet más országban is bankszámlája. Célszerű helyi bankszámlának lenni az árfolyamváltozás miatt.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 26. Tünde szerint:

  Kedves Brigitta.
  Én Tündi vagyok. Az előző hozzászólással kapcsolatban, még két dolgot szeretnék megkérdezni:
  1. Van Magyarországon olyan lehetőség, amivel kedvezően, olcsón lehetne vállalkozni? Például a kezdőknek támogatás, vagy a főállásban vagy a mellékállásban vállalkozóknak vagy a munkanélkülieknek valamilyen támogatás, kedvezmény? Ha igen, mennyi, hogyan működik? És ez a támogatás fél-1 év múlva is meg lesz vajon? Meddig tart?
  2. Hogyan éri meg Magyarországon a legjobban vállalkozni? Hogyan a legolcsóbb, és kb. mennyibe kerül (beleértve minden költséget)?
  És ezt lehet úgy, hogy angliai a cég (a vállalkozási formát és a támogatást, kedvezményt)? Lehet egyáltalán Angliában létrehozott céget Magyarországon folytatni? És hogyan működik ez pontosan, milyen feltételek, teendők vannak?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tünde

 27. Kedves Tünde!

  Kérdéseire a választ a neten megtalálja. Van pályázati lehetőség, támogatás, de ezek feltételeit az illetékes oldalon találja meg.
  Hogy melyik vállalkozási forma éri meg az sok tényezőtől függ: kezdő tőke, tevékenység, alkalmazott stb. így még csak találomra sem lehet megmondani, hogy kinek mi a legjobb kevés információ alapján.
  Mint írtam az előző hozzászólásban, külföldi cégek könyvelésében, alapításában nem vagyok jártas, így sajnos választ sem tudok adni.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

  • Tünde szerint:

   Kedves Botosné Brigitta!

   Köszönöm válaszát! Azt szeretném megkérdezni, hogy melyik az illetékes oldal, ahol megtalálnám a pályázati lehetőséget, támogatást, feltételeit?
   A vállalkozás körülményei kb. ezek lennének a jövőben:
   társkereső szolgáltatás, nem lenne alkalmazott, csak én, kevés kezdőtőke.
   Előre is köszönöm válaszát!
   Tünde

 28. Valentin szerint:

  Kedves Brigitta!

  Lenne egy kérdésem amire eddig nem sikerült választ találnom a neten.
  Én egy alanyi adómentességet igényelt egyéni vállalkozó leszek a közeljövőben, és tudtommal ez esetben a nagykerből vásárolt általam eladásra szánt termék után nem kell áfát fizetnem (természetesen ezt nem is igényelhetem vissza). A kérdésem a következő: a nagyker ez esetben mindenféleképpen köteles nekem áfa nélkül adnia a termékét? Ha bemegyek, vásárlok, és a pénztárnál mondom/igazolom (bár nem tudom ezt hogy kell igazolnom), hogy alanyi adómentes ev. vagyok, akkor ott nekem áfa nélkül fogják felszámolni az általam vásárolt termékek árát?
  A válaszát előre is köszönöm!
  Valentin

  • Kedves Valentin!

   Az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy bruttóban számláz és bruttóban vásárol is, vagyis mindent ÁFÁ-val növelt összegen fog megvásárolni és azon is fog értékesíteni. A nagyker itt annyit jelent, hogy nagy tömegben vásárol és így kedvezményes áron vásárolhat.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 29. Anett szerint:

  Kedves Brigitta!

  Elég összetett problémával fordulok Önhöz, melyre nem igazán találom a válaszokat. Az elmúlt években pedagógusként dolgoztam főállásban, mellette pedig vállalkozásban óraadói tevékenységet végeztem. A főállásom júniussal megszűnt, nyárra szüneteltettem a vállalkozásomat. A legújabb jogszabályok értelmében, az államosított intézményekben a továbbiakban nem vállalható tevékenység vállalkozásban, csupán megbízási szerződéssel. Kérdésem, hogy megbízási szerződéssel dolgozhatok e azonos munkakörben, mint ami a szüneteltetett vállalkozásomban szerepel, vagy ehhez meg kell teljesen szüntetni azt? Egyáltalán lehetséges ilyesfajta megbízás, amennyiben nem rendelkezem főállással? Továbbá, hogy a megbízási szerződés keretében(nem fix bérezés, hanem letanított órához kötött) milyen járulékokat vonnak, jogosult leszek e táppénzre, illetve a jövőben esetleg gyermekvállalással összefüggő támogatásokra?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Anett

  • Kedves Anett!

   A vállalkozás szüneteltetése tudtommal nem zárja ki a megbízási szerződést. A megbízási szerződés számfejtése hasonló, mint az alkalmazotti, de nem jár annyi jogosultsággal, így pl nem fizetnek táppénzt, szabadságot stb.
   Gyermekvállalás esetében GYES-re mindenképpen jogosult lesz, de a további támogatásokról a TB-nél kellene érdeklődni, mivel nem vagyok ennek a témának a szakértője. A törvényi változások miatt meg kellene kérdezni a Tb-nél, hogy vállalkozása esetén mire lenne jogosult.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 30. Beáta szerint:

  Kedves Brigitta!

  Van egy kérdésem, amivel mindenhol falba ütközöm. Még a NAV-nál sem kaptam konkrét választ.
  Főállású egyéni vállalkozásomat tavaly június óta szüneteltetem.
  Érdeklődni szeretnék, hogy a szüneteltetés mellett lehet-e munkaviszonyom?
  A NAV oldalán csak az állt, hogy átalányadózó egyéni vállalkozónak a szüneteltetés alatt is lehet munkaviszonya, de tételes adózóról semmit sem írnak.
  Esetleg, ha munkaviszonyom lesz, a főállású vállalkozásom automatikusan mellékállásúvá válik?

  Köszönöm válaszát
  Fazekas Beáta

 31. Kedves Beáta!

  Igen, lehet munkaviszonya és amennyiben nem szünetel a vállalkozás, akkor másodállású lesz. (heti 36 órát meghaladó munkaviszony esetén)

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 32. Tünci szerint:

  Tisztelt szakértő.
  Az ügyben szeretnék segítséget kérni mivel nem ismerem az adózási törvényeket,hogy ha én külföldi illetve magyarországi netes kaszinójátékon játszom mint pl.a rulett az így szerzett nyereményeim után kell-e adót fizetnem ill.tb-t,valamint az éves adóbevalláskor ezt be kell-e vallani fel kell-e tüntetni valahol,vagy ez a nyeremény teljes egészében az enyém és nincs adóbevallási kötelezettségem ez után?Valahol azt olvastam,hogy kell valahol azt,hogy nem mert a saját pénzem teszem kockára és,hogy nyerek vagy veszítek a szerencse dolga.
  Válaszát előre is köszönöm

 33. Teo szerint:

  Kedves Brigitta!

  Szeretnénk a társasházunk képviseletét átvenni, OKJ-s végzettséggel rendelkezem.
  Havi 40 órás bejelentett munkaviszonyom van, mellette csinálnánk kft formában a feleségemmel, aki ebben a hónapban szüli a gyermekünket (munkaviszonyból ment TGYÁS-ra). Ha jól gondolom az ellátás ideje alatt őt nem érdemes bejelenteni, ezért az én nevem alatt futna minden.
  Kérdésem az, ha pl. havi 200ezer forint bevétele lesz a kft-nek, amiből mondjuk 50ezer lejön kiadásokra, akkor mennyi adó és járulék kötelezettségem származik (ha az összeget kivesszük), illetve befolyásolja-e a bejelentett munkaviszonyomat?

  köszönettel
  Lenger Teo

  • Kedves Teo!

   Lehet, hogy egyéni vállalkozásban kellene esetleg gondolkodni, mivel a Kft alapításának 3 milliós feltétele van induláskor + ügyvédi díj és ez a havi 200.000 Ft kevés bevétel ennek fenntartásához. A Kft másként működik, mint az EV, így kötelező végzett könyvelőnek könyvelni. Járulék akkor keletkezik, ha fizet saját magának munkabért, de egyéb adókötelezettsége keletkezik. pl társasági adó.
   A bejelentett munkaviszonyt nem befolyásolja.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Teo szerint:

    Köszönöm, hosszú távon növelnénk az ügyfélkört és a bevételt, és az egyéni vállalkozás nem túl piacképes, bár rövidtávon megfontolandó.
    Az általad leírtak és néhány kalkulátor adatai alapján most a BT alapítás a legszimpatikusabb KATA mellett.

 34. Éva szerint:

  Üdvözlöm!

  Ezen a honlapon kaptam ötleteket arra nézve, hogy a jövőben mivel kereshetek pénzt.
  Ennek adóügyi vonatkozása érdekelne. Én novembertől főállású anya leszek. Tudomásom szerint ezesetben korlátlan az otthoni munkavégzés lehetősége. Azt is tudom, hogy 600.000 Ft éves bevételig nem kell adózni.
  Nekem van valami tennivalóm, ha internetes pénzkeresésbe kezdek?

  Várom válaszát, amit előre is köszönök.
  Üdvözlettel:
  Fejéregyházi Éva

  • Kedves Éva!

   A munka jellegétől függ, hogy milyen vonzata lesz, mivel vállalkozói tevékenység esetén vállalkozás szükséges. Amennyiben Ön lenne a vállalkozó, akkor főállású lesz, járulékfizetéssel. Esetleg egy családtagja lesz vállalkozó és Önt alkalmazza. Ha esetleg saját könyv értékesítése, akkor megint más értendő alatta.
   Lehet alkalmazott, megbízási jogviszonnyal vagy más módon is tevékenykedő, amennyiben van egy “munkáltató”.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Éva szerint:

    Kedves Brigitta!

    Most fejeztem be Renáta e könyvíró tanfolyamát. Már korábban írtam Önnek, tovább pontosítanám a kérdésemet.
    Tehát most már főállású anya vagyok és könyvet szeretnék majd eladni a jövőben. Munkahelyem nincs. Mi a teendőm, ha hivatalosan szeretném ezt csinálni? A legegyszerűbb módját szeretném megtudni, mert nem tudom, egyáltalán milyen ütemben fogy majd a könyvem. Nem akarnék rögtön vállalkozó lenni még az elején, de adnék valamilyen papírt (nyugtát?) arról, ha eladtam egy könyvet. Kell-e nekem valamilyen hivatalos státusz egyáltalán a 600.000 Ft-os bevételi határ alatt?
    Köszönettel várom válaszát!
    Üdvözlettel:
    Éva

    • Kedves Éva!

     Lehetőség van mások által értékesíteni vagy esetleg adószámos magánszemélyként a saját könyvet értékesíteni. Itt kötöttebb a helyzet, mivel kevesebb költség számolható el a bevétellel szemben. Ha esetleg más valaki lesz a vállalkozó főállás mellett, akkor már több lehetőség adódik.
     Esetleg a könyv jellegétől függően, ha gyerekeknek szól, akkor tudok egy felületet biztosítani értékesítésre. Ennek részleteit e-mailben tudjuk megbeszélni.
     Adószám esetén tud számlát, nyugtát adni, de a NAV-ot meg kellene kérdezni a könyvértékesítéssel kapcsolatosan, mert egyértelmű a válaszuk. Más, ha könyvkiadó adja ki a könyvet, mert ott lehet megbízási is.

     Üdv:

     Botosné Brigitta

 35. Veres Mihály szerint:

  Kedves Brigitta!

  Szeretnék segítséget kérni,hogy milyen vállalkozás kell nyitnom ha külföldön dolgoznék építőiparban öt fős csapattal.

  Válaszát előre is köszönöm.
  Mihály

  • admin / Renáta szerint:

   Kedves Mihály!

   Sajnálom de a kérdése, nem az oldal témájához kapcsolódik, itt internetes munkával, másodállással, gyes melletti munkával kapcsolatban lehet kérdezni. Kérem keressen egy olyan weboldalt, ahol általános könyvelői kérdéseket tehet fel. Megértését köszönöm!

   Szabó Renáta

 36. Viktoria szerint:

  Kedves Brigitta!

  Nincs állásom, de már munkanélküliként sem vagyok regisztrálva, mert visszakértem a Gyes-t tartós beteg gyermekem után. Nem találok magamnak munkát, ezért teremteni szeretnék.
  A munkaügyi központ azt mondta már nem támogathat, mert már csak két fajta kritérium szerint lehet támogatásra lelni, de én egyikbe se férek bele, pedig nagyon jó lett volna a hat hónapig tartó támogatás-mint kezdő vállalkozó…(már csak az aktív korúak járadékán lévőket támogatná-én előtte való héten cseréltem le azt Gyes-re :( )
  Előtte 15 hónapig voltam regisztrált munkanélküli.
  Most, hogy Gyes-t mit lenne célszerűbb?Kft?Egyéni vállalkozó?
  Rendezvényszervezés, web-áruház, segítő beszélgetés és lehet még a gyógymasszázs is a repertoárban lenne illetve még az előadóművészet is.Nem akarok járulékfizetési kötelezettséggel kezdeni, amikor még bevételem sincs. De úgy rendezvényt szervezni, hogy nem vagyok számlaképes azt sem szeretném.
  Beneveztem a fiatalok vállalkozóvá válása programba, de az egy vagy-vagy dolog és én akkor is meg akarom csinálni, ha támogatást nem nyerek.
  Mit javasolsz?
  Nagyon szépen köszönöm válaszod.
  Szeretettel:
  Viktória

  • Kedves Viktória!

   A felsorolt tevékenységekhez lehet, hogy szükséges végzettség, ezért ennek érdemes utánajárni. Az egyszerűbb és olcsóbb az egyéni vállalkozás, de GYES mellett főállásúnak számítanál, járulék és adófizetési kötelezettséggel. Lehetőség, ha egy családtag, akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya lesz a vállalkozó és téged alkalmaz, mert a munkabér után kell csak fizetni az adót. (persze más feltételei is vannak) Fontos az adózási mód is, amely szintén sok tényezőtől függ.
   Esetlegesen megbízási szerződés is lehet, ha a megbízó vállalja a számfejtést, adó befizetést.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 37. Éva szerint:

  Kedves Brigitta!
  Most fejeztem be Renáta e könyvíró tanfolyamát. Már korábban írtam Önnek, tovább pontosítanám a kérdésemet.
  Tehát most már főállású anya vagyok és könyvet szeretnék majd eladni a jövőben. Munkahelyem nincs és magamra számíthatok csak. Mi a teendőm, ha hivatalosan szeretném ezt csinálni? A legegyszerűbb módját szeretném megtudni, mert nem tudom, egyáltalán milyen ütemben fogy majd a könyvem. Nem akarnék rögtön vállalkozó lenni még az elején, de adnék valamilyen papírt (nyugtát?) arról, ha eladtam egy könyvet. Kell-e nekem valamilyen hivatalos státusz egyáltalán a 600.000 Ft-os bevételi határ alatt?
  Köszönettel várom válaszát!
  Üdvözlettel:
  Éva

  • Kedves Éva!

   Létezik az adószámos magánszemély, amennyiben saját szellemi termékét szeretné eladni, de ezt pontosítani kellene a NAV-nál. Felhasználói jogdíjból is lehet bevételt szerezni, ha pl. megbíz egy kiadót és kiadják.
   Amennyiben gyerekeknek szóló könyvről van szó, akkor e-mailben tudja jelezni és esetleg ebben tudok segíteni értékesítés esetén.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 38. Borbála szerint:

  Kedves Brigitta!

  Gyesen lévő kismama vagyok, szeretnék a lakóhelyemen heti 1x , max 2X egy órás baba-mama tornát, foglalkozást tartani.
  Hogyan tudom ezt legálisan csinálni? A foglalkozásért kapott pénzt hogy tudom számlázni, elszámolni?

  Köszönöm!

 39. Kedves Borbála!

  Egyéni vállalkozást javasolhatom. Ha van heti 36 órát meghaladó munkaviszony (családban is akár), akkor lehet ő vállalkozó és Önt alkalmazza, így kevesebb a fizetendő. Ha nincs heti 36 óra, akkor Ön főállású vállalkozónak számítana.
  Másik lehetőség, hogy a helyszínnel, ahol tartaná megbízási szerződést köt, így a munkadíját kifizetik és minden mást ők intéznek.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 40. Borbála szerint:

  Köszönöm a választ!

 41. Teo szerint:

  Kedves Brigitta!

  Szeretném kiváltani a vállalkozói engedélyt, de bevételem csak júniusban keletkezne, mivel olyan szerződést írok alá, miszerint a munkát 3 hónap múlva kezdhetem el. Egyéb regisztrációkhoz, ami a munkához szükséges viszont kell a vállalkozó engedély.
  Júniustól KAtás lennék, viszont addig nem szeretném a 3 üres hónapban fizetni a 25ezer forintokat. (van főállásom)
  Lehetséges, hogy a bejelentkezéskor “sima” adózó leszek amíg nincs bevételem, majd júniusban belépek a KATA alá és fizetem a kötelezőket?

  köszönöm: Teo

  • Kedves Teo!

   Amennyiben heti 36 órás munkaviszonya van, akkor lehet választani az SZJA adózást és addig nem kell fizetni adót, ha nincs nyereség. Kérdés a későbbiekben, hogy a KATA adózás megfelelő lesz-e a tevékenységéhez. Azt is kell tudni, hogy ha kijelentkezik a KATA alól, akkor egy darabig nem lehet majd újra választani.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 42. Kati szerint:

  Kedves Brigitta!

  3 kislányommal itthon vagyok GYET-en. Szeretnék vállalkozást indítani, illetve apárommal van egy közös ingatlanunk, amit albérletbe szeretnénk adni magánszemélynek. Milyen lehetőségeim vannak? Nekem nincs munkaviszonyom, és szeretném megtartani amíg lehet a GYET-et. A páromnak van egy 8 órás munkaviszonya.

  Köszönöm válaszát
  üdv
  Kati

  • Kedves Kati!

   Legújabb információi szerint nem szükséges magánszemélyes adószámmal rendelkezni, ha vállalkozásnak lesz bérbe adva, de lehet, hogy magánszemély esetében is él. Ha nem, akkor magánszemélyes adószámmal bérbe lehet adni és tudtommal nem befolyásolja a GYET-et, mert nem vállalkozás.

   Üdv:

   Botosné Brigi

 43. Tünde szerint:

  Kedves Brigitta!

  Főállású munkahelyem van, másodállásban gyerekruhákat szeretnék árusítani az interneten (pl. Facebook, Vatera, Teszvesz, Apród, Jófogás), de nem webáruházként szeretném működtetni.
  Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni:
  – Szükséges ehhez egyéni vállalkozónak lennem? Ha igen, milyen tevékenységi köröket kell felvennem (pl. kiskereskedelem?, internetes csomagküldés?)?
  – Hogyan kell ezt lekönyvelni?
  – Van-e havonta jelentési kötelezettségem (pl. nincs alkalmazottam)?

  Nem vagyok könyvelő, de ennek ellenére (a könyveltetés költsége) saját magam tudom-e könyvelni a tételeket?

  Köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel:
  F-Szabó Tünde

 44. Kedves Tünde!

  Amennyiben saját használt termékeit szeretné értékesíteni, akkor nem szükséges vállalkozás. Egyébként már igen, tevékenységi körben az Önkormányzatnál tudnak segíteni.
  A könyvelést egyéni vállalkozó készítheti maga is, ehhez ajánlanám a Kincskereső Könyvelők Klubját, ahol a kezdetektől megtanulható a könyvelés és egyéb bevallások elkészítése.
  http://www.gittairodaja.hu/kincskereso-konyvelok-klubja/
  A tagsági díj pedig elszámolható költségként.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 45. Orsolya szerint:

  Kedves Brigitta!

  Fordító vagyok, főállásban dolgozom egy irodában. Több külföldi ügynökség is megkeresett, és szívesen fordítanék nekik, mellékállásban vállalkozva. Tudna nekem segíteni, milyen megoldást válasszak? Nem számítok nagy bevételre, ezért a mellékállású KATA nem tűnik jónak, mert a külső munkák időszakosak lesznek.

  Megtenné, hogy segít elindulni a helyes úton? Mi a teendőm, milyen adminisztratív/jelentési feladataim lesznek? Eléggé ismeretlen a terep, úgyhogy kacérkodom a Kincskereső Könyvelők Klubjával, örülök a lehetőségnek. :)

  • Kedves Orsolya!

   Elnézést kérek a késői válaszért.
   Egyéni vállalkozás jónak tűnik SZJA adózás mellett, ha időszakos a bevétel.

   Első körben az okmányirodát kell megkérdezni, hogy a végzettsége megfelelő-e a tevékenységi körhöz. Utána a bejelentő nyomtatványt kell beküldeni és ha elindult a vállalkozás, akkor a jogviszonyára vonatkozóan kell majd beküldeni nyomtatványokat.
   A Kincskereső Könyvelő Klubban ehhez megtalál minden nyomtatványt, amely szükséges valamint a könyvelésről.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 46. Betti szerint:

  Kedves Brigitta!

  Másodállásban szeretnék varrott termékekkel foglalkozni (textilből táska,díszpárna,stb.)Én varrónő vagyok,szakmunkás bizonyítványom van. Mivel másodállásban foglalkoznék ezzel a munkával,feltételezhetően 15-20 ezer ft-nál nem lenne több bevételem havonta.Azt szeretném tudni,milyen vállalkozási formát lenne nekem célszerű indítanom.
  Válaszát előre is köszönöm :Betti

  • Kedves Betti!

   Az egyéni vállalkozás a legegyszerűbb és legolcsóbb vállalkozási forma jelenleg. Az indítása ingyenes, általában a könyvelési díj a plusz költség a vállalkozás működési költségein felül.

   Szívesen adok online könyvelésre ajánlatot a http://www.gittairodaja.hu oldalon keresztül.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 47. Zsuzsanna szerint:

  Kedves Brigitta!

  Egy kedves ismerősöm főállású anyaság és heti 14 órás munkaviszony mellett szeretne egy speciális tornaórát, edzést tartani kismamáknak heti rendszerességgel. Az edzés megtartásához viszont számlaképesnek kell lennie. Ön melyik vállalkozási formát javasolná, melyik jár a legkevesebb adó-és járulékteherrel?
  Válaszát előre is köszönöm!
  üdvözlettel,
  Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsanna!

   Egyszerűbb és költséghatékonyabb az egyéni vállalkozás indítása a Kft-kel szemben. Főállású vállalkozónak számítana a leírtak alapján, így figyelembe kell venni a tervezett bevétel – költség arányát is, hogy a megfelelő adózási módot kiválassza. (ettől függ a járulékfizetési összeg is)

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 48. N.Krisztina szerint:

  Kedves Brigitta! Jelenleg van bejelentett munkahelyem,s mellék keresetre lenne szükségem. Arra gondoltam,hogy viszonteladóként árulnék a környezetemben ruhákat,zoknikat amelyeket egy internetes nagyker áruházból rendelnék. Ehhez ki kell váltanom mellékállásban a vállalkozóit? Kell minden eladott termék után számlát adni? Kell valamilyen kft.,bt.alapítani vagy ehhez nem szükséges? Nem tudom,hogy hol kezdjem,vagy mit kell csinálnom kezdetben,mert ebben annyira nem vagyok jártas. Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Krisztina!

   Igen, ez vállalkozói tevékenység, így kell hozzá vállalkozás. Egyéni vállalkozás, Bt, Kft. attól függően, hogy mennyi induló tőkéje van és mit szeretne. Fontos, hogy bolti értékesítésről van-e szó vagy webáruház? Az önkormányzatnál egyéni vállalkozással kapcsolatosan tudnak tanácsot adni (végzettség, tevékenység, engedélyek) Minden értékesítés után nyugtát vagy számlát kell kiállítani, attól függően, hogy hol értékesít.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 49. Roland szerint:

  Üdvözlöm!
  Leidl Roland vagyok! Interneten találtam az Ön e-mail címére, nagyon szimpatikusnak tűnt.
  Segítséget szeretnék kélrni, ha lehetséges, mert nagyon nem értek egy két dolgot. Megpróbálom leírni rövien, hátha Ön tud nekem egy kis segítséget nyújtani. Borozót szeretnék nyitni testvéremmel, vagyis üzemeltetni, ilyen hobbi szinten. A borozó már működött, tehát meg van minden engedélye. Én bérelni szeretném, a bérleti díjról már meg is egyeztünk a tulajdonossal. Leginkább csak péntektől vasárnapig szeretnénk nyitva lenni, akkor lenne rá nagyobb igény. Mindketten dolgozunk és az mellett szeretnénk csinálni. Egyikünknek sincs üzletvezetői végzettsége, a testvéremnek borász vizsgája van. Az első kérdésem az lenne, hogy a borozó/kocsma nyitásához kell e valami végzettség? Testvérem borász végzettsége nem elég? Milyen vállakozási formát kellen választanunk,ami a legköltség kímélőbb? A választott vállalkozási forma milyen költségekkel jár havonta ( mennyit kell befizetni )? ÉS még milyen költségek merülhetnek fel havonta? A pénztárgép kérdés se nagyon tiszta. Az online pénztárgép használata már kötelező? Használt online pénztárgépet is lehet vásárolni? Vagy érdemesebb minden hétvégére bérelni egyet, gondolom ez macerás, de megoldható lehet?
  Tehát a felmerülő költségek érdekelnének a legjobban! Megéri e csinálni azért érdekelne.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Roland!

   Költségkímélő vállalkozási forma az egyéni vállalkozás. Ezzel kapcsolatosan az önkormányzatnál tudnak csak részletes felvilágosítást adni a végzettségre, engedélyre stb.
   Online pénztárgép szükséges, bérlésről nem igen hallottam és nem is célszerű, mivel ez a vállalkozás bevételét a NAV felé igazoló eszköz. Nem jó vele “játszani”.
   A felmerülő költségeket Önök tudják csak meghatározni, hogy mi kell a működéshez, mennyi a rezsi, milyen árréssel terveznek dolgozni stb.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 50. Demeterné K. MMariann szerint:

  Kedves Brigitta!

  Szeretném a segítségét kérni. Másodállásban szeretnék magánvállalkozó lenni, nagyon sok oldalt elolvastam már. Egyenlőre gondolati szintnél járok. Olyan oldalt szeretnék létrehozni, ahol külföldről érkező bizsukat, gyöngyöket és egyéb kiegészítőket szeretnék árulni. Azt már tudom, ha nincs üzletem és nincs lehetőség személyes átvételre, akkor nem szükséges hozzá a kereskedelmi végzettség. Viszont azt sehol nem találom, hogyan alkalmazhatok tanácsadónőket. Online katalógus formájában működne a dolog. Ehhez milyen végzettség kell? Mik a feltételei egy ilyen vállalkozásnak? Én is több helyen vagyok tanácsadónő, az adózásomat nem érinti.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  Demeterné K. Mariann

  • Kedves Mariann!

   Tanácsadónők alkalmazása munkaviszonyban nem feltétlen megoldás. Gondolja végig, hogy Ön milyen módon tevékenykedik és ez alapján kellene ezt a kérdést megnézni.
   Amennyiben egyéni vállalkozásról van szó, akkor a helyi önkormányzat tud segíteni végzettség és tevékenységi kör kérdésében.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 51. Nóra szerint:

  Kedves Brigitta!
  A következő kérdésekkel fordulok Önhöz.
  Egyéni vállalkozásom könyveléséhez kérnék segítséget. A vállalkozást 2 hónappal ezelőtt tb tanácsadóm segített elindítani és könyvelni, de a könyvelést egy ismerősöm vette volna át, aki nem tudja vállalni. (alanyi áfa mentes, főállású egyéni váll, br 177e ft után fizettem a járulékokat) Ezután magam szeretném megoldani a havi bevallásokat, mivel végig táppénzen majd gyeden leszek az elkövetkező 2 évben. Eddig összesen 2 számlát adtam ki, de június közepe óta veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok a szülés időpontjáig.
  Kérdésem az lenne, hogy táppénz ideje alatt havonta a 1458-as bevallásokat nullásan be kell nyújtani? Tgyás és gyed időszak alatt is? A június havi bevallást csak arra az időtartamra kell bevallani ami a táppénz időpontját megelőzi? Kell-e év közben bármilyen más bevallást benyújtanom? Az iparűzési adó és SZJA adóbevalláshoz érdemes-e könyvelő segítségét igénybe vennem(összesen 2 számla esetén), és ezeket mikor kell bevallanom? Pénztárkönyvet kellene vezetnem?
  Segítségét előre is köszönöm

  • Kedves Nóra!

   A kérdései összetettsége miatt ezekre a kérdésekre tanácsadás keretében tudok válaszolni, ahol részletesen átvennénk kérdéseire a választ valamint átnéznénk a könyvelés menetét is. Ehhez e-mail címem tud ajánlatot kérni vagy a Kincskereső Könyvelők Klubját ajánlom, ahol már megtalálható ilyen témában 1458-as bevallás elkészítése, táppénzes papír kitöltési útmutató és sok gyakorlati példa a könyvelésre is. Klub tagok korlátlanul kérdezhetnek, így folyamatos támogatást kaphat felmerülő kérdése esetén.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 52. Kováts Gizella szerint:

  Üdvözlöm,
  Gyed-en lévő anyuka vagyok, a lányom elmúlt 1 éves, akivel itthon vagyok. Van főállásom, ahova visszamehetek majd dolgozni, de addig is szeretnék vállalkozást indítani. Érdeklődnék, hogy ebben az esetben (gyed-en vagyok, de van főállásom), ha mellékállásban lennék vállalkozó milyen terheket kellene havonta megfizetnem? Havi szinten pár tízezer forintos forgalommal és pár ezer forintos nyereséggel számolok csak, de számlát mindenképpen kellene adnom a vevőimnek, partnereimnek. Kérem segítsen, hogy milyen módon indíthatnék vállalkozást.
  Köszönettel,
  K. Gizella

  • Kedves Gizella!

   GYED mellett, ha nincs heti 36 órát meghaladó járulékfizetési idő (tehát visszament dolgozni), akkor főállású EV-nek számítana, így a min. bér vagy garantált bérmin. után kellene járulékot fizetni. Ennek kiváltása történhet alkalmazott bejelentésével (heti pár óra, lehet családtag is) vagy egy családtag lesz vállalkozó, akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. A részleteket sajnos nem ismerem, így nem tudok pontos összeget mondani a fizetendő adókra, mivel függ az adózási mód választásától, a bevétel – költség arányától.
   Továbbiakban szívesen segítek személyre szabott tanácsadással, amelyet honlapomon keresztül kérhet.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 53. Andras85 szerint:

  Kedves Botosné Kárász Brigitta!

  Mostanában azon gondolkozom, hogy főállásom mellett egyéni vállalkozó lennék, és a munkahelyemen ledolgozott 8 óra utáni munkámat pedig már vállalkozóként folytatnám ugyanott. Szeretnék ezzel kapcsolatban érdeklődni, hogy ez lehetséges-e? Illetve ha igen akkor megéri-e ez a munkáltatónak? Ha igen akkor miért éri meg? Illetve ha egyéni vállalkozó vagyok a főállásom mellett akkor az egyéni vállalkozóként keresett pénzből kell-e további járulékokat fizetnem? Valamint hogyan alakul ebben az esetben az adózásom?
  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: András85

 54. Kedves András!

  Munkaügyi szempontból kellene megvizsgáltatni először kérdését, mivel ha ugyanott végzi tovább tevékenységét és ugyanabban a munkakörben vállalkozóként, akkor nem biztos, hogy túl szerencsés. (túlóra helyett) Így ezt egy szakembertől ajánlanám megkérdezni. Ha másik munkakörben tevékenykedik, akkor megbízási és a vállalkozás is szóba jöhet. Hogy megéri-e a munkáltatójának azt nem tudom, ezt tőlük kellene megkérdezni, ha már ismertek a háttér adatok. (ki tudják számolni a túlóra és vállalkozás közti különbséget) Vállalkozás esetében viszont kell számolni esetleges év végi adóval, amely csökkenti a kézben maradó bevételt. EV-ként az adózási módtól függ, hogy kell-e adót fizetni, mikor és mennyit.
  További részletekkel a honlapomon keresztüli elérhetőség esetén tanácsadás keretében tudok szolgálni.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 55. Edit szerint:

  Tisztelt Könyvelő!

  Munkanélküli vagyok, és itthonról távmunkában jelentkeztem cikkírásra. Az Úr azt mondja a díjamat átutalással fizeti ki.Viszont nem ajánlott szerződést, nekem nincs vállalkozásom, nem tudok neki számlát adni. Legális ez?Hogyan tudunk ezután adózni?Létezik -e megoldás, ha nem akarok vállalkozni, illetve ő sem jelent be?
  köszönöm

 56. Kedves Edit!

  Tisztázni kellene az Úrral, hogy ezt hogyan gondolja pontosan. Lehet megbízásival is, de lehet, hogy jogdíjat fizetne a cikkek után, lehet alkalmiban is, munkaviszonyban stb. Mindegyik másik adózással jár.
  A törvények alapján neki le kellene vonnia az adót stb kifizetés előtt. Nem tudom, hogy ő talált-e másik megoldást.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 57. Csilla szerint:

  Tisztelt Könyvelő!

  Főállásom van már 7 éve. Netto 84.000 a bérem. Ha a vállalkozóit kiváltanám, valamint magamat bejelenteném pl. 200.000 ft-ra, tudom hogy a járulékokat (bár nem tudom mennyit)kifizetném, de táppénzre mennék terhesség miatt mind a főállásomból, mind a vállalkozásomból, akkor a GYES GYED… miből számítódna ki? A 284.000 ft-ból ?

  Zárójelben, azért kérdezem, mert szeretnék magas összeget kapni az anyaság alatt.

  Nagyon köszönöm.
  Csilla

  • Kedves Csilla!

   Új jogviszony esetében táppénz annyi napra jár, ahány napot abban a jogviszonyban eltöltött és be lett fizetve a járulék. A GYED esetében maximalizálva van az összeg a min. bér 2-szeresére, így nem érdemes nagyobb összeget befizetni.
   Az OEP helyi ügyfélszolgálatát javasolnám megkeresni a részletekkel (munkaviszony ideje, vállalkozás stb.) GYES összege bruttó 30.000 Ft alatt van. A TGYÁS esetében nincs max. összeg, hanem az elért jövedelem alapján számolják.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 58. Dia szerint:

  Tisztelt Botosné Kárász Brigitta!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy GYED mellett (gyermek 1 éves kora után) KATA-s vállalkozásomban dolgozhatok-e heti 8-10 órát, és így mennyit kell adóznom, 25 vagy 50 ezret?

  Köszönettel: D. Diána

 59. Szabó Barbara szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Mikrovállalkozásom (Kft) van 3 és fél éve, mely 2 fős (én, mint alkalmazott, és nyugdíjas édesapám, mint ügyvezető). 4 órás munkára vagyok bejelentve, és lényegében csak én dolgozom a cégben. 2015 januárjára babát várok, ezért szeretném a cég működését határozatlan időre felfüggeszteni.
  Kérdéseim ezzel kapcsolatosan:
  1. Amennyiben nem lesz a cégnek bevétele 1-2 évig, akkor is kell-e fizetnem a helyi iparűzési adót? Vagy elegendő a nyugdíjas édesapám után fizetnem havi szinten a TB-járulékot (kb. 6 ezer Ft-ot)?
  2. Amennyiben táppénzre megyek, akár már most, onnantól nem kell fizetnem magam után a járulékokat, ez világos. Viszont ha még esetlegesen történne utána is számlakiállítás (amit mondjuk édesapám állítana ki, de lényegében én végezném a munkát), akkor milyen járulékokat kellene fizetnem? Elegendő édesapám TB járulékát fizetnem továbbra is?

  Köszönöm szépen válaszát!
  Üdvözlettel:
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Kérdéseire főleg a cég könyvelője tudna választ adni, mivel ő rendelkezik a megfelelő adatokkal. Táppénz esetén saját maga után nem fizet járulékot, de a cég táppénz hozzájárulást igen.
   Az adókat, előlegeket be kell fizetni, mivel a vállalkozás nem szűnik meg. Esetleg többlet keletkezik és majd később visszaigényelhető.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 60. Bakos Heni szerint:

  Üdv!
  Apósom és Én használt ruha eladással szeretnénk foglalkozni. Apósom nyugdíjas, Én munkanélküli vagyok jelenleg. Úgy terveztük, hogy bérelnénk egy garázst, ahol heti 2-3 alkalommal árulnánk a használt ruhákat. Csak azt nem tudjuk, hogy ehhez a heti néhány alkalommal történő árusításhoz ki kell e váltani a vállalkozóit vagy sem, illetve egyáltalán kell e hozzá bármilyen engedély. Próbáltam utána nézni, de aki használt ruhában utazik, az általában üzletet nyit, és mi azt nem szeretnénk, legalábbis egyenlőre nem, így a mi helyzetünkre nem találtam választ. Ha jól tudom a garázsvásárok után nem kell adózni és nem kell hozzá semmilyen engedély. Működhetne ez a dolog garázsvásár elnevezés alatt?
  Minden választ, ötletet és segítséget szívesen fogadok.
  Előre is köszi: Heni

  • Kedves Heni!

   Igen, ehhez szükséges a vállalkozás. Nem ismerem a garázsvásár fogalmát, szerintem ez is már bolt jellegű megoldás. Olyan van, hogy a saját használt ruhákat el lehet adni, de ezt max. 1-2 alkalommal az évben.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 61. Rita szerint:

  Üdvözlöm!
  Egyéni vállalkozó vagyok,mvh-s pályázatot nyertem baromfi tenyésztésre 2011-Ben valamint idén mezőgazdasági gépeket.Kérdésem a következő lenne:dolgozhatok e más bejelentett munkahelyen nyolc órában?
  Köszönöm válaszát.

 62. Nepusz szerint:

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne,hogy megbízási szerződéssel dolgozom egy cégnek távmunkában.
  Mire jogosít fel engem,és miért nem munkaszerződésem van,hisz rendszeres a munkám!
  köszönöm válaszát

  • Ezt a megbízójától kellene megkérdeznie, hogy miért ezzel a jogviszonnyal “foglalkoztatja”. Megbízási jogviszony feltételeiről részletesen talál leírást a neten ill. a PTK-ban.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 63. Edina szerint:

  Üdvözlöm!
  Jelenleg GYED-en vagyok a 15 hónapos gyerkőcömmel. 2008 óta egy rendesen, hivatalosan bejelentett munkahelyen dolgoztam, onnan mentem szülni, így most jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok. Most adódott egy munkalehetőségem, amit viszont vállalkozóként kellene végeznem.(ingatlanértékesítő) Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben fel kell mondanom, vagy vállalkozóvá válhatok így is? Ha EV leszek, akkor fő vagy mellék vállalkozásként kell indítanom? A GYED-et, GYES-t nem veszítem így el, ugye? Illetve, hogy milyen járulékokkal, költségekkel fog ez nekem járni? Nagyon el vagyok veszve ezek közt a jogi kérdések közt, kérem segítsen, hogy a számunkra legmegfelelőbb megoldást megtaláljuk. Köszönöm válaszát előre is!!

  • Kedves Edina!

   GYED mellett másodállású egyéni vállalkozó lesz, de GYES mellett viszont már főállású és így majd akkor fizetni kell a havi járulékokat. A bevétel – költség alakulása segítségével lehetne meghatározni, hogy melyik adózási mód lenne a megfelelő. A munkahelyén nem szükséges felmondani, elvileg tájékoztatási kötelezettség van csak.
   Részletes válasszal csak bővebb információ ismeretében tudok szolgálni a http://www.gittairodaja.hu oldalon keresztüli elérhetőségemen.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 64. Angéla szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg gyesen vagyok november 22-ig, akkor tölti be a kisfiam a 3. életévét. Utána szeretnék főállású anya lenni, mert van még egy 11 éves, és egy 9 éves gyerekem. Illetve van egy 6 órás munkaviszonyom is, a gyes után a szabadságomat fogom tölteni, januárban fogok visszamenni dolgozni a munkahelyemre.
  Az lenne a kérdésem, hogy a 6 órás állásom, illetve a főállású anyasági mellett, kiválthatom – a KATA adózású egyéni vállalkozói igazolványt, illetve melyik formában? Főállású havi 50 000 Ft-os adózás mellett, vagy másodállásban, havi 25 000 Ft-os adózással.
  Köszönöm a válaszát.

  Angéla.

  • Kedves Angéla!

   GYET mellett másodállású egyéni vállalkozó lesz, így adózási módtól függően kell esetleg havonta adót, járulékot fizetni. Az adózási módot a bevétel – költség aránya, tervei határozzák meg illetve a tevékenység is. Hogy lehet-e a GYET mellett 6 órás munkaviszony illetve még vállalkozás is, azt az OEP-nél vagy az Államkincstárnál tudják megmondani a hatályos jogszabályok alapján (nincs-e esetleg időkorlát)
   KATA is választható, de kérdés, hogy mennyi bevétellel illetve költséggel tervez. További segítséget a http://www.gittairodaja.hu oldalon keresztüli elérhetőségen tudok adni.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 65. Melinda szerint:

  Kedves Brigitta!

  Másodállásként szeretnék takarítani, de néhol számlát is kellene adnom. A kérdésem, hogy adószámos magánszemélyként végezhetek ilyen tevékenységet?

  Válaszát előre is köszönöm, Melinda.

  • Kedves Melinda,

   Szerintem ez vállalkozási tevékenység, de a NAV valamint az Okmányiroda illetékessége ezt eldönteni, őket kellene megkérdezni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 66. Bojti János szerint:

  Jó estét!

  Szeretném ha segítene abban, hogy jó döntést hozzak.
  Van egy főállásom teljes mértékben bejelentve minden úgy van elszámolva ahogyan a nagykönyvben meg van írva (túlóra, pótlék, kafetéria).
  A munkaidőm H-P-ig, 08.00-16.40-ig tart ugye ebben benne van a ebédidő ledolgozása is.
  Nos szeretnék e munka mellett dolgozni, a másik szakmámban is mint egyéni vállalkozó. Gázkészülékek szerelésével foglalkoznék és csőhálózati munkákkal.
  Ez igazából csak egy fizetés kiegészítés lenne, lehet nem minden hónapban lenne bevételem.
  -Hogyan kezdjek neki?
  -Merre induljak, miket vigyek és mit kell kiváltanom?
  -Mely adó rendszert válasszam? (kb. ha van munka olyan max.10.000-100.000ft körüli összeg lenne a havi bevételem?
  -Tudok e majd számlát adni a megrendelőnek? (Ez lenne a legfontosabb mert új gázkészülék bekötésénél ezzel él a garancia!)
  -Milyen kötelezettségeim vannak?
  -Pl. ha nincs munkám kell e fizetni valamit?
  -Miket írhatok el? (Autóköltségek, üzemanyag, szerszámok, telefon stb…)
  -Milyen állami támogatásokat vehetek igénybe?
  -Ha 1-1 napra segédmunkást szeretnék fel venni, megtehetem e?

  Azt hiszem most ennyi lenne hirtelen.

  A válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel Bojti János Pusztaszabolcsról

  • Kedves János,

   Egyéni vállalkozás indításához először az Okmányirodához kell fordulni, hogy megvan-e a megfelelő végzettség valamint, hogy milyen engedélyek szükségesek a tevékenységekhez. Ha elindul a vállalkozás természetesen tud számlát adni. Részletes tanácsokkal a http://www.gittairodaja.hu Tanácsadás menüpontjában kért segítség esetén tudok segíteni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Bojti János szerint:

    Köszönöm a válaszát!
    Közben utána érdeklődtem és az a megdöbbentő válasz fogadott, hogy szinte “nem kell az államnak a pénzem” mert annyi kritériumot szabott meg nekem, hogy az a kis mellék jövedelem amit kerestem volna egyáltalán nem éri meg nekem.
    Rengeteg pénzzel kellet volna meg finanszíroznom előre!
    Viszont még van hat szakmám amivel szerintem tudok még mit kezdeni mint egyéni vállalkozó, így a megadott címen keresni fogom Önt!
    Üdv. Bojti János

 67. Melinda szerint:

  Üdvözlöm!

  Egyedülálló édesanyaként nevelem 4,5 éve 6 éves, tartósan beteg kisfiamat. GYESen vagyok, viszont van bejelentett állásom (egyenlőre). Főállásomban a havi óraszám beosztások változóak lehetnek, hol heti 20, hol heti 25 óra.
  Ha még a multicégnél maradok+ GYES szeretnék vállalkozást indítani (meg is van, hogy mit, mert képesítést szereztem a GYES ideje alatt). Ha jól tudom nem kötelező kiváltani az engedélyt, elég 1 adószám is.
  Kérném tanácsát, hogy mennyibe kerülne nekem havonta, ha még a cégnél vagyok+GYES, és úgy is ha csak GYES. Viszont van egy mellékállásom, ahova havi szinten csak pár órára vagyok bejelentve.
  Melyik verziónál mennyi lenne az egyszeri költség és mennyi a havi?

  Tisztelettel Melinda

  • Kedves Melinda,

   Heti 36 órát meghaladó munkaviszony esetén lehetne másodállású vállalkozó, amikor is nem kell havi járulékot fizetni. A leírtak alapján főállásúnak számítana és fizetni kellene havonta az adót, járulékot. Vállalkozás esetében kötelező bejelentkezni az Okmányirodában. A fizetendő havi adók összege több tényezőtől függ, főleg a választott adózási módtól, így pontos számot nem tudok mondani.
   Honlapomon keresztül az elérhetőségemen tanácsadás keretében szívesen átnézem a lehetőségeket Önnel.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 68. Sósné Földi Brigitta szerint:

  Kedves Brigitta!

  A kérdésem a következő: gyeden vagyok 1 éves, harmadik gyerekemmel. Férjem főállású alkalmazott. Van egy ingatlanunk, amiben kereskedői (ruha) tevékenységet végeznénk, ha felujitottuk. Én lennék az eladó, kereskedői végzettségemmel. Mikor váltsuk ki a vállalkozoi igazolványt, a felujitás költségeit figyelembe véve. El lehet-e számolni ezeket a költségeket. És melyikünk legyen a vállalkozò, hogy minél kevesebb járulékot, hozzájárulást kelljen fizetni?
  Köszönöm a választ!
  Sósné Földi Brigitta

 69. Kedves Brigitta,

  Fontos szempont a tulajdonosi háttér, bérli-e a vállalkozó a helységet stb. Jelen esetben a férjének kellene vállalkozónak lenni a leírtak alapján, de több tényezőt is figyelembe célszerű venni még. Bérlés esetén elszámolható a költség biztosan a vállalkozó részére.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

  • Sósné Földi Brigitta szerint:

   Köszönöm a választ. De pontositanék. Saját tulajdonunk az ingatlan s azt kérdezem, hogy a felujitási költségek elszámolhatók-e. Váltsa e már ki az engedélyt és arra irassa a felujitási számlákat? Vagy ha a nevére szól a szálma, késöbb vállalkozóként leirhatja, ha akkor még nem volt vállalkozó?

   • Kedves Brigitta,

    Ha később sem lesz másra használva a helység valószínűleg elszámolható mindkét esetben, de legalább arányosítva. Saját tulajdonú épületek esetében mindig másképp kell vizsgálni az ilyen költségeket.

    Üdvözlettel:

    Botosné Brigitta

 70. Bernadett szerint:

  Üdv!Szeretném megkérdezni hogy ha nincs munkahelyen,de szeretnék interneten használtruhát árulni,!(nem saját)Akkor ezt hogy lehet csinálni hivatalosan és mennyi a havi kiadás ezzel kapcsolatban?

  Őstermelőként is mehet?És akkor mennyi a havi kiadás?

  Köszönöm válaszát!

 71. Bernadett szerint:

  Üdv!Szeretném megkérdezni hogy ha nincs munkahelyen,de szeretnék interneten használtruhát árulni,!(nem saját)Akkor ezt hogy lehet csinálni hivatalosan és mennyi a havi kiadás ezzel kapcsolatban?

  Őstermelőként is mehet?És akkor mennyi a havi kiadás?

  • Kedves Bernadett,

   Egyéni vállalkozóként lehet értékesíteni. Ha nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszony vagy más, amely mellett mellékállású lehet, akkor fizetni kell a havi járulékot, adót a minimálbér után legalább.
   Őstermelőként nem lehet, mivel ott mezőgazdasági termékekről van szó.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 72. Petra szerint:

  Üdvözlöm!

  Éedeklődni szeretnék,hogy KATA-s voltam,váltanom kell,melyiket válasszam amely hasonló lenne.Kozmetikus egyéni vállalkozó vagyok,főállású.

  Előre is köszönöm.

 73. Kedves Petra,

  Adózási módhoz meg kellene nézni a bevétel – költség arányokat, lehetőségeket, hogy melyik lenne még megoldás, mivel ez alapján lehet eldönteni, hogy melyik kedvezőbb adózás szempontjából. Miért kell váltani?

  Üdv:

  Botosné Brigitta

  • Petra szerint:

   Sajnos tartozásom lett és mire törlesztettem,már késő volt.Pályázati pénzből alakitottam ki a kozmetikámat,amely juniusba fog lejárni,addig mellette nem dolgozhatok sehol.Ezért lettem főállású vállalkozó.A minimálbérrel vagyok bejelentve.Én az eva-ra gondoltam. Köszönöm!

   • Kedves Petra,

    Mint írtam a bevétel – költség arányokat érdemes figyelembe venni valamint egyéb tényezőket és ez alapján váltani. Az EVA feltételeit részletesen nem ismerem, de lehet, hogy az átalány adózás is szóba jöhet, ha a feltételek fennállnak.
    Tanácsadás keretében szívesen segítek a pontos részletek ismeretében a megfelelő kiválasztásában.

    Üdvözlettel:

    Botosné Brigitta

 74. Dóri szerint:

  Üdvözlöm. GYET en vagyok,és kézápoló-műkörömépítő végzettsegem van.azt szeretném megkérdezni hogy ha egyéni vállalkozó lennék mennyi adót és járulékot kellene fizetnem? Sajnos még kezdőnek számítok és nemtudom,hogy mi lenne számomra a legmegfelelőbb.
  Válaszát előre is köszönöm.

 75. Tündi szerint:

  Kedves Brigitta!

  Gyed-en lévő anyuka vagyok, és szeretnék vállalkozni. Az lenne a kérdésem, hogy ha a mostani jogszabályok értelmében én nem végezhetek tevékenységet a gyermekem 1 éves koráig, megbízási szerződéssel kiadhatom-e a munkát magánszemély (nem vállalkozó) részére? Ha igen, mire kell ügyelni, mit kell tartalmaznia a megbízási szerződésnek?
  És még valami: a gyed melletti vállalkozást mely szerveknél kell bejelenteni (apeh, oep)? A munkahelynek (ahonnan gyedre mentem) kell-e róla tudni? (nem szívesen jelenteném be, félnék, hogy elveszíteném az állásomat).

  Válaszát tisztelettel köszönöm szépen előre is:
  Tünde

 76. Viki szerint:

  Kedves Brigitta,
  Várandós anyuka vagyok, még csak a hetedik héten, 2015 októberre várom a babát .
  A munkahelyem szezonális jellegű és bejelentve is csak 2014 márciustól, november elejéig (164 napig) voltam, az azt megelőző évben (2013) nem volt bejelentett munkaviszonyom.
  Magamnak fizetem 2013 október óta a tb-t a bejelentésem napjáig, és most a munkaviszonyom megszünése után folytatólagosan megint.
  Érdeklődnék, hogy számíthatok-e valamilyen járulék, illetve segélyre (CSED,GYES,GYED stb.) így, hogy csak 164 nap bejelentett munkaviszonyom van?
  Válaszát előzetes köszönöm.
  Viki

  • Kedves Viki,

   A legfrissebb jogszabályokkal nem vagyok tisztában, de tudomásom szerint GYES jár majd. A pontos részletekért érdemes lenne bemenni a TB-hez, Magyar Államkincstárhoz és megkérdezni a lehetőségeket. Egy egyéni vállalkozás indítása segíthet a megoldásban is.
   Amennyiben szeretne további segítséget, akkor kérem keressen fel honlapomon keresztül: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/tanacsadas/

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 77. Gergo szerint:

  Sajat elelmiszrboltot szeretnek vezetni. Az lenne a kerdesem hogy ehez milyen vegzetseg szukseges?
  Az adozas? Lehetek a KATA-s? Es milyen kiadasokkal jarna? Illetve kb mennyi lenne a kiadasok osszege es bevetel osszege?

  • Kedves Gergo,

   A bevételt, költséget Ön tudja tervezni. Adózási mód ennek függvényében ajánlott. Tanácsadás keretében szívesen segítek Önnek a tervezésben. Ennek igényét e-mailben vagy a honlapomon keresztül tudja jelezni felém.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 78. Veronika szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  Gyesen vagyok 3.gyermekemmel.A passzív gyed mellett folyamatos 170 nap biztosításom van.Március 01-el főállású egyéni vállalkozó leszek.Kérdésem:
  1.Bér alapom 220.000 Ft.lenne ugyan ennyi kivét.
  Szocho 59.400 Munk.erő.p.jár 3.150 Eg.bizt +Nyugd.jár 0 Ft a családi kedvezmény miatt.Helyes-e a számításom.
  2.Mi lenne a táppénz alap.Mennyi lenne a táppénz összege.
  3.Gyes mellett igénybe vehető-e egyéb kedvezmény.
  Válaszát megköszönöm:Veronika

  • Kedves Veronika,

   A számítás nagyjából helyes. Táppénz összegét az OEP-től kell megkérdezni, mivel ők látják pontosan az adatot és ők is lesznek a kifizetők.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 79. Lajtos-Zima annamária szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  A család ellátások rendszere nem átlátható számomra és nem tudom eldönteni mi illetne meg ha vállalnánk a 3. gyermeket. A következő a helyzet. Van egy 6 éves gyermekem és egy 2,5 hónapos. 2013.12.18-tól volt folyamatos munkaviszonyom. Táppénzen voltam 2014.06.16-tól,2014.11.28-ig, ezután igényeltem meg a Tgyást, amit meg is állapítottak 2015.05.15-ig. Apukával úgy gondoltuk, hogy ő megy Gyedre és én Tgyás után jogosult lennék munkanélkülire, a munkaviszonyom 2015.02.16 szűnt meg. A kérdés az, hogy milyen ellátást kapnék a 3. gyerek után, ha 2015 végén vagy 2016 elején megszületne.

  Köszönöm a választ!

  • Kedves Annamária,

   Nem vagyok gyakorlott TB tanácsadó, így ebben nem tudok Önnek segíteni. A törvény is változott mostanában illetve lehet, hogy változni is fog, ezért javasolnám az OEP-et, Államkincstárt megkeresni.
   Ha jól tudom a munkanélküli segély sem jár már sokáig, így érdemes ott is érdeklődni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 80. Török Tünde szerint:

  Tisztelt Brigitta !

  Egy weboldalt szeretnék indítani másod állásban, és a felől érdeklődnék, hogy mint egyéni vállalkozó a saját nevemet kell e adni a vállalkozáshoz ? vagy lehet valami fantázia név is ? Továbbá, érdekelne mi legyen az első lépésem, hogy minden legálisan haladjon, úgy, hogy semmilyen hatósági szerv ne leljen benne hibát.A weboldalam jövedelmező lesz, ezért szeretném kérni a tanácsát.

  Válaszát előre is köszönöm !

  • Kedves Tünde,

   Saját neve mindenképpen szükséges a vállalkozáshoz. További kérdéseire tanácsadás keretében tudok válaszolni, ahol átbeszélhetjük a lehetőségeket, az indulás után szükséges hatósági bejelentéseket, adózási módot stb.
   Tanácsadást igényelhet honlapomon keresztül vagy e-mailben történő jelzéssel.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 81. Csikosné A. Ágnes szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Vállalkozás indításával kapcsolatban az lenne a kérdésem, mennyi lenne a fizetendő adó és járulék mértéke?
  Én GYED-en vagyok itthon 2 gyerekkel (munkaviszonyban állok egyébként, fizetés nélküli szabadságon vagyok), még egy gyermeket tervezünk 2 éven belül, férjem főállásban dolgozik. Egy olyan vállalkozást szeretnék indítani, ami külföldről rendelt áruk csomagküldő kiskereskedelmével foglalkozik, egyelőre csak hirdetési portálokon, ill. facebook-on árulnék, később, ha elég jövedelmező lesz, akkor webáruházként folytatnám.
  Eddig úgy tudakozódtam, hogy a legjobban úgy jönnénk ki anyagilag, ha egyéni vállalkozási formát indítanánk és párom igényelné másodállásban a vállalkozói igazolványt alanyi adómentességgel. Úgy tudom, ilyenkor járulékot már nem kell fizetni. Adózási szempontból úgy gondolom, hogy eleinte nem a KATA szerinti adózás lenne megfelelő, amíg nem lesz elég a bevételem, hanem inkább a másik forma (ennek a nevét nem tusom pontosan). Ebben az esetben mennyi az adó mértéke (azt tudom, hogy a jövedelem után kell fizetni)? Páromnak engem alkalmaznia kellene, vagy csinálhatom én enélkül (lényegében azt hogy ki nyomja az egeret, igazolni sem lehetne)
  Illetve másik kérdésem, hogy költségként elszámolható úgy az áru beszerzési értéke, ha számlát nem kapok, hanem csak a bankszámlakivonaton szerepel az összeg HUF-ban ill. EUR-ban, hogy mennyit utaltam át az eladónak? Illetve ha itthonról folytatnám a tevékenységet, akkor költégként beszámítható valamilyen arányban az internet és a rezsiköltség? Mert ugye így többet menne a számítógép, a villany stb. Ezt hogy igazolom, ha csak egy sima havi internet – és villanyszámlám van? Vagy ezt ilyenkor nem igazolhatom?

  Még egy: hogyan alakulna ez a dolog, ha én igényelném a vállalkozói igazolványt?
  Azt hiszem, hirtelen ennyi.
  Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

  • Kedves Ágnes,

   Feltett kérdései alapján a válasz már kimeríti az ingyenes tanácsadás kategóriáját, de díj ellenében szívesen válaszolok kérdéseire valamint segítek kiválasztani a megfelelő adózási módot stb.
   Tanácsadást igényelhet a honlapomon keresztül vagy e-mailben történő jelzéssel.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 82. Orsolya szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Jelenleg Gyed-en vagyok és van főállásom. Heti 40 óra, közalkalmazottként.

  Kérdéseim a következők:
  -Milyen formában van lehetőségem foglalkozások tartására? (jóga óra és zenés foglalkozás babáknak) Alkalmanként tartanám az otthonomban, Művelődési házban, játszóházban.
  Milyen adózási illetve vállalkozói forma lenne a legkedvezőbb?

  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  G. Orsolya

  • Kedves Orsolya,

   A megadott adatok alapján az egyéni vállalkozás megfelelőnek tűnik. Személyre szabott tanácsadás keretében a további részleteket is át tudjuk beszélni adózási módra, bevétel, költség alakítására vonatkozóan.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 83. Kedves Brigitta
  Jelenleg webáruházat üzemeltetek Bt keretein belül. Beltag ügyvezetőként egy személyben intézek mindent. Feleségem a 4. gyerek GYES lejárta után főállású anya státuszban lesz (2015 júniustól). Módosíthatjuk-e úgy a céget, hogy ő legyen az ügyvezető (mivel biztosított) minimális járulékfizetéssel és én alkalmazott részmunkaidőben (szintén alacsonyabb járulékfizetéssel)?
  Köszönöm
  Harsányi Zoltán

 84. Kedves Zoltán,

  Jelenleg nem foglalkozom Bt-vel, így nem tudok erre hiteles választ adni.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 85. Ádám szerint:

  Tisztelt Cím!

  Számítógép karbantartás szerviztevékenységet szeretnék folytatni az otthonomban, de nem látom tisztán a lehetőségeimet, ami a vállalkozás formáját illeti.
  Kiemelt ápolási díjat folyósítanak a nevemre, a feleségem állapota miatt.
  Ha jól értem, az egyéni vállalkozói viszony négy órában nem lehetőség az én esetemben, mivel nem alkalmazottként dolgoznék, és nem alkalmazottal dolgoztatnék. A fő állású egyéni vállalkozóként viszont félő, hogy az első pár hónapban nem tudnám kitermelni az ezzel járó járulékokat sem.
  Létezik bármilyen más törvényes alternatíva amiben végezhetném ezt a tevékenységet?
  Ez a tevékenység engedélyköteles?
  Előre is köszönöm a válaszát.

 86. Tisztelt Ádám,

  A legegyszerűbb választás az egyéni vállalkozás. A tevékenység engedélyével kapcsolatosan a helyi okmányirodában, kormányablaknak tudnak felvilágosítást adni.
  Továbbiakban szívesen segítek tanácsadás keretében, amely során átnézhetjük a lehetőségeket.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 87. Kovács Ferenc szerint:

  Tisztelt Botosné Brigitta!
  Nyugdíj mellett heti 20 órában dolgozom. Szeretném kiváltani az egyéni vállalkozói engedélyt,”autójavítás helyszínen” címszó alatt. Kérdésem a következő:az okmányirodában nem tudják az erre vonatkozó kódot,a választott könyvelőm sem talál erre megfelelő kódot, habár én ezt a tevékenységet iparosként főállásban 20 évig végeztem.Szeretném tudni a kódot,és hogy milyen költségekkel jár ha újra belevágok ebbe a vállalkozásba,mert úgy hallottam,hogy van egy bevételi összeghatár, mely után nem kell adót fizetnem ,csak az egészségügyi hozzájárulást,havi 6990.Ft-ot.Szeretném ebben a témában a segítségét kérni mert rossz kódot kaptam és az ügyfélkaput már megnyitottuk 2015.03.19.-én.Ehhez a kódhoz tartozó feltételekkel nem rendelkezem.
  Várom válaszát,maradok tisztelettel:
  Kovács Ferenc

 88. Kedves Ferenc,

  Tevékenységi kör esetében csak az okmányirodában tudnak segíteni, mivel nekik van meg a hatáskörük és hátterük hozzá. Valószínűleg az idők folyamán változtatták a kódokat, ezért nem egyezik most.
  Tanácsadás keretében szívesen segítek a továbbiakban, amelyet az alábbi oldalon igényelhet: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/tanacsadas/

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 89. Németh Ági szerint:

  Üdvözlöm!

  Jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal, aki most lesz 1 éves. Egyéni vállalkozóként gondolkoztam, hogy itthoni tevékenységbe fognék és használt ruhákat árulnék az interneten. Másodállásként csinálnám, mivel jelenleg állományban vagyok egy cégnél. Kérdésem, ha gyes időszak alatt is itthon maradok, akkor a cég akinél dolgozom felmondhat-e nekem? Milyen alap költségekkel kell számolnom egy indulásnál? Van-e valamilyen támogatás amit igénybe tudok venni? Korábban már volt vállalkozásom. Ha itthon tevékenykedem akkor a mostani szabályok szerint kell valamilyen pénztárgép, vagy elég egy számla tömb? Nem lesz boltom, csak internetes eladás. Köszönöm az információt.

  Üdvözlettel Németh Ági

  • Kedves Ági,

   GYED esetén másodállás, GYES esetén főállás a vállalkozás. Internetes kereskedelem esetén nem kell pénztárgép.
   Bevétel, költség alakulása függ az adózási módtól, székhelytől stb. így erre csak tanácsadás keretében tudok segíteni, miután tisztáztuk a háttér információkat.
   Igényelni, ajálatot kérni a tanácsadásra a honlapom elérhetőségein tud.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 90. Kopcsó Viktória szerint:

  Kedves Brigitta!
  Elég összetett kérdéssel fordulnék Önhöz. Jelenleg főállásban dolgozom Magyarországon, mellékállásban vállalkozó vagyok szintén Magyarországon.A főállásom a továbbiakban Ausztriábna lesz(ahol már van egy minimális óraszámú bejelentett munkám). A kérdésem az lenne, hogy mik a lehetőségeim a vállalkozásom tekintetében? Maradhatok e mellékállású vállalkozó Magyarországon, vagy főállásban kell így folytatnom. Sajnos nem tudom mit tegyek, illetve mik a lehetőségeim. Válaszát előre is közönöm!

  Üdvözlettel: Kopcsó Viktória :)

  • Kedves Viktória,

   Sajnos nem ismerem a külföldi munkavállalás és biztosítási jogviszonyok hátterét, így választ nem tudok erre adni. A NAV ügyfélszolgálatán tudnak erre választ adni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 91. Kun Éva szerint:

  Üdvözlöm!

  A következő kérdésem lenne: Takarékszövetkezetnél dolgozom, heti 30 órát, szeretném kiváltani másodállásban a vállalkozói igazolványt, kérdésem mennyi járulékot kell magam után fizetni, mivel nem napi 8 órás állásban dolgozom, a 30 óra után fizet a munkáltató 10 óra után pedig nekem kell, vagy én is fizetek mindent magam után és külön fizet a munkáltató is? Ha igen akkor kétszer lesz utánam fizetve?

  Köszönöm, üdvözlettel: Kun Éva

  • Kedves Éva,

   Heti 36 órát meghaladó munkaviszony esetén nem kell csak járulékot fizetni (meghatározott adózási mód esetén). Minden más esetben pl. 30 órás munkaviszony esetén duplán fizetnek (munkáltató és vállalkozó a főállás után).

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 92. Margit szerint:

  Kedves Brigitta!
  Most váltanék állást,ahol egyik héten öt napot, a másik héten hatot
  dolgoznék 6 órában és mellette szeretném kiváltani a másodállást is. Kérdésem hogy ez milyen munkaviszonynak számit,hogy kell utána járulékot és egyebet fizetnem?
  Válaszát köszönöm
  Tisztelettel Margit

  • Kedves Margit,

   Heti 36 órát meghaladó munkaviszony esetén lehet másodállású az EV. Egyéb esetben főállású lesz és fizetni kell mindkét jogviszonyban az adót, járulékot.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 93. istván szerint:

  Kedves Brigitta.
  Szeretnék másodállásban egy gyerekzsúrokat szervező vállalkozást.Csak gyerekeknek szerveznék kisebb zsúrokat.
  Érettségim van és nem tudom milyen iskolai végzettségekre van szükség.

  • Kedves István,

   A pontos végzettséget és a tevékenységi kört az Okmányirodában tudják csak megmondani, mert nekik van meg az adatbázisuk hozzá.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 94. Julianna szerint:

  Kedves Brigitta!

  Főállásban közalkalmazott tanárként dolgozom (heti 40 óra), egyéni vállalkozóként szeretnék felnőttképzésben oktatni és vizsgáztatni. Átalányadózó szeretnék lenni és alanyi ÁFA mentes (nem szeretnék tételesen költségeket nyilvántartani és elszámolni). Kérdéseim a következők lennének:
  – így a másodállású vállalkozás után milyen járulékokat kellene és milyen gyakorisággal fizetnem;
  – kell-e ÁFA bevallást benyújtanom,
  – valamint hogy jól értelmezem-e, hogy elegendő az SZJA törvényben meghatározott bevételi nyilvántartást vezetnem?
  Segítségét előre is nagyon köszönöm!

  • Kedves Julianna,

   Az átalány adózással kell a legtöbb adót megfizetni. Alanyi mentesként nem kell ÁFA bevallást készíteni, ha csak nincs olyan tétele, amely ezt “megdönti”. Tanácsadás keretében szívesen elmondom Önnek, hogy pontosan mit kell vezetnie, milyen bevallásokat kell beküldenie, amelyet ezek után Ön is megtehet könyvelésében. Ajánlatot kérni a tanácsadásra, oktatásra itt tud: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/tanacsadas/

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 95. Dániel szerint:

  Kedves Brigitta!

  Tanulói jogviszonyban állok, még egy évem van a gimnáziumból, utána tanulmányaimat egyetemen szeretném folytatni. Saját érdeklődésből alkottam egy online adminisztrációs szoftvert, amit iskoláknak tervezek bérbe adni. A bérleti díj tanévenként értetendő, ami 50-100ezer forint körül lenne tanévenként, egy összegben fizetve, mondjuk a nyár folyamán.

  Tudna abban segíteni, hogy milyen módon kezdjek neki az értékesítésnek? Lehet ezt a tevékenységet adószámos magánszemélyként folytatni? Ha igen, hogyan kezdjek neki és milyen költségekkel kell számolnom?

  Segítségét nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Dániel.

  • Kedves Dániel,

   Gratulálok a fejlesztéshez! 18 év felett lehet vállalkozást indítani vagy szülői segítséggel, bár lehet, hogy jobb lenne az önállóság:)
   Nappali tagozatos egyetemi hallgatóként működhet a vállalkozás és indulhat az értékesítés. Addig honlap készítést, ismertető anyagok, demo készítését javasolnám, hogy megismerhessék termékét. Könyvelő megbízását javaslom majd a vállalkozás elindításához, könyveléséhez.
   Szellemi termék, így a jogi hátterének megoldását is javasolnám.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 96. Réka szerint:

  Kedves Botosné Kárász Brigitta!

  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék igényelni egyéni vállalkozói igazolványt. A menetét tudom, csak azt nem tudom, hogy milyen díjakat kell majd fizetnem illetve milyen adózási forma lenne a legmegfelelőbb. Főállás mellett szeretném csinálni ezt a vállalkozást és a lehető legkisebb mértékű adót szeretném fizetni!

  Köszönettel:
  Réka

  • Kedves Réka,

   Így látatlanba, semmi információ birtokában, nem tudok Önnek választ adni az adózási módra és költségekre vonatkozóan. Tanácsadás keretében, a szükséges információk ismeretében, tudok erre választ adni. Információ, ami szükséges: tervezett tevékenységek, tervezett bevétel, költségek, alkalmazottak száma stb. A tanácsadásra ajánlot ezen az oldalon tud kérni: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/tanacsadas/

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 97. Mónika szerint:

  Kedves Brigitta!

  Főállásban vagyok pedagógiai asszisztens. Gyógymasszőr szakmám van. Szeretnék másodállásban masszírozni, házhoz mennék. 10 – 20 ezer Ft bevételre számítok maximum egy hónapban. Végezhetném -e ezt csak adószámmal, mint magánszemély? Ehhez milyen engedély szükséges?

  Köszönettel: D. Mónika

  • Kedves Mónika,

   A tevékenység valószínűleg egyéni vállalkozóként végezhető csak. Pontos információt valamint az engedélyekkel kapcsolatos választ is csak a helyi okmányirodában tudnak adni, mivel nekik van meg az adatbázisuk hozzá.
   Egy tanácsadást javasolnék igénybe venni, mivel ez elég kicsi tervezett bevétel és nem biztos, hogy fedezné a költségeit. Másik végzettségével több lábra tudná esetleg állítani vállalkozását. A tanácsadásra ajánlatot kérni itt lehet: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/tanacsadas/

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 98. attila ladányi szerint:

  kedves botosné brigitta. az volna a kérdésem hogy ha én bérelek egy üzletet,akkor ot lehet garázsvásárt csinálni vagy nem. elöre is köszönöm a válaszát. üdvözlettel attila

  • Kedves Attila,

   Az üzlet és a garázsvásár kategóriáját nem igazán tudom összeegyeztetni. Amennyiben különböző dolgokat szeretne értékesíteni, akkor vállalkozás szükséges és annak feltételeit az okmányirodában tudják megmondani.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 99. Dóra szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Érdeklődnék, hogy ha nappali tagozatos hallgató vagyok egyetemen, akkor milyen költségei/járulékai lennének egy egyéni vállalkozásnak? Nem nagy összegről (kb. nettó 100 e Ft-ról) lenne szó havonta, így nem tudom, hogy egyáltalán van-e olyan lehetőség, amivel megérné egyéni vállalkozónak lennem. (Illetve a havi fix mellett 1-2 kisebb összegű munka is lenne.)

  Köszönettel:

  Dóra

  • Kedves Dóra,

   Vállalkozással működhet, de kérdés a költség összege a bevétel mellett, hogy melyik adózási mód lenne megfelelő. Tanácsadás keretében szívesen válaszolok vagy könyvelési árajánlat elfogadása és előzetes szerződés kötés esetén ingyenes segítséget adok ügyfeleimnek induláshoz.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 100. Attila P szerint:

  Tisztelt Brigitta .

  Válalkozást szeretnék inditani külföldröl behozot termékekel webshop (föként németországbol )pályakezdöként inditanám a válalkozást , ezek a termékek műszaki cikkek telefonok tabletek laptopok nyomtatásikellékek nyomtatok pendrivok és egyébb adathordozo termékk ezüst ékszerek telefonos kiegészitük stb. azt szeretném ezzel kapcsolatban kérdezni milyen válalkozási forma volna számomra igy a megfelelö ? milyen jarulékokat és mennyit kellene fizetnem ?

  Köszönettel: Attila

 101. Kedves Attila,

  Minden függ a bevételtől, költségtől és a kezdő tőke nagyságától. Ha műszaki cikkeket szeretne behozni, ahhoz lehet, hogy külön engedélyek is szükségesek. Ezt okmányirodában vagy gazdasági társaságok alapításával foglalkozó ügyvéd tudja megmondani. Tanácsadás keretében bővebben át tudjuk nézni a tervezett számokat.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 102. Horváth Anna szerint:

  Kedves Brigitta,

  Július közepén indítottam el egyéni vállalkozásomat (főállású KATA-s). Kérdésem, hogy augusztus 12-ig a KATA szerint esedékes 50.000 Ft-ot kell befizetnem vagy az első hónapra a kötelező minimálbér (illetve a bérminimum) után járó járulékokat kell fizetnem és majd csak szeptemberben fizetem először a KATAt? Válaszát nagyon köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Horváth Anna

 103. Goldszilvia szerint:

  Kedves Birgitta,
  Ha a saját termelésű mézemet szeretném piacon árulni, milyen papírokra van szükség?
  Köszönettel: Goldszilvia

  • Kedves Szilvia,

   Ez mezőgazdasági terület, lehet, hogy őstermelőként is meg lehet tenni. Falugazdásztól vagy hasonló hivatalos helyen lehet tanácsot kérni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 104. Hajni szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg munkanélküli vagyok, szeretnék mankűr-pedikűrrel foglalkozni az otthonomban, viszont a bevétel alig valamicske lenne ezért félő, hogy az első pár hónapban vagy akár évben nem tudnám kitermelni a vállalkozással járó járulékokat sem, viszont jó lenne azért hivatalosan csinálni. Mit lehet tenni ilyen esetben?

  Köszönettel: Hajni

 105. Hegedüs Balázs szerint:

  Kedves Brigitta!

  A következőben szeretném segítségét kérni. KATA-s egyéni vállalkozó vagyok. Lehetőségem támadt az általam nyújtott szolgáltatást angliai cégnek is eladni.
  Mi a mondja annak, hogy KATA-s vállalkozóként számlát állítsak ki angliai cégnek?

  Köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel:

  Balázs

 106. Kedves Balázs,

  EU-s adószám mindenképpen kell, de a többit nem tudom megmondani pontosan, mivel nem tudom, hogy ÁFA körös-e.
  Egyeztessen könyvelőjével, ha esetleg nincs, akkor ajánlanám egy megbízását, mivel ez már nem lesz olyan egyszerű, mint a belföldi bevételek könyvelése.
  Könyvelési ajánlatot kérhet honlapunkon keresztül is.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 107. Szűcs Anna szerint:

  Kedves Brigitta!

  A segítségét szeretném kérni pár dologba. Át szeretnék venni egy kávézót. A helységet és a bútorokat bérelném.
  Milyen céget érdemes alapítani? Egyedül lennék benne és 1-2 napra alkalmaznék diákokat, egyébként én dolgoznék. Néztem az egy személyes KFT-t de nem igazán találtam semmit róla, hogy akkor ott mennyi kezdőtőkére lenne szüksége, mert a 3 millió forint nekem kicsit sok.
  Továbbá kell e működési engedély? Én arra jutottam a keresésem alapján, hogy nem, elég ha csak nyilvántartásba vetetem a helyi jegyzővel.
  Ez ha jól értesültem egy szakképesítést igénylő vállalkozás. Én elvégeztem egy főiskolát, idegenforgalom és vendéglátás szakon, kaptam is egy igazolást, hogy mindent megcsináltam, de a 2 nyelvvizsgából még csak 1 van meg így a diplomám még nem kaptam kézhez. Ezt remélem elfogadják szakképesítésnek!?

  Előre is köszönöm a válaszát! Szép napot!

  • Kedves Anna,

   Amennyiben nincs lehetőség Kft-re, akkor Bt vagy egyéni vállalkozás jöhet szóba. A tevékenységhez szükséges végzettségeket és engedélyeket egyéni vállalkozás esetén a helyi okmányiroda tudja megmondani. A pontos részleteket ők tudják megmondani. Bt esetében már ügyvéd szükséges.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 108. Kata szerint:

  Kedves Brigitta!

  Gyeden lévő anyuka vagyok a 17 hós picimmel.
  Most váltom ki az egyéni vállalkozóit Katát választottam és sajna senkitől nem kapok egyértelmű választ, hogy mîg gyeden és gyesen vagyok 25 ezer vagy 50 ezer forintot kell-e fizetnem.

  Előre is köszönöm válaszát.

  Deákné Kata

  • Kedves Kata,

   Azért nem egyértelmű a válasz, mert a kettő időszak alatt változni fog. Javasolnék egy könyvelő megbízását, ha számfejtésre kerül sor. Másodállás esetén a tevékenységtől, bevétel – költség alakulásától függően nem biztos, hogy a KATA adózás a legjobb választás.
   Tanácsadás vagy könyvelési megbízás esetén szívesen átbeszélem Önnel a részleteket, hogy jó alapokkal induljon vállalkozása.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 109. andi szerint:

  Kedves Brigitta!

  Most másodállásu egyénivállalkozó vagyok és lehetőségem lenne egy külföldi cégnél dolgozni.
  Az a kérdésem,hogy ez lehetséges, marad-e a járulék fizetési mentességem és ezt be kell jelentenem a NAV-nak és milyen nyomtatványon.

  Válaszát köszönöm

  Andrea

  • Kedves Andrea,

   Ezek alapján megszűnne a magyar munkaviszony? Lehetséges a másodállás, de függ, hogy melyik országban fog dolgozni és vele milyen egyezmény van.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 110. Molnárné Anita szerint:

  Kedves Brigitta!

  A segítségét szeretném kérni, mert eléggé elvesztem az információk között és bele is keveredtem.Több kérdésem is lenne:

  1. Heti 36 óránál többet vagyok foglalkoztatva (40 órás főállásban dolgozom, a munkáltató fizet a járulékot stb.) és szeretnék mellékállásban őstermelő lenni. Van mezőgazdasági gépünk, eszközeink, tyúkokat is tartunk (jelenleg 50 db-ot) saját földterületünk nincsen, de a településünkön és a környező falvakban a házaknál a későbbiekben mi művelnénk a kerteket, mivel a tulajdonosok öregek vagy nem akarnak foglalkozni vele, tehát ők a területet adnák nekünk ingyenesen. Ezeken a területeken búzát, kukoricát, burgonyát termelnénk és adnánk el. Kérdésem az lenne így végezhetnénk-e a munkát illetve édesapámat alkalmazhatnám-e? Neki is mellékállás lenne ez a munka.
  2. Kell-e valamilyen mezőgazdasági végzettség? El kell-e végezni valamilyen tanfolyamot nekem vagy az édesapámnak?
  3. Többen is megkerestek már minket, hogy pénzért szántsuk fel a kertjüket vagy vessük el, ehhez kapcsolódóan őstermelőnek kell lennem vagy egyéni vállalkozónak? Mert számlát kell adnom róla.
  4. Tehát a megtermelt gabonát, tojást szeretnénk eladni (amit az ingyenesen nekünk biztosított területen termelünk meg) és ezen kívül másoknak pénzért szántanánk, vetnénk stb. akkor most őstermelőnek kell lennem vagy egyéni vállalkozónak?
  5. Édesapámat milyen módon tudnám foglalkoztatni? Családtagként mennyi járulékot, bért kell fizetnem utána? Elektronikusan bejelenthetem naponta 1-2 órára ha igen ennek mi a módja, rendszere?
  6. Én arra jutottam, hogy az eladás miatt őstermelő, de fizetett munkák miatt egyéni vállalkozónak kell lennem? Most akkor egyszerre kettőnek kell lennem?
  7. Milyen bejelentéseket kell megtennem és hova?

  Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

  Üdvözlettel: Anita

  • Kedves Anita,

   Nagyon összetett a kérdése, amelyre röviden nem is nagyon lehet válaszolni. Azt jól látja, hogy akár a kettő is lehetne, de nem biztos, hogy érdemes. Egyéni vállalkozóként több lehetősége van, mint őstermelőként és máshol is értékesítheti a megtermelt árut.
   Édesapját alkalmazottként tudja foglalkoztatni és a bérétől függ, hogy mennyi adót kell befizetni utána.

   Tanácsadással és könyveléssel is szívesen segítünk a továbbiakban is, amennyiben elérhetőségemen megkeres.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 111. Ancsa szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok,egyébként a kormányhivatalban dolgozom. A kicsi most volt 2 éves, így most még Gyes-t kapok. Nem tervezem azonban visszamenni a munkahelyemrem, inkább egyéni vállalkozásba kezdenék. Főállású anyaságot tervezek, ha betölti a kicsi a hármat. Kérdéseim:

  1. A főállású anyaság választása esetén meg kell szüntetni a munkaviszonyomat, vagy lehetek (ha engedik) továbbra is fiz.nélk.szabin?
  2. Az egyéni vállalkozás elindítható akkor is, ha a munkaviszonyom megmarad+főállású anya vagyok?
  3. Igaz-e, hogy ha valaki főállású anya, akkor nem kell fizetnie járulékot? Vagy milyen kedvezmények vannak a 3 gyerek esetén?

  Előre is köszönöm!

  Üdv
  Anikó

  • Kedves Anikó,

   Anyasági mellett nem számít főállású vállalkozónak, így a bevétel/nyerség után kell adót fizetni.Egyéni vállalkozást bármikor lehet indítani, csak az adózás és a biztosítási jogviszony a kérdés.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 112. Ágnes szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg 2 gyermekemmel vagyok itthon, GYED-et kapok (és februárig még GYES-t is a nagyobbik gyermek után), és tervezünk harmadik babát is (egyébként munkahelyem van, fizetés nélküli szabadságon vagyok a gyed alatt). Páromnak van főállása, mellette egyéni vállalkozása is, KATA szerint adózik, csomagküldő kiskereskedelemmel foglalkozunk, interneten árulunk. Én szeretnék egy plusz tevékenységet bevonni, amit csak én tudok elvégezni, varrás-hímzés. Ezt meg lehet úgy oldani, hogy díjazás nélküli megbízási jogviszonyt kössünk? Egyébként nem tervezek visszamenni a munkahelyemre a 3. gyerek után, inkább a vállalkozás ügyeit intézném majd. Hogyan lenne ez törvényileg megfelelő és a leginkább költséghatékony jelenleg? (úgy olvastam, hogy a megbízási jogviszony alkalmakra vonatkozhat – a hímzést rendelés után végezném csak, ez így annak számít?)
  Köszönöm a választ!

  Ágnes

  • Kedves Ágnes,

   Megbízási díjjal is megoldható vagy alkalmi munkával. Javasolt a későbbiekre egy alkalmazotti jogviszony, mivel így heti pár órára is foglalkoztathatják. Nem tudom, hogy utána számoltak-e már, hogy a KATA tényleg megéri-e másodállásban csomagküldő kiskereskedelem esetén, mert általában másik adózási mód szokott kedvezőbb lenni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 113. Szabó Éva szerint:

  Üdvözlöm Kedves Botosné Kárász Brigitta!

  Segítségét szeretném kérni.

  Van egy üzletem, KATA-s vagyok. Az üzletben dolgozom én is.

  Kiszeretném adni a fodrász széket.

  Az egyik fodrászlány azt mondta hogy van egy most életbe lépett jogszabály ami

  ezt a tevékenységet nem tekinti ingatlankiadásnak.
  Csak székbérletnek.

  Mondjuk hogy ez nekem megfelelő lenne, mert egész nap az üzletben vagyok, dolgozhatnának akkor amikor ott vagyok.

  Azt írta a fodrászlány hogy ez a törvény egyébként az Adóvilág c. újságban van 2015/11 kiadás,tehát friss.

  Viszont akkor nem tudom minek tekinthető a tevékenységem, hogy adjak számlát róla a lánynak mit írjak a számlára vagy nyugtára, vagy pénztár bevételi bizonylatra?

  A mostani tevékenységem között nem szerepel a bérbeadás semmilyen formája sem.

  Nagyon nagyon szépen kérem Önt ha felvilágosítást tud adni ebben az ügyben kérem írjon.
  Sajnos a könyvelőm nem tud segíteni nekem.

  Üdvözlettel
  Szabó Éva

  • Kedves Éva,

   A helyi okmányirodában, kormányablaknál kellene megérdeklődni, hogy milyen tevékenységi kör alapján lehet ebből bevétele és utána lehet a számlat stb. tartalmát is meghatározni. Tevékenységi kör nélkül nem végezhető.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 114. Furmán Magdi szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Gondolkodunk vállalkozás indításán. Tevékenységek a következők lennének:
  – hajócsipke tárgyak készítése lenne: fülbevalók, láncok, karácsonyi díszek
  – a fent említett hajócsipke kombinálása ékszergyurmával
  – dekupázs tárgyak készítése
  Külföldi oldalakon árulnánk: etsy.com, ebay.com, és hirdetési oldalakon; ill. magyar oldalakon: meska, facebook, stb.. – esetleg saját weboldalunk is lenne.
  A termékeket csomagolnánk, és postán küldenénk.
  Sajnos sem az önkormányzat, sem a városi könyvelő nem tudta megmondani, milyen tevékenységi kódok kellenének, tudna ebben segíteni?
  Köszönettel
  Furmán Magdi

 115. Kis Árpád szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Vállalkozást szeretnék indítani , főleg azért mert újra kell kezdeni az életünket családommal ( családi ház leégett ) így hamarabb kitudnánk a krízis helyzetből lábalni …
  Webshop-ot szeretnék főleg cipők-ruhák eladása céljából működtetni, de nem tudom hogy ezt hogyan tehetem meg legálisan a termékek külföldről(ebay.com, aliexpress.com) érkeznének melyek márka jelzettek ! Ezeket nyilván nem lehet csak “úgy ” árulni . Szóval hogyan lehetséges mégis ez ?
  Onnan gondolom hogy lehetséges mivel több ilyen oldalrol is tudok pl instagram webes felületen , ők kirakjak a termékek képeit melyeket emailen keresztül tudnak a vásárlók megrendelni . Az eladó megrendeli (aliexpressről vagy ebayről) úgy hogy hozzá nem is megy a cipő hanem egyenesen a vásáróhoz küldi a “nagy cég” és haszonnal dolgozik .(dropshipping) A nav miert nem bünteti ezt?
  Ez igy lehetseges ?
  Vagy ugy lehetséges hogy vállalkozásként működtessem ? Még csak 18 éves vagyok nincs szakmám , tanuló vagyok …
  Megköszönném segítségét !
  Üdv Kis Árpád

  • Kedves Árpád,

   Ilyen tevékenységet csak vállalkozás keretében lehet végezni. Ehhez az egyéni vállalkozás javasolt. Az egyik szülő lehet vállalkozó vagy rokon. A vásárlásokat jól meg kell gondolni, mivel reklamáció esetén jót kell állni. Webáruház keretében működtethető, ehhez ajánlanám az UNAS rendszerét.
   Indulás előtt utána kell járni a részleteknek (ÁFA, vám stb) milyen bevétellel és költséggel tud számolni.

   Üdvdözlettel:

   Botosné Brigitta

 116. Cindy szerint:

  Kedves Brigitta!

  Érdeklődni szeretnék,hogy egyetemistaként lehetséges-e a vállalkozás indítás, jár-e kedvezményekkel pl. nem kell Tb fizetni?
  Webshopot szeretnék létrehozni,ahol saját tervezésű ruháimat szeretném árusítani.

  Előre is köszönöm a segítséget!

 117. Renáta szerint:

  Kedves Brigitta!

  Szeretnék érdeklődni hogy milyen járulékokat kell fizetnem amennyiben egyszemélyes kft-t alapítanék, de mellette főállású anya vagyok 3 gyerekkel. Lehetek-e ügyvezető a kft-ben és ha igen, akkor milyen jogviszonyban? Munkaviszony vagy megbízás? Van-e valamilyen kötelező minimum amit ki kell fizetnem havonta? Illetve heti 30 órát meghaladóan dolgozhatok-e a kft-ben? Nem csak ügyvezető lennék hanem a munkát is én végezném, ilyenkor melyiket kell bejelenteni?
  Köszönöm a válaszát,
  üdv
  Széri Gáborné

 118. Botosné Brigitta szerint:

  Kedves Renáta,

  Jelenleg nem foglalkozom Kft-kel, így pontos választ sem tudok adni és nem szeretném félrevezetni. Kft ügyvezetője többféle jogviszonyban lehet az “alkalmazott”. Fizetendő adó függ a “munkabér” összegétől és a figyelembe vett kedvezményektől.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 119. Pataki Erzsébet szerint:

  Kedves Brigitta!

  Segítséget szeretnék kérni egy kérdés tekintetében, melyre két ember kétféleképpen válaszolt. Van egy áru fuvarozási vállalkozásom, melynek telephelye az udvarom-kertem. Most szeretném feltölteni a kertet kaviccsal hogy ne akadjanak el a gépjárművek. A kérdésem a következő: Elszámolható e a kavics vagy a szállítás áfája, attól függetlenül hogy a családi házam is a telephelyen van?

  Segítő együttműködését előre is köszönöm.

  Liza

 120. Nagy Tiborné szerint:

  Kedves Brigitta!

  Segítséget szeretnék kérni. Egyéni vállalkozó vagyok, és kismama.
  Január 1-től táppénzen vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy kell-e táppénz hozzájárulást fizetni saját magam után, mint önfoglalkoztató.
  Ilyen esetben érdemes-e szüneteltetni a vállalkozást szülésig, vagy 0-ás bevallást kell beadnom, mivel nincs bevételem, csak a táppénz.

  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdv: Nagy Tiborné

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Nagy Tiborné,

   Semmiképp ne szüneteltesse a vállalkozást, mivel megszűnik akkor a biztosítotti státusza. 0-ás bevallás, de egyeztessen könyvelőjével is.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 121. katus szerint:

  Kedves Brigitta! Segítséget szeretnék kérni.
  Idén nyáron áfamentes KATA-s egyéni vállalkozásba fogok kezdeni.
  Pályázatot adok be tőkejuttatásra – br. 1 100 000 Ft értékű vissza nem térítendő támogatásra (csekély összegű, de minimis támogatásnak számít és a vásárlásokról természetesen leadom a számlákat) és 6 havi munkabér támogatásra, össz. 666 000 Ft (111 000*6).
  2017-ben, az adóbevallásomban szerepeltetnem kell ezeket a tételeket persze.
  A munkabér támogatásomnál már levonódik az adó és miegymás, de a tőkejuttatásnál idén vagy a 2017-es bevallásnál kell majd megfizetnem az adót és a többit? Mennyi befizetendőre számíthatok br. 1 100 000 Ft-nál és hová, mikor kell befizetnem?
  (Tudom, figyelnem kell az évi 600 e Ft-os bevételre, mínusz nyárig nem vállalkozásban töltött idő, és a támogatási tételek is beleszámítanak.)
  Köszönöm szépen előre is a segítséget. Üdvözlettel: K.

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Katus,

   Nem derült ki, hogy milyen tevékenység, miért kell figyelni az évi 600e Ft bevételre? Nagyon sok tényező befolyásolja a fizetendő adó alakulását, így nem tudom megmondani, hogy mennyit fog fizetni.
   Vállalkozása könyvelésével egy könyvelőt javasolok megbízni, akir a számok tükrében meg fogja tudni mondani a választ.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 122. anikó szerint:

  Tisztelt Hölgyem!

  Azt szeretném megtudni, hogy most egyéni vállalkozó vagyok, és 2015. 12.31-el lejárt a gyesem amit iker gyermekeim után kaptam, eddig nem kellet magam után járulékot fizetnem, most szeretném megigényelni az anyaságit, mert 3 gyermek édesanyja vagyok. A legkisebb gyermekem most 5 éves. Azt szeretném tiudni, hogy az anyasági mellett kell e járulékot fizetnem? Én nem dolgozom a vállalkozásban, alkalmazott van. Várom szíves válaszát.

  • Botosné Brigitta szerint:

   Kedves Anikó,

   Ha személyesen nem dolgozik, akkor nem kell járulékot fizetni. Anyasági mellett a tényleges kivét után kell fizetni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 123. Anna szerint:

  Üdvözlöm!

  Adóbevallással kapcsolatos kérdésem lenne:
  2015-ben az év elején munkavállalói jogviszonyom volt, utána 3 hónapig regisztrált munkanélküli voltam, majd KATA vállalkozó lettem előbb főállásban, majd decembertől mellékállásban.
  Kérdésem, hogy az adóbevallás kapcsán milyen dokumentumokat és milyen határidővel kell megküldenem a NAV részére.

  Válaszát nagyon köszönöm,
  Anna

 124. Emese szerint:

  Kedves Szakértő!

  Főállású KATA vállalkozó voltam január 1-ig, onnantól létesítettem munkaviszonyt, így mellékállásban KATA-zok tovább. Kitöltöttem és megküldtem a NAV részére a T101E nyomtatványt, azonban semmilyen visszajelzést nem kaptam, csupán annyit, hogy a dokumentumot befogadták és megkezdődött annak tartalmi feldolgozása (ennek már egy hónapja). Kell még megküldenem valamit vagy automatikusan utalhatom innentől az 50.000 Ft helyett a 25.000 Ft-ot?

  Segítségét nagyon köszönöm,
  Emese

  • Kedves Emese,

   Az adófolyószámláján ill. a szeméyes adatainál valószínűleg már látja, hogy figyelembe vették-e a bejelentését, mert kisebb összeget írtak elő februárban.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 125. bíró károlyné szerint:

  Kedves Brigitta!
  Nyugdíjasként sokat gondolkodom, hogy milyen formában tudnék klubot működtetni, melyben termék bemutatást is tarthatnék. Van-e bejelentési és fizetési kötelezettsége?
  Köszönettel:
  Bíróné Marika

 126. Dóra szerint:

  Kedves Brigitta!

  Főállású anyaság mellett tervezek webdesignerként működni, és később gyerekeknek való kiszínezőket is szeretnék készíteni, eladni. Célom, hogy biztosított legyek és legyen majd nyugdíjam is. 4 gyermek után igénybe tudom venni a családi adó- és járulékkedvezményt.

  Mit kell tennem, kell-e ehhez egyéni vállalkozóvá válni, vagy lehetek szellemi szabadfoglalkozású? Hogy éri meg a legjobban anyagilag? Miket kell befizetni? Nem tudom előre, mennyi bevételem lesz, lesz-e egyáltalán megrendelés. Megoldható-e, hogy ha nincs bevételem, akkor ne kelljen fizetni?

  Válaszát előre is köszönöm:
  Dóra

 127. D.Karolina szerint:

  Kedves Brigitta!

  Csomagküldő , közvetítő vállalkozást szeretnék indítani Aliexpressről és hasonló oldalakról rendelném a terméket a vásárlónak.Mivel onnan és nem kapok számlát csak bankszámlával és az Aliexpresstől kapott visszaigazolással tudom igazolni a termék származását ,árát stb. Ez ebben a formában mennyire lenne legális? Válaszát előre is köszönöm!
  D.Karolina

 128. Goldszilvia szerint:

  Kedves Brigitta.
  Heti 40oras bejelentett munkat vegzek. Masodallasba szeretnem a tavaly megszerzett masszori vegzetsegemet kamatoztatni. Ez, hogy lehetseges? koszonettel: Szilvia

 129. kata szerint:

  Kedves Brigitta!
  Érdeklődnék, hogy egy egyszemélyes, főfoglalkozású, áfamentes Katás e.v.-nek, aki frissítő masszázzsal foglalkozik, kell-e vásárlói könyvet tartania?
  Köszönöm előre is a válaszát.

  • Kedves Kata,

   Minden vállalkozásnak szüksége van rá, ha személyesen találkozik ügyfeleivel. (ha a panaszkönyvre gondol)

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 130. Anita szerint:

  Kedves Brigitta!

  Szeretném saját rajzaimat, festményeimet valamint fotóimat értékesíteni, esetleg fotós tevékenységet vállalni. Végzettségem/papírom egyik területen sincs, autodidakta módon sajátítottam el őket. Egyéni vállalkozás a költségei miatt sajnos nem jöhet szóba, ezért adószámos magánszemély szeretnék lenni. Lehetséges-e ezen tevékenységeket így folytatni?

  Ami még fontos: alkalmazott vagyok heti 30 órában. Van-e bármilyen különbség adószámos magánszemélyként egy heti 40 órás munkavállalóhoz képest?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Anita

  • Kedves Anita,

   Adószámos magánszemélyként a NAV tud felvilágosítást adni, hogy a tevékenységi köröket milyen végzettséggel adja ki. A rendszeres gazdasági tevékenység / értékesítés viszont már vállalkozást feltételez.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 131. Penyigey Zoltán szerint:

  Üdvözlöm!

  Áfa körön kívüli KATA-s vállalkozó vagyok.
  Az egyik ügyfelem szeretné ha ÁFA-s számlát állítanék ki. Erre van lehetőségem?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel

  • Kedves Zoltán,

   Alanyi mentesként nem állíthat ki ÁFÁ-t tartalmazó számlát. Vagy az egyik vagy a másik, de ezt csak év végén lehet változtatni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 132. Máthé Gergely szerint:

  Kedves Brigitta!

  Feleségem KATA-s egyéni vállalkozó, jelenleg táppénzen van babavárás miatt. A táppénz alapja: 81300 Ft. Ennek az 50%-a a táppénz bruttó összege (mert nincs 2 éves biztosítási jogviszonya), tehát 40650 Ft. Ebből vonnak 15% szja-t, tehát a nettónak 34553 Ft-nak kellene lennie. Mégis havi 32250-et kap.

  Nem értem, miért, kérem segítsen! Vagy lehet, hogy valamit nem jól tudok?

  Továbbá kérdezem, hogy a CSED és a GYED a 81300-nak hány százaléka lesz és ezekből mit vonnak?

  Üdvözlettel: Máthé Gergely

  • Kedves Gergely,

   A pontos választ csak az OEP fogja tudni megmondani, mivel nekik van meg az adatuk a táppénzet megelőző időszakra (biztosítotti jogviszony, összegek stb). CSED, GYED összegére, ha ők nem tudnak választ adni, akkor az Államkincstár fog majd.

   Amennyiben esetleg tévedés történt volna, akkor is az OEP a jogosult ezt kijavítani.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 133. Kata szerint:

  Kedves Brigitta!

  Egy vállalkozást szeretnék indítani ami “speciális” rendezvényszervezéssel foglalkozna.Ehhez viszont szükségem lenne minden rendezvényen táncosokra.
  Erre három verzió lehetséges:
  Önkénteseket toborzok,akik csupán kedvtelésből jönnének el táncolni,nem pénz ellenében.
  A következő verzió az lenne,hogy megkeresek 1-2 tánciskolát és a vezetőjükkel szerződést kötnék,hogy közrejátszanának a csapatával az eseményeimen,amiért alkalmanként fizetek a vezetőnek,esetleg a táncosoknak is.
  És van egy olyan lehetőség is,hogy magánembereket próbálok toborozni szintén alkalmankénti fizetéssel.
  A következők lennének a kérdéseim:

  Kell-e bármelyik variációnál valamit fizetnem utánuk az államnak?
  Le kell-e jelentenem valahova Őket?
  Szükséges-e valamilyen szerződést kötni Velük?Amennyiben igen,mit kellene tartalmaznia?

  Előre is köszönöm a segítségét!

  Üdvözlettel:

  K.Kata

  • Kedves Kata,

   A kérdésekre a válasz igen. Egy munkaügyi szakértőnél érdemes utána kérdezni, hogy milyen feltételek vannak ezekre, mert az ingyenes munkát nagyon megnézik.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 134. Ny. Zsuzsanna szerint:

  Üdvözletem!
  Szeretnék érdeklődni, hogy az államtól kapok 22800Ft-os támogatást, emellett lehetnék Adószámos magánszemély?
  Rajzolással foglalkozok és kérésre csinálom a képeket, de nem számítok rendszeres jövedelemre..
  Egyébként pontosan, hogy kell adóznia egy Adószámos Magánszemélynek ilyen formában, kevés bevételnél?! Túl sok olyan információ kering itt az interneten, ami nem egyértelmű számomra.

  Válaszát nagyon szépen köszönöm!
  Tisztelettel:
  Ny. Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsanna,

   A támogatás formájátóli is függ, hogy mit lehet megtenni és mit nem. Az adószámos magánszemély bevétel – költség után adózik, de ez így nagyon le van egyszerűsítve, ennél azért összetettebb.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 135. Bazsa szerint:

  Sziasztok!

  Én azt szeretném kérdezni, hogy saját kft-vel rendelkezem, amibe ügyvezetői tisztséget töltök be. Fizetek magam után minden járulékot! Most terhes lettem, ( veszélyeztetett ) és a táppénzemnek az 1/3-át fizetnem kell vissza a tb.-nek. Nincs erre valami megoldás? Nem elég, hogy kiesek a munkából, még fizessem ki a tappénzemnek kb 35 % -át a tb-nek?

  Előre is köszönöm a válaszokat, segítségeket!

 136. B. Viktória szerint:

  Tisztelt Brigitta,

  Jelenleg itthon vagyok fél éves kislányommal. Egy fő illetve egy mellékállásom van, mindkettő a közszférában. A napokban kaptam egy értesítést a kincstártól, hogy csak az egyik munkahelyen vehetem igénybe a családi adókedvezményt. ( a kitöltési útmutató szerint az minden “munkahelyre” ki kell tölteni az adatlapot).
  Ez így rendben? Én azt gondoltam, hogy miután minden jövedelmemből járulékokat vonnak így ezen jövedelem – legyen az bármennyi munkahely – az alapja a kedvezmény érvényesítésének is. Vagy a CSED, GYES időszakban más a szabályozás?

  Válaszát köszönettel,
  B. Viktória

  • Kedves Viktória,

   Adóbevallásban a teljes jövedelem belekerül, de ha csak 1 gyermeke van, akkor azt 1 helyen célszerű igénybe venni. A kedvezmény összege nem változik attól, hogy több munkahelyen is igénybe lehet venni, ennek megvan a maximum összege.
   Valószínűleg mindkét helyen eléri a kedvezményhez szükséges alapot, de a főállást javasolnám, mert az biztosabb összeg így látatlanban.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 137. Vereszki Éva szerint:

  Üdvözlöm.

  Gyeden vagyok az egy éves kislányommal.Egyébként műkörmös végzettségem van szeretnék otthon dolgozni egy külön álló ház részen,külön bejárat,fürdő stb. A Kérdésem az lenne hogy hivatalosan milyen megoldások léteznek erre,azt olvastam hogy gyed alatti kezdő vállakozó esetében sokkal jobbak a feltételek,illetve hogy elég a vállalkozói vagy minden esetben kell e az ANTSZ illetve más engedély.Nem szeretnék feltétlen szalont csinálni csak hivatalosan otthon dolgozni.

 138. Szandra szerint:

  Tisztelt Brigitta,

  Jelenleg GYED-en vagyok másfél éves kisfiammal, pár éve regisztráltam adószámos magánszemélyként, de csak most került rá sor, hogy számlát is kéne adnom. 5000 Ft-ról van szó, cégnek adom a számlát, nem magánszemélynek. Hogy kell kitölteni a számlát, hány százalékot írjak az adóhoz?

  Mégegy kérdést szeretnék feltenni: augusztusban jön a második babám, maradok továbbra is GYED-en. Adhatok akkortól is számlát adószámos magánszemélyként vagy csak ha betöltötte az 1 évet?

  Köszönettel,
  Szandra

  • Kedves Szandra,

   ha alanyi mentes, akkor AMM-t kell írni az adóhoz. Viszont, ha cégnek adja, akkor nekik számfejtést kell készítenük és levonni a szükséges adókat, majd a nettót fizetik ki.
   Tevékenységtől függ, hogy lehet-e végezni. Jogdíjnak nincs akadálya.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 139. Laurenc szerint:

  Kedves Brigitta!

  Két kérdésemben szeretném a segítségét kérni.
  Közel 4 éve tervezem saját vállalkozás indítását, de nem szeretném elkapkodni ezért mindent pontosan körbe járok mielőtt komoly dolgokba vágok bele.
  Őszintén szólva a sok információ miatt teljes káosz lett a fejemben az átláthatatlan járulékok és egyéb államnak fizetendők miatt.
  Egy példával tudom ezt leginkább szemléltetni és ily módon szeretném az Ön segítségét kérni.

  Egyéni vállalkozó szemszögéből nézve mondjuk eltekintve az Áfa mentességtől jogától, a KATA rendszertől, az éves iparűzési adótól és a havi kötelező kiadásoktól.

  Példa: Egy terméket megveszek 100 Forintért és Eladom 1000 Forintért.
  Akkor mennyi a valós hasznom, amivel szabadon gazdálkodhatok?

  Az én jelenlegi értelmezésem szerint:

  A 100 Forint áfa és az eladási 1000 Forint áfa különbözetet le kell vonni a kiadás és a nyereség különbözetéből, azaz 270-27 Forint áfa = 243 Ft az áfa különbözet. Ezt az 1000 – 100= 900 Forint nyereségből kell levonnom, így lesz 657 Ft. Ennek a 657 Forintnak a 43,5% kell még nyereségadóként kifizetnem az államnak ami jelen esetben 285 Ft. A 657 Forint nyereségből ki kell fizetnem ezt a 285 Ft-ot, vagyis a tényleges “valós” nyereségem 657-285 = azaz 372 Ft.

  Jól értelmezem a dolgokat így? Vagy teljesen másképp kell ezt számolni?

  A másik kérdésem pedig az volna:

  Ha másodállásban leszek vállalkozó heti 40 órás minimálbéres bejelentésem mellett kell e kötelezően havonta fizetnem az államnak, ha nincs bevételem.
  Ha igen akkor mennyit?

  Köszönöm szépen megtisztelő válaszát.

  Üdvözlettel: Lóránt

  • Kedves Lóránt,

   A számolás levezetése sajnos nem helyes, ez biztos. 1000,- Ft után 100,- Ft költséggel 325,- Ft adót kell fizetni.
   Másodállásban elméletben nem szükséges adót fizetni.
   Amennyiben részletes információkat és tanácsot szeretne kapni az elinduláshoz a skype-os tanácsadást tudom javasolni, ahol átbeszélhetünk minden kérdését. Megrendelni a honlapom szolgáltatás menü pontjában lehet.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 140. Nagy Renáta szerint:

  Üdvözlöm!

  Gyermekeim után nagyon sok kinőtt, használt gyerekruha megmaradt. A mennyiség miatt nem szeretném aukciós oldalakon eladni. Az volna a kérdésem, hogy árusíthatom e ezeket a megmaradt ruhákat úgy, hogy egy saját ingyenes webáruházat hozok létre nekik valamelyik weboldalszerkesztőn keresztül, de mint magánszemély?

  Köszönöm válaszát
  Renáta

  • Kedves Renáta,

   Lehet értékesíteni, de a webáruház már inkább vállalkozási formát feltételez, ami ha saját ruha nem megfelelő választási mód. Személyes értékesítést ajánlanék börzéken.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 141. Deák Ágnes szerint:

  Üdvözlöm!
  Azt szeretném tudni,hogy nekem kell-e adóbevallást készítenem?A nagymamámmal vagyok itthon ápolási segélyen 2015.04.05.től!Semmilyen más bevételem nem volt,csak az a havi 21.200 Ft!Az önkormányzattól sem kaptam papírt adózáshoz,a neten olyat találtam hogy ilyenkor nem kell adóbevallást készíttetni!Most már szakértő választ szeretnék,mert holnap lejár a határidő!

 142. Kiss Csaba szerint:

  Üdvözlöm!

  Olyan kérdésem lenne hogy én jelen pillanatban(2016. február óta) egyéni vállalkozóként főállásban biztosítással foglalkozom.
  Érdeklődnék hogy szeretnék egy másodállást vállalni a jelenlegi munkám mellé, vagy a jelenlegi munkámat másodállásba helyezni és más főfoglalkozást keresni.
  Hogyan valósítható meg mindez úgy hogy maradnék egyéni vállalkozó, és milyen adózási kötelezettségekkel járna?
  Jelenleg KATA adónemben vagyok, mivel ezt ajánlották.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel, Kiss Csaba.

  • Tisztelt Csaba,

   Akkor lesz vállalkozóként másodállású, ha heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van. Egyéb esetben is lehet munkaviszonya, megbízási stb., de a vállalkozásban főállású marad. Ezen feltételektől függően kell kiválasztani a megfelelő adózási módot valamint a bevétel-költség alakulásától. Ha még aktuális egy tanácsadás keretében végig tudjuk beszélni a részleteket: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/tanacsadas/

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 143. Vereszki Éva szerint:

  Üdvözlöm!
  Gyeden vagyok az egy éves lányommal,szeretnék egyéni vállalkozást indítani,sajnos előzöleg heti 20 órás bejelentett munkahelyem volt.Azt mondták hogy így ami a legkedvezőbb fizetési forma nekem az a KATA lenne.Viszont én kezdő vállalkozóként gyed alatt nem tudok havi 50.000 kifizetni,elég sok helyen nézelődtem az interneten és sajnos ellentétekbe ütközöm.Több helyen ezt olvasom: ,,Ha gyermekgondozási díj folyósítása mellett a szülő egyéni-, vagy társas vállalkozóként dolgozik, akkor csak a tényleges jövedelem után fizetni meg a járulékokat.,,Én értelmezésem szerint nem kell fizetnem havi járulékokat csak évente egyszer a kötelezőt.Kérem segítsen nekem ebben. Köszönöm: Éva

  • Kedves Éva,

   GYED alatt az SZJA adózás szerint kell csak a jövedelem kivét alapján fizetni vagyis hasonlóan a másodállásúakhoz. Viszont, amint lejár a GYED máris főállású vállalkozó lesz és jön a kötelezően fizetendő adó. Megoldás lehet, ha egy családtag lesz a vállalkozó és Önt alkalmazza.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 144. Kéri Csilla szerint:

  Üdvözlöm! Azután szertnék érdeklődni, hogy az új munkaadóm kap e kedvezményeket utánam. 2014 nov járt le a gyesem, gyed alatt 1 évet dolgoztam majd gyes alatt lettem vállalkozó amit most szüneteltetek.Köszönöm a válaszát!

  • Keresztes Gergely szerint:

   Üdvözlöm,

   Az alábbi kérdésem lenne:

   8 órás alkalmazott vagyok egy Disztribútornál, és szeretnék mellette másodállásként vállalkozó lenni.
   Szeretnék árut venni számlával, és azt tovább adni, saját web oldal használatával.
   Mit érdemes nekem alakítani, Milyen társasági formát válasszak?
   Milyen adózási formát alkalmazzak?
   (Vásárolt áru KB:200-300ezer havonta)
   Elnézést, sajnos nem vagyok tájékozott még ezen formákkal.

   Előre köszönöm a segítséget.

   • Kedves Gergely,

    A kezdő tőkétől függően lehet egyéni vállalkozást vagy gazdasági társaságot választani. EV gyorsabb, olcsóbb és könnyebben igazítható, míg a Kft-hez már ügyvéd kell, törzstőke stb.

    Üdvözlettel:

    Botosné Brigitta

  • Kedves Csilla,

   Az alábbi cikkben lehet olvasni pontosan a részletekről. SZOCHO kedvezményt vehet igénybe a munkáltató, ha a feltételek fennállnak: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Szochokedvezmenyek_2016_tablazatban_mutatju_02YRYL

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 145. Szklenka Miklós szerint:

  Üdvözlöm!
  Vállalkozásomat szeretném bővíteni internetes hirdetési portállal. Szeretnék érdeklődni hogy a reklámadó hogy érint engem illetve be kell-e jelenteni valamelyik hatósághoz és ha igen milyen formában? Előre is köszönöm a segítségét!

 146. Győri Barbara szerint:

  Kedves Brigitta!

  Kétgyermekes otthon lévő anyukaként szeretnék számítógépes távmunkát végezni (számlaképesnek kellene lennem). Jelenleg a gyes lejárt, korábbi határozott idejű munkaviszonyom megszűnt. Milyen módon válhatnék minnél kevesebb költségges és kockázattal számlaképessé, ha még nincs rendszeres megbízások, csak alkalmanként, de számlát tudjak adni?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Barbara

 147. Kedves Barbara,

  Ha nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor főállású vállalkozó lesz. A legkevesebb fizetési mód a KATA mellett van, havi 50.000,- Ft, de figyelni kell a feltételeire, nem leplezhet munkaviszonyt a bevétel. Másik lehetőség, hogy ha egy családtagja lesz vállalkozó és közben Önt alkalmazza a munka elvégzésére, így kevesebb adófizetéssel megoldható, mivel a munkabére arányos lesz a munkával.
  Ehhez egy könyvelő segítségét, megbízását ajánlom, mivel a bérszámfejtéshez már szükséges a megfelelő végzettség. Könyvelésre ajánlatot az alábbi oldalon is tud kérni: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/online-konyveles/

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 148. Lip Zsuzsanna szerint:

  Üdvözlöm!
  Egyedülálló anyukaként GYET mellett otthonomban szeretném folytatni műkörmös vállalkozásomat.
  Érdeklődnék,hogy milyen járulék és adó terhekkel kell számolnom?
  Egyedülállóként (is) minden fillér számít…
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát
  Lip Zsu

  • Kedves Zsu,

   GYET mellett másodállásúnak számít, így SZJA adózás esetén kedvező lehet az adó fizetés. Pontos adatok ismeretében tudok részleteket mondani. KATA esetében családi adókedvezmény nem vehető figyelembe.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 149. Fogarasi Zsanett szerint:

  Üdvözlöm,
  autó bérbeadásával szeretnék foglalkozni és érdeklődnék hogy főállás mellett ezt egyéni vállalkozóként tudnám-e csinálni? Valamint a saját tulajdonú autómat hogyan tudnám a vállalkozásba bevinni?
  Köszönöm
  Fogarasi Zsanett

  • Kedves Zsanett,

   Lehet vállalkozni, de a feltételeket az Okmányirodában tudják megmondani. Tárgyi eszközként lehet az autót bevinni a vállalkozásba, de tevékenységi körtől függően változik az amortizációja.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 150. Juhász Gizella szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e mód arra, hogy valamilyen formában utólag megigényelhessem az adókedvezményt. 2013-ban Paranoid Skizofréniát állapítottak meg nálam. Senki nem szólt, hogy az ilyen betegségben szenvedőknek jár adókedvezmény. Csak tegnap jártam utána, és kiderült, hogy igen. Nem tudom, hogy visszaenőleg (3 évre) megigényelhetem-e ezt az adókedvezményt.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel: Juhász Gizella

  • Kedves Gizella,

   Az orvosi igazolás megléte esetén önellenőrzést kell benyújtani az adóbevallásokra és kérhető a kedvezmény.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 151. Szintia szerint:

  Üdvözletem!

  Heti 20 órás munkaviszony mellett szeretnék magánszemélyként megbízási szerződéssel vagy más módon eseti jelleggel rendezvényeket szervezni. Van erre mód, és ha igen, 20 órás (heti) munkaviszony mellett milyen feltételekkel, költségekkel érdemes számolnom? Illetve van más, költséghatékony megoldás, ha van már egy félállásom? A meglévő munkámért változó bért, de nagyjából havi nettó 80 ezer forintot kapok, ami úgy tudom, már meghaladja a minimálbért.
  Válaszát előre is köszönöm,
  Szintia

  • Kedves Szintia,

   Megbízási szerződéssel cégeknek lehet dolgozni, magánszemélyeknek vállalkozóként. Heti 40 órás munkaviszonnyal lehet kedvezőbben egyéni vállalkozást indítani. A jelenlegi munkabér nem befolyásolja.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 152. Jaksa Katalin szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Egy internetes társkeresö oldalt szeretnék indítani, bevételem is származna belöle, kezdetben paypal- rendszeren keresztül történne a fizetés. Ráfordításom is lenne bevételem is. Azt szeretném kérdezni, hogy ehhez szükség van-e hogy egyéni vállalkozó legyek, vagy magánszemélyként is működtetthetem az oldalt? ÉS az adózás hogy történik ilyen módu jövedelem után?
  Válaszát elöre is köszönöm.

  Tisztelettel:

  Jaksa Katalin

  • Dóra szerint:

   Kedves Brigitta!
   Szeretnék egy igényes, minden előìrásnak megfelelő társkereső oldalt létrehozni. Milyen teáor számot kell felvenni hozzá, engedélyhez kötött tevékenység vagy végzettséghez kötött-e?
   Idővel szeretném némiképp bevételi forrássá tenni. Milyen javaslata lenne, hogy induljak el, milyen lépéseket tegyek? Adatkezelő ill üzemeltető jogcímen saját nevet kell használni vagy az oldal használati neve is elegendő? Sajnos nem tud a könyvelőm segìteni, ezért kérdezem Önt!
   Válaszát előre is köszönöm.
   Dóra

 153. Márk szerint:

  Tisztelt Brigitta !

  Az érdekelne engem hogy szerencsejátékból származó jövedelem után mennyit és milyen formában kell adózni? Tudom ha a hivatalos szerencsejáték oldalon játszom azután nem kell, viszont én a külföldi oldalakat jobban kedvelem amik itthon tiltottak néha stb.

 154. lászló szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a feleségem szeretne egy pedikűrös üzletet nyitni de ikrekkel van 7 évig gyeden mellette napi 6 órában dolgozik egy munkahelyen amely nekünk nagyon kedvező anyagilag és szabadidő szempontjából is ezt megszeretnénk tartani és ez mellett vállalkozni.
  Mivel ez a munkaidő nem éri el a 36 órát így mellékállásban nem vállalkozhat???
  Ha KATA-s lenne a gyed miatt nem adómentes????

  Ha az én nevemben futna a vállalkozás és ő csak alkalmazott lenne abban az esetben milyen járulékot kell fizetni????
  Én hivatásos állományban dolgozom vezetőként (HSZT vonatkozik rám)ezért nem tudom milyen vállalkozást tudnák nyitni amelyet a törvény enged???

  Tisztelettel: László

 155. Bánkáné Anikó szerint:

  Jó estét kívánok!
  Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy segítsen megválaszolni pár fontos kérdést. Jelenleg Gyesen lévő anyuka vagyok és jövedelem kiegészítés gyanánt használt ruha értékesítéssel szeretnék foglalkozni, az hogy milyen formában az attól függ, hogy melyikkel jövök ki jobban. Mi a teendő ha kilós turkálót szeretnék csinálni az otthonomba, mik a szabályok, törvényes kereteken belül. Minden információ érdekel. Mi van olyankor ha ezt a kilós turkálót egész hónapban csinálom és mi van olyankor ha csak havonta 1-2 alkalommal? Ha interneten szeretném értékesíteni a ruhákat akkor milyen törvények vonatkoznak rám, mondjuk egy Facebook csoport keretein belül? Olvastam egyéni vállalkozásról,7-es adószámról, a KATA-ről, számomra melyik éri meg jobban?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel Bánkáné

 156. Hordósi Erzsébet szerint:

  Tisztelt Botosné Kárász Brigitta!

  Szeretnék egy vállalkozásba belefogni. Budapesten bérnővérként dolgoztam egy kft nek. Én is egy olyan céget szeretnék alapítani, ami nővéreket közvetít ki olyan egészségügyi intézmények osztályaira ahol épp nővérhiány van. Ahhoz hogy megalapítsam a céget, először felszeretném mérni az igényt, de sajnos a kórházigazgatóknak árat nem tudok mondani. Ön szerint mennyit kell kérnem egy ember után? Én napi bejelentéssel dolgoztam a cégnek. 11 ezer Ft ot kaptam/ nap 12 órába, függetlenül hétköznap, hétvége, ünnepnapok. Természetesen lehetett főállásban is a cégnek dolgozni.
  A kérdés az, hogy mennyit kérhetnék a hozzám teljes állásba bejelentett dolgozó után úgy, hogy a dolgozó után a járulékokat illetve az utána való könyvelési díjat és egyéb díjakat kitudjam fizetni és nyereséges legyen a cég és természetesen a kórháznak is megérje.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Hordósi Erzsébet

 157. DZoltan szerint:

  Tisztelt Botosné Kárász Brigitta!

  Szeretném segítségét kérni a magánszemélyek 600E Ft alatti adómentességével kapcsolatban. Internetes vállalkozást szeretnék indítani, de egyenlőre nincs tudomásom olyan vállalkozási formáról, ami ne növelné túlzottan a vállalkozás elindításához szükséges pénzösszeget. Jelenleg külföldön dolgozom, nincs magyarországi bejelentett munkahelyem, és amíg nem látom hogy mekkora lenne az igény, nem szeretnék nagyobb összeget belefektetni. Én a fent említett magánszemélyek 600E Ft alatti adómentességének kihasználásra gondoltam, a későbbiekben pedig, ha a kereslet megkívánja, akkor váltanék valamilyen vállalkozói formára.
  A kérdésem az lenne, hogy igaz e az, hogy az említett értékhatárig magánszemélyként termelhetek bevételt internetes vállalkozással? És be kell ezt jelentenem bárhol?
  Az ötlet még nincs konkretizálva, szóba jöhet webshop, de bármi egyéb is.
  Minden meglátást szívesen fogadok, a lényeg nekem csak annyi lenne, hogy amíg nincs bevételem, nem szeretnék nagy összegű járulékot, és egyéb dolgokat fizetni.
  Várom válaszát.

  Köszönettel és tisztelettel: Duhi Zoltán

 158. Szilvi szerint:

  Kedves Botosné Kárász Brigitta!

  Családi őstermelésben vagyok benn a negyedik tagként, ha jól tudom összesen 6 millió forint az az összeg ami, felett már adózni kell, ha jól mondom! Nos, kb 2 millió ft jut a négy személyből egy személyre , az én nevem alatt tehát 2 millió forint max egy évben! A túllépést édesapám fizeti, ő a főtag, övé a vállalkozás!
  Szeretnék , egy egyéni vállalkozást kezdeni, és az adózás része érdekelne!
  Ha őstermelő is vagyok és egyéni vállalkozó is, akkor a jövedelem után hogy kell adózni?( példa: ha 2 millió megy az őstermelői számlámra, , akkor egyéni vállalkozásomból, már csak 4 milliót kereshetek anélkül, hogy áfásba csapnék át?) Mert, ha jól mondom , akkor az egyéni vállakozó 6 millió forintot kereshet anélkül, hogy áfásba kerülne át! Vagy a kettő egymástól független? Tehát 6 milliót kereshetek a vállakozásból anélkül, hogy áfásba mennék át, és az őstermelői részbe is befolyhat a 2 millió a nevem alatt, hogy nem kell utána adózni apámnak( neki is meglesz a 6 milliója adózás nélkül?)!

  Várom válaszát!
  Köszönettel: Szilvi

 159. Hordósi Eszter szerint:

  Tisztelt Botosné Kárász Brigitta!

  Áfakörbe tartozó cégem fő tevékenysége -egyéb humán egészségügyi ellátás- azt szeretném kérdezni, hogy személyes közreműködéssel vagy vállakozási szerződés kapcsán árajánlatot Áfával kell készítenem vagy ez a tevékenység Áfa mentes? Az interneten mindkettőre találtam példát. Nem kötöttem az OEP-el szerződést így áfásan kell számláznom ?
  Válaszát köszönöm!
  Tisztelettel: Hordósi Eszter

 160. Márton Judit szerint:

  Kedves Brigitta!

  Segítségét kérném a következőkben: 2017 januárig GYED-en vagyok a kislányommal, utána GYES-re megyek és az mellett szeretnék adószámos magánszemélyként tanfolyamokat tartani. Az adószámot már kiváltottam de csak januártól kezdem használni. A kérdésem: Ha a tanfolyamom egy résztvevőnek 10ezer Ft-ba kerül és vagyunk mondjuk 8-an, akkor hogy kell értelmeznem az adózást. 10ezer Ft-onként, (ami nem haladja meg a 33.000Ft plafon körüli összeget), és abból kell a 15%-ot befizetnem vagy a 8x10ezer=80000 Ft után kell a 47%-ot?

  Ilyen tanfolyamokat havonta 1-szer, 2-szer tartanék, vagyis valóban alkalomszerűen.

  Van erre lehetőségem GYES mellett vagy inkább váltsak ki egyéni vállalkozói igazolványt?

  A másik kérdésem pedig az, hogy ha úgy döntök, hogy maradok főállású anya, a 3 gyermek miatt, míg a legkisebb 8 éves nem lesz, és ez mellé vállalok egy 4 vagy 6 órás tanítói állást plusz tartok havi 1-2 tanfolyamot, akkor elég az adószámos magánszemély státusz vagy ilyet nem lehet?

  Köszönöm válaszát: Márton Judit

  • Kedves Judit,

   A törvény szerint vállalkozási tevékenységet végez, mivel az alkalom szerű inkább az évi 1-2 db lenne. Így javasolt lenne az egyéni vállalkozás, ott viszont főállású lenne. Esetleg egy családtaggal megoldható, ha a bevétel nem túl magas.
   Főállású anyaként másodállásúnak számítana a vállalkozásban, így az kedvezőbb lehet.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 161. Márton Judit szerint:

  Elnézést, még egy kérdés. GYES mellett biztosítottnak számítok vagy ha adószámos magánszemélyként dolgozom az említett keretek között, akkor kell valami járulékot fizetnem magam után?

  Köszönöm: Márton Judit

 162. Ágnes szerint:

  Kedves Brigitta!

  Heti 40 órás munkaviszonyban dolgozom, várandós vagyok.
  Szeretném kiváltani az egyéni vállakozóit, de jövő évtől táppénzen leszek. Mi a megoldás? Munkanélküli férjemet felvehetem alkalmazottként, hogy engem helyettesítsen a vállakozásban, amíg én nem dolgozhatok? Ebben az esetben csak az ő bére után kell fizetni a járulékokat?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ágnes,

   Megoldás lehet az alkalmazott, ha van megfelelő végzettsége. Elméletilet csak a munkavállaló után kell fizetni, ha Ön nem vesz részt a munkában, de nem ismerem a pontos feltételeit vállalkozásának.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 163. Viktor szerint:

  Kedves Brigitta!

  Pályázaton szeretnék részt venni:
  VP6-6.2.1-16 Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása

  Van egy olyan feltétel, ami szerint: nyertes pályázat esetén főállású vállalkozónak kell lenni.

  Én jelenleg nappali tagozatos hallgató vagyok, ami szerint ez a főállásom, tehát vállalkozó csak mellékállásban lehetek. Rágoogleztam a témára, és kiderült, hogy 2013-ban volt egy olyan változtatás, miszerint ha létrehozok egy vállalkozást, akkor hiába vagyok nappalis hallgató, akkor is kell járulékot fizetnem, tehát ezt én úgy értelmezem, hogy onnantól kezdve a vállalkozás lesz a főállásom.
  Jól értelmezem?
  Lehetek főállású vállalkozó és nappali tagozatos főiskolai hallgató is egyben?

  • Kedves Viktor,

   Ez esetleg KATA adózás alatt lehetséged, de fizetni kell az adókat főállásuként. Nem ismerem a pályázat feltételeit, így ez csak egy ötlet hozzá.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 164. Tóth Attila szerint:

  Tisztelt Cím!

  A karácsonyi ünnepek előtt fenyőfát szeretnék árulni. Egy őstermelőként gazdálkodó személy alkalmazna! Nekem egyébként 8 órás bejelentett állásom van, és szabadságot vennék ki, hogy fenyőfát árusítsak! Az lenne a kérdésem, hogy milyen feltételek mellett történhetne meg, hogy a szabadságom alatt munkát vállalhassak? Illetve milyen egyéb dolgokat kellene elintézni, hogy milyen a szabályoknak megfelelő legyen! Köszönöm előre is a válaszát!

  • Kedves Attila,

   A Munka törvénykönyve alapján bármelyik foglalkoztatás megfelelhet, de ezt Önöknek kell egyeztetni ill. az őstermelő munkaügyi szakértőjével, könyvelőjével.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 165. Iván szerint:

  Kedves Brigitta!

  A következő kérdésben várom segítségét:

  Szeretnénk felvenni egy GYES-en lévő édesanyát. Főállásban, háromhavi munkaidőkeretben szeretnénk foglalkoztatni, a munka jellegéből adódóan hétvégén is kellene dolgoznia. A napi munkaideje 5:30-13:50 ig tartana. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami korlátozás GYES-en lévő anyukák foglalkoztatását illetően (pl.: heti maximum óraszám, napi max óraszám, korai munkakezdés…stb.)? Ebben a formában vállalhat-e nálunk munkát?

  Köszönettel várom válaszát!

 166. R.D. szerint:

  Kedves Brigitta!

  Kérdésem a következő.

  Magánadózószemély vagyok, házhoz járó kozmetikus.

  Ha ;otthnomban is dolgozom, akkor nem gond, ha nincs üzletem?

  Utánna olvastam nem enegedély köteles. Kialakított kis sarkot csináltam és nem merek adig szórólapozni ,míg ezt nem tudom!

  Fürdő és mosdó pont a szobámtól van 2 m.-re.
  Külön bejárattal lehet bejönni hozzám.

  Tisztelettel; R. D.

  • Kedves R.D.,

   Erre az okmányirodában tudnak pontos választ adni. Adószámos magánszemélyként nem igazán lehetne ezt végezni, mivel vállalkozási tevékenység, így egyéni vállalkozás kellene.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 167. Anna szerint:

  Kedves Brigitta!
  Egyszemélyes főfoglalkozású e.v. vagyok, áfamentes KATA-s, pénztárgép használatára kötelezett. Szeretném Öntől megkérdezni, milyen kötelező nyomtatványokat kell tartanom/vezetnem, ami a pénztárgéppel kapcsolatos? Vagy hol találnám meg az összesítő felsorolást a neten?
  Az üzletben odaadták a pénztárgép naplót, aminek a gép mellett kell lennie és a szigorú számadásúban fel kell tüntetnem, de a többi összes kötelezően előírt nyomtatvány megnevezését nem sikerült megtalálnom a neten, csak egy-két nyomtatványról írnak biz. cikkekben.
  Nagyon szépen köszönöm a segítségét.
  Üdvözlettel: Anna.

 168. Attila szerint:

  Érdeklòdni szeretnék hogy van-e olyan vállalkozási forma amelyben csak és kizárólag a bevételem után fizetek.Tehát ha nincs vendégem nem tudok fizetni.Amúgy masszőr lennék.

  • Kedves Attila,

   SZJA másodállású EV-ként van lehetőség erre, egyébként mindig kell fizetni adót. Itt is kell majd év végén, ha nyereséges.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 169. Andrea szerint:

  Üdvözlöm!Egyéni vállalkozónál dolgozok jelenleg veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok és az szertném kérdezni hogy a munkáltatót terheli e havi szinten amit utánnam fizetnie kell!??Válaszát köszönöm

  • Kedves Andrea,

   Először a munkáltató fizeti a táppénzt (15 munkanap) majd az OEP. Az OEP által fizetett táppénz 1/3 összegét a munkáltatónak be kell fizetnie a NAV felé.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 170. R szerint:

  Kedves Brigitta!

  A tanácsát szeretném kérni a következőben:
  Lassan 4. évemet töltöm egy cégnél, minimálbérre bejelentve (nem szakképesítettre, pedig az járna). Ezen felül a havi, eladások után kalkulált jutalékomat “kézbe” kapom… Eddig ez nem okozott problémát főnökömnek, most viszont úgy döntött, valamit tenni kell, mondván neki ebből hiánya keletkezik a “kasszából”…
  Kata-s egyéni vállalkozóvá akart tenni, ebbe én nem mentem bele. Másik ötlete, hogy akkor viszont megadóztatja a jutalékomat is.
  Kérdéseim:
  Valóban hiánya keletkezik ha minden marad a régiben?
  Mi lenne nekem anyagi szempontból a legjobb?
  Mennyivel lenne kevesebb a fizetésem, milyen adókat kell fizetni a jutalékból?
  Köszönöm válaszát. R

  • Kedves R,

   Ha zsebből fizeti, akkor hiánya keletkezik. Ön számára a legjobb, ha bruttósítja az összeget vagyis amit fizetett eddig az marad a nettó és ezen felül fizeti be az adót.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 171. Márti szerint:

  Kedves Brigitta,
  Azt szeretném kérdezni, ha heti 36 órát meghaladó munkavégzés mellett vagyok egyéni vállalkozó de a főállásom megszűnt és nem akarok főállású ev. lenni jó-e az a a megoldás nekem, ha engem egy másodállású egyéni vállalkozó bejelent 2 órás alkalmazottnak, hogy ezt az alkuszi tevékenységet folytathassam? Ebben az esetben én számlát a jutalékomról állíthatok-e ki?

  • Kedves Márti,

   Ahogy megszűnt a munkaviszony a következő naptól főállású egyéni vállalkozó addig, amíg nincs újabb heti 36 órát meghaladó munkaviszony vagy szüneteltetés, megszűntetés.
   A napi 2 órás munkaviszony mellett is főállású EV!

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 172. Bálint szerint:

  Kedves Brigitta!

  Egy elég érdekes témával kapcsolatban lenne kérdésem, ha tud esetleg segíteni benne. Egyéni vállalkozóként (KATA, Áfa mentes) internetes kereskedelemmel szeretnék foglalkozni, “dropshipping” modellben. A lényeg, hogy amikor tőlem rendel XY akkor én a terméket közvetlenül XY címére küldetem a kínai partneremmel, tehát a termékkel nem kerülök fizikai kapcsolatba, így az esetleges vámkezelés és annak megfizetése is a vevő feladata lenne az én általam kért összegen felül.
  Erre így ebben a formában van lehetőség?
  Kinek és mit tudok ilyen esetben számlázni? Mivel egyszerre több beszállító van (sokszor termékenként más) így a feléjük történő jutalék számlázás nem opció sajnos.
  A termékek bevételezése és eladása meg szerintem azért problémás mert egyrészt a kínaiak nagyon nehézkesen adnak számlát, másrészt ha én bevételezem akkor szabad forgalomba is kéne helyeznem eladás előtt. Igaz?
  Esetleg a vásárló fele van lehetőség valahogy “közvetített eladás” vagy hasonló címszóval kiszámlázni a terméket?

  Elnézést a hosszú üzenetért és sok kérdésért.
  Köszönöm előre is a segítségét.
  Üdv:
  Bálint

 173. Emma szerint:

  Kedves Brigitta,

  Az a kérdésem, hogy ha egyéni vállalkozóként szeretnék együttműködni egy céggel (brand építési tevékenységre), akkor lehetsége-e hogy hosszútávú (pl. 1 éves) keretszerződést kötünk és ők havonta fizetik a szolgáltatás díját?
  Nem minősül-e ez alkalmazotti jogviszony “elkerülésének”?

  Köszönettel;
  Emma

  • Kedves Emma,

   Ez attól függ, hogy Önnek milyen adózási módja van. KATA esetében elgondolkodtató, ha máshonnan nincs bevétel.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 174. Katalin szerint:

  Üdvözlöm!
  Kìváncsi lennèk az Ön véleményére.
  Párommal 2016. Ápr. 9 -èn volt az esküvőnk. A friss házasoknak járó adókedvezmènyt nem igènyeltük havonta ugy voltunk vele majd adóbevallásnál egy összegben. Én egyéni vállalkozó is vagyok egyébkènt mellékállásba ,főállásban pedig eladó vagyok egy ruházati boltban. Eddig a sajàt könyvelőm azt mondta nem tudja hogy igènyelhetem e a pàrom adokedvezmènyèt mèg januàrban is ezt mondta. Most mikor vittem a papirokat hogy csinálja meg azt mondta hogy ö azt minden honapba a vállalkozásból adokedvezményként lekönyvelte. Egyik kèrdésem az lenne tényleg le lehet ezt könyvelni a vállalkozásból? Illetve nem kell nekem kitöltenem valamit hogy én azt kérem hogy onnan könyvelje le? Érdekesnek tartom hogy januárba még nem tudta hogy hogy van most viszont azt mondta ö lekönyvelte havonta és nem utalnak vissza semmit. Ennek valahol utána lehet nézni? Önnek erről mi a vélemènye?
  Vàrom válaszát!

  • Kedves Katalin,

   EV adózási módtól függő, hogy igénybe vette-e vagy sem. Ha SZJA adózású és volt havi tényleges vállalkozói kivétje, akkor igénybe vehette. A beküldött havi járulékbevallásokból kiderülhet, hogy megtörtént-e az elszámolás. Én ezt inkább a munkabérből igényeltem volna vissza.
   Ha gondolja megnézhetjük élesben az Ügyfélkapuján a beküldött nyomtatványokat tanácsadás keretében. Igényelni az info@gittairodaja.hu e-mail címen tudja.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 175. Liána szerint:

  Kedves Brigitta!

  Mi alanyi adómentes KATA-s vállalkozók vagyunk és bővítettük a tevékenységi körünket ruházat web kereskedelemre. Varrónői végzettségünk nincs.
  Mindenfélét letisztáztunk már, de ezekben a kérdésekben az Ön segítségét szeretném kérni, mert eltérő válaszokat kaptunk két különböző könyvelőtől is.
  1) Ha munkanélküli, de varrónői végzettséggel rendelkező varrónővel dolgoztatunk, akkor alkalmazhatnánk-e eseti megbízással? Ha igen, akkor milyen ÁFA kulcs vonatkozik ránk és kinek kell kifizetnie?
  2 ) Ha varrodával dolgoztatnánk, akik szintén alanyi adómentes KATA-s vállalkozók, akkor ebben az esetben hogyan nézne ki a munkafolyamat? Milyen szerződést kellene kötnünk? A varrodával is dolgoztathatnánk eseti megbízással?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv

  Liána

  • Kedves Liána,

   HA megbízási szerződéssel foglalkoztatják, akkor az ÁFA kör nem módosul. Ezt csak az éves határérték átlépése módosíthatja vagy év végén kérésre.

   Varrodával vállalkozói szerződés alapján dolgoztathat, amely egy bizonyos projektre vonatkozik.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 176. Réka szerint:

  Kedves Brigitta!
  Az én helyzetem elég összetett,január 5.-én elküldten a munkahelyemről ,ahol közel 4évig voltam , január 31-vel felvettek egy új munkahelyre, ahol határozott munkaszerződést írtak 2018,jan31,-ig,kérdésem az lenne , ha a határozott munkaszerződés alatt teherbe esnék , és mire szülnék már letelne ez a határozott munkaviszony jogosult lennék e a gyedre ?
  Válaszát előre is köszönöm!

 177. Beatrix szerint:

  Üdvözlöm.
  Családi adókedvezményt szeretnénk igénybe veni. A nagyfiúnk születésekor nem tudtunk erről a lehetőségről sajnos. Így most revíziózni szeretnénk, ha van erre lehetőség. Házasok nem vagyunk, de tudtommal megszületés után apa is igénybe tudja venni akár a magzati időszakra is. 1 gyermek született : 2014. decemberbe 2 gyermek : 2016 június.
  Kérdésem az lenne lehetséges e a nagyfiú után is visszamenőleg magzati kor 91. napjától igényelni egy revízióval? Illetve ennek lenne e költsége. Abba az időszakba 4 órásba volt bejelentve párom kb 45.000 nettóval a kalkulátor alapján 10,000 Ft-tal növekedett volna a nettó bérje havonta. Illetve ezt az önellenőrzést is könyvelővel kell csináltatni ?
  Válaszát köszönöm

  • Kedves Beatrix,

   A magzati időről orvosi igazolással kell rendelkezni és az önellenőrzést a korábban beadott adóbevallás alapján akár saját maguk is elkészíthetik.
   Ha mégsem sikerülne, akkor a http://www.gittairodaja.hu oldalon megrendelhető a bevallás elkészítése.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 178. Nit szerint:

  Üdvözlöm!
  Egy vállalkozás indítását tervezem, viszont felmerült bennem egy adózással kapcsolatos kérdés. Röviden: egy weboldalról lenne szó ahonnan a vásárló megvásárol valamit pl banki átutalással. Ám ebből az összegből én csak jutalékot veszek le és továbbítom a partnereimhez. Ebben az esetben mit lehet tenni hogy ne az egész számítson jövedelemnek, hisz ugye én valójában csak a jutalékot fogom megkeresni ami pl 20-30%-a a kifizetett összegnek? Katás adózást szerettem volna de ebben az esetben lehet változtatnom kell az elképzelésemen. Ön mit tanácsol?
  Köszönöm válaszát.

  • Kedves Nit,

   A partnerétől kell számlát kapnia az értékesített termékről, így csak a jutalék összege marad meg bevételként. KATA-sként az összes bevételnek fog számítani függetlenül a költségektől.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 179. György szerint:

  Tisztelt Brigitta! Azt szeretném megkérdezni,hogyha piacokon alkalomszerűen szeretnék apróbb autófelszerelési tárgyakat árulni,meg apróbb műszaki cikkeket,milyen engedélyekre van szükségem?Le vagyok százalékolva,és a havi nyugdíjam a 30.000.-ft-ot sem éri el.Köszönöm válaszát!

  • Kedves György,

   Egyéni vállalkozás szükséges legalább. A pontos feltételeket a helyi okmányirodában tudják megmondani, ahol az indítást is el tudja kezdeni. Adózási szempontból egy könyvelővel érdemes konzultálni, hogy milyen megoldások lehetnek az Ön számára.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 180. Nagyné Szabó Emese szerint:

  Üdvözlöm! Elnézést a zavarásért. Abban kérném a segítségét hogy tisztában legyek néhány dologgal. 2012. Március 1-től dolgozom, és 2015. Októberében megszületett a első gyerekem. Kaptam a CSed-et illet ve jelenleg Gyed-en vagyok. 2017. Októberétől kapom a Gyes-t. Viszont 2017. Decemberében várom a második gyermekemet és azt lenne a kérdésem hogy ő rá is jogosult vagyok a Csed illetve Gyed-re? És ha igen akkor mennyi lesz ezek juttatások alapja? Nagyon Szépen Köszönöm válaszát! Üdvözlettel.

  • Kedves Emese,

   Ebben a munkahelye tud segíteni vagy az OEP, mivel ők látják pontosan az adatait és az esetleges törvényi változásokat is ők tudják lekövetni. Ha nem szűnt meg a munkaviszonya, akkor jogosult lehet az ellátásra.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 181. b.viktória szerint:

  Kedves Brigitta!

  Az lenne a kérdésem, hogy főállásom mellett hogyan értékesíthetném a saját képeimet (festmények). Milyen formában tudnám ezt tenni. Nem biztos, hogy lenne minden hónapban bevételem ebből.

  Válaszát előre is köszönöm!

  b.viktória

  • Kedves Viktória,

   Egyéni vállalkozásban és ha van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor csak a nyereség után kell adót fizetni és nincs havi kötelezettség.
   Erről tudunk részletesen is beszélni, ha megkeres honlapomon keresztül.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 182. Juli N-Sz szerint:

  Kedves Brigitta,

  Legkisebb gyermekem, szeptemberben lesz 3 éves (3 gyermekem van). Jelenleg gyesen vagyok vele, de közben passzív állományban a gyerekek születése előtti munkáltatómnál. Ők finoman a tudtomra adták, hogy nem nagy az esélyem arra, hogy abba a pozícióban visszavennének amiben voltam. Így arra gondoltam, hogy főállású anya lennék (szept végétől, amikor a kicsi 3 éves lesz) és mellette egyéni vállalkozásba kezdenék októbertől.
  Ha jól informálódtam, akkor ezzel mentesülök a minimum adó- és járulékfizetési kötelezettség alól és “csak” a tényleges kivét után fizetem az adókat és járulékokat.

  Egyik kérdésem az lenne, hogy milyen adózású vállalkozónak kellene lennem, hogy a lehető legjobban járjak? 2017-es évben, mivel októberben indul az egész, valószínű nem lenne 600.000Ft feletti bevételem (hasznom pláne :)). 2018-as évre viszont remélhetőleg bőven meghaladom ezt az összeget.

  Másik kérdésem az, hogy mivel saját otthonom lenne a telephelyem, így a rezsiköltségeim, úgy tudom 30%-kát leírhatom az adómból. Ez akkor is így van, ha a a szolgáltatóknál a férjem nevén van minden, de a ház fele az én nevemen van, ill ide vagyok állandóra bejelentve?

  Harmadik kérdésem pedig az, hogy mi van ha megszeretném szüntetni az egyéni vállalkozást vagy alkalmaznék mást is esetleg.

  Nagyon-nagyon köszönöm a segítségét

  Üdvözlettel
  Juli N-Sz

  • Kedves Juli,

   A pontos részleteket egy tanácsadás keretében tudnánk átbeszélni, mivel minden vállalkozás más. Családi kedvezmény figyelembe vétele, bevétel költség alakulása. Nem tudom, hogy mi lenne az a 600.000,- Ft bevétel ill. a rezsire sem igaz a 30 % figyelembe vétele ilyen formán.
   A munkahelyével kapcsolatosan is lenne tanácsom, ami lehet, hogy kedvezőbb lenne, de a munkáltatójától is függ.

   Üdvözlettel:

   Botosné Kárász Brigitta

 183. Juhász Kinga szerint:

  Üdvözlöm!

  Az alábbi ügyben szeretném segítségüket szeretném kérni: Pénzügyi ügyintézőként dolgozom egy cégnél napi 8 órában határozatlan idejű munkaviszonnyal bejelentve, viszont a munkaköröm miatt meg szeretnék osztani a napi 8 órás munkaidőmet: 5 órában lennék csak bejelentve a jelenlegi cégemnél és a fennmaradó napi 3 óra munkám egy másik cégnél lenne bejelentve, mert abban a cégben is feladatokat látnék el. Érdeklődni szeretnék, hogy ez engem a későbbiekben hátránnyal érintene-e GYED/GYES igénylésénél? Vagy a két cégnél bejelentett állás munkaideje összeadódik és összesen 8 óràt jelentene ugyanúgy mintha csak egy cégnél lennék bejelentve napi 8 órában? Egy betegség esetén a táppénz ebben az esetben hogy történne? két helyre kellene lejelentenem és két helyről arányosan számfejtenék a betegszabadságra járó béremet?
  Később a leendő nyugdíjam meghatározásánál hátrányt jelentene-e a 8 órás munkaidő ilyen arányú megosztása?
  Okozna-e nekem bármilyen hátrányt ez a bejelentési mód?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Juhász Kinga

  • Kedves Kinga,

   Egyben 8 órát jelentene, de viszont az új helyen most kezdődne a jogviszonya, így innentől “ketyegne” a biztosítási ideje. Kérdés, hogy milyen korán jönne a baba. Javaslom, hogy a TB-ben kérdezzen ennek utána pontosan, mert számít, hogy mikortól indult a biztosítási jogviszony a táppénz és egyéb ellátásokhoz. Egyébként mindkét helyről jogosult lesz, dupla táppénzes papír leadáshoz. Nyugdíjt nem befolyásolja csak az eü-t.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 184. Faragó Sándor szerint:

  Kedves Brigitta.

  Azt szeretném kérdezni, hogy aki MLM tevékenységből keres havi 1 millió Ft felett, ahol már nem lehet KATA adózó, akkor milyen adózási formát érdemes választani, és körülbelül mennyit adózik? Bizonyos összeget, vagy százalék szerint?

  Azt tudom, hogy havi 1 millió Ft-ig, ha teljes munkaidőben Kata adózó, akkor 50 ezret + iparűzési adó. Ha van mellette főállása akkor 25 ezret fizet + iparűzési adó.

  Előre is köszönöm.
  Faragó Sándor

 185. Laci szerint:

  Kedves Brigitta!

  Díszfaiskolánk van Nyugat-Magyarországon , ahol Katás kis adózó vagyok, ez mellett május 15.-től ingázok Ausztriába határ mellé dolgozni heti (egyenlőre) 25 órába. Legalább nyár végéig szeretnék kijárni, de lehet hogy még tovább. Az lenne a kérdésem, hogy ez jár e plusz bejelenteni valóval, azon kívül hogy kiváltok egy osztrák magánbankszámlát és bejelentkezek a Krankenkasseba? Válaszát előre is köszönöm!

 186. Molnar Anna szerint:

  Azt szeretnem megkerdezni gyes alatt mennyi a kata, ingyenes e megnyitni egy ilyen vallakozast, illetve lehet e szuneteltetni es mennyibe kerul befejezni?

 187. Kriszta szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg GYED-et kapok, a kislányom hamarosan 1 éves lesz. Felmerült egy üzleti lehetőség, melyhez magánszemélyként kellene adószámot igényelnem. Interneten értékesítenék ingóságot. Azt szeretném kérdezni, hogy elveszítem-e a GYED jogosultságomat így vagy folytathatok önálló tevékenységet és mellette a GYED-et is megkapom?

  Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

  Szép napot
  Kriszta

 188. Kovács Szilvia szerint:

  Kedves Brigitta!

  A kérdésem az, hogyha baba ruhákak és egyéb baba kiegészítőket varrok, de nem vagyok varrónő, nincs ilyen végzettségem akkor ezt milyen teáor kóddal tudnám áthidalni, hogy a nav ne kössön bele?

  Köszönöm előre is!
  Kovács Szilvia

 189. Kovácsné Szilvia szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  Jelenleg GYET-en vagyok itthon és arra gondoltam, hogy csinálnék egy vállalkozást. Gyermek ruhákkal szeretnék kereskedni, nagykereskedésben megvenném és interneten facebook-os csoportban adnám el őket. A kérdésem az lenne, hogy ezt milyen formában végezhetném úgy hogy a főállású anyaságit megtarthassam és milyen járulékokat kellene megfizetnem? Valószínűleg a bevételem nem haladná meg az évi 800.000ft-ot.
  Köszönöm előre is!
  Üdv: Szilvia

 190. Ildikó szerint:

  Tisztelt Botosné Kárász Brigitta!

  Egyéni vállalkozó és egyben főállású anya is vagyok (3. – legkisebb – gyermekem 7 éves).
  Szeretném a segítségét kérni abban, hogy egyéni vállalkozás megtartása mellett vállalhatok-e munkát és milyen formában (teljes vagy rész munkaidőben)?
  Nagyon köszönöm előre is válaszát.

  Üdvözlettel:
  Ildikó

 191. Nyéki Beatrix szerint:

  Üdvözlöm!

  Abban szeretném a segítségét kérni, hogy szeretnék egyéni vállalkozó lenni. Pelenka boltot szeretnék nyitni. Mivel első körbe valószínűleg semmilyen bevételem nem lenne , mi lenne a legmegfelelőbb számomra? Olvastam a KATA-ról de bizonyára eleinte nem lenne olyan bevételem amiből tudnám ezt fizetni. Adómentességet lehet ilyen esetbe kérni ? Nem szeretnék üzletet nyitni, sem webshopot. Az értékesítést , hirdetést közösségi portálokon tervezem lebonyolítani !

  Válaszát előre köszönöm

 192. Ihász Andrea szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  A tanácsát szeretném kérni. KATA-s egyéni vállalkozóként 3 hónapot táppénzen voltam. Alanyi mentes a vállalkozásom. A KATA bevételt arányosítanom kell, de az alanyi mentesség jelenlegi 8 milliós határát is arányosítanom kell?

  Előre is köszönöm a válaszát.

 193. Tóth Péter szerint:

  Tisztelt Botosné Kárász Brigitta!

  Segìtséget szeretnék kérni.
  Jelenleg egy szolgáltatónál vagyok alkalmazott. A cég megállapodást kötött velem a saját személyautómra a munkaköröm miatt, hivatalos célra.
  A költségtérìtést az alábbiak szerint számolják el nekem /NAV oldaláról idézek,egyszerűbb/:

  ” A magánszemély saját személygépjárművének hivatali célú használatáért a munkáltatótól
  kiküldetési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést. Ha a térítés mértéke nem több a
  jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértéknél (ez a mérték a hivatalos célra
  megtett kilométerekre a kormányrendeletben meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma
  alapján az APEH által közzétett üzemanyagárral számított üzemanyagköltség és a
  kilométerenkénti (most már adható) 15Ft személygépkocsi-normaköltség).”

  Plusz a cég fizet a fenti 15 forinton túl további 15 forintot,ami már adókötelesnek számìt.
  Engem az érdekelne,hogy ezt az egész költségtérìtést a cég teljesen leìrja az adojából vagy hogy is szokták mondani … költségként elszámolja? Ha igen,akkor ha ennél 15 ft adóköteles költségtérìtésnél többet adna,akkor is el tudná számolni magának költségként vagy van valamennyi összeghatár,ami felett már nem tudja?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Tóth Pétef

 194. Angi szerint:

  Kedves Brigitta!

  GYED mellett lehetőségem volna folyamatos, tanácsadó, szolgáltató tevékenységet folytatni havi ca. 50 e Ft-os ellenszolgáltatás mellett, számlaadással.
  Mellékállású egyéni vállalkozóként megtehetem ezt, esetleg mellékállású KATA-s volna a megoldás?
  Egyébként rendelkezem főállással, ahonnan folyósítják jelenleg a GYED-et is.
  Illetve adószámos magánszemélyként bérbeadási tevékenységem is van,valamint családi gazdálkodás tagja is vagyok. Utóbbiból csak bevételem származik, jövedelmem nem.

  Előre is köszönöm segítségét.

  • Kedves Angi,

   Lehetőség van rá másodállásban a GYED ideje alatt. Meg kell nézni a költség oldalát is, hogy melyik éri meg jobban adózási szempontból. Mivel összetett a háttere javaslom a családi gazdaság könyvelőjét megkérdezni még, hogy azt nem befolyásolja-e. Azonos adószámon futna minden.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 195. Kanalas Piroska szerint:

  Üdvözlet! Az lenne a kérdésem hogy másodállásban jár e a családi adókedvezmény?
  Köszönöm

 196. Jónás Mária szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Másodállásban sminkesként szeretnék dolgozni. Nincs kozmetikus/szépségtanácsadó OKJ végzettségem, ami az egyéni vállalkozás indításához szükséges. A kérdésem az lenne, hogy ha adószámos magánszemélyként kezdenék el dolgozni, ahhoz is kellene az OKJ végzettség?

  Válaszát előre is köszönöm.

 197. Peter Lee szerint:

  Tisztelt Brigitta,
  65 eves vagyok, tavaly mentem nyugdijba. A nyugdijam (az idei emelest meg nem tudom) 120 ezer/ho korul van. Ha vallalnek reszmunkaidos allast, mennyi maximalis jovedelmem lehet, hogy ne kelljen jovedelemadot fizetni. A nyugdij utan tudtommal nem kell adozni.
  Valaszat elore is koszonom,
  Tisztelettel,
  Peter

 198. Némethné Erika szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Jelenleg nincs munkaviszonyom, és mielőtt belevágnék egy saját fafaragó vállalkozásba, szeretném próbaképpen adószámos magánszemélyként, alkalmanként eladni egy-egy elkészült alkotásomat.
  Kérdésem, hogy megtehetem-e ezt úgy, hogy nincs biztosítotti jogviszonyom, de én fizetném magam helyett a tb-t/eho-t és a nyugdíjjárulékot is?

  Tisztelettel:
  Némethné Erika

  • Stefán Eszter szerint:

   Kedves Brigitta,

   Jelenleg két kisgyerek mellett heti 20 órában dolgozok (a Gyed már nem jár) bruttó 130000Ft a jövedelmem.
   A kérdésem az, hogy a nyugdíjba, hogy fogják beleszámítani ezeket az éveket, csak akkor számít bele, ha elérni a minimálbér összegét a bruttó 138000Ft-ot?

   Köszönöm a válaszát!

 199. Homoki-Szeder Krisztina szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Szeretnék egyéni vállalkozó lenni és fotózni. Olyan kérdésem lenne, hogy a fotózáshoz OKJ-s tanfolyamot kell végezni vagy az egyéb tevékenységbe belefér?

  Üdvözlettel: Homoki-Szeder Krisztina

 200. Valéria szerint:

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem hogy ha megszűnik a vállalkozás ahol dolgozom fogok e továbra is táppénzt kapni mivel kismama vagyok.2018 júliusára várjuk a babát.Illetve fogok e kapni tgyást gyedet?
  Előre is köszönöm!Tisztelettel Valéria

 201. Nebojszáné Judit szerint:

  Kedves Brigitta!
  Jelenleg Gyeden vagyok.Van egy főállású munkahelyem ahol most fizetendő.nélküli szabadságon vagyok Gyed miatt.Szeretnék vállalkozást indítani, gondolkodom a Kata-n csak mivel van egy vállalkozás akinek rendszeresen dolgozom nemmtudom.,hogy ez jó megoldás lenne-e.Az adómentesség miatt egyébként jó megoldás lehet.Mi a véleménye?Vagy inkább vállalkozói adózást válasszak? köszönöm a választ!

 202. Czinke Viktória szerint:

  Jó napot kívánok ! Segítséget szeretnék kérni. Arról van szó,hogy én jelenleg álláskeresőként vagyok regisztrálva a munkaügyin. Szeretnek saját részre nagyker áron vásárolni pl. Babaruhákat, mert nagykeráron jóval kedvezményesebben tudnám megvásárolni. Ehhez viszont nekem lenni kell vagy adószámnak vagy egyéni vállalkozónak kellene lennem. Ha én igényelnék adószámot az nekem a későbbiek folyamán milyen anyagi kiadásokkal járna ? Azon kívül hogy pl lenne egy könyvelő akiminden hónapban elvégzi a papír és egyéb munkákat helyettem. Mennyit kellene nekemfizetni ?

Hozzászólások

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás