Vállalkozás indítás lépésről lépésre

egyeni_vallalkozas_inditasaHa már eldöntötted, hogy vállalkozást szeretnél indítani, akár online akár offline módon, akkor nem árt, ha már előtte néhány dologgal tisztában vagy. Hogy mire gondolok itt?

 • Milyen vállalkozás típust válassz?
 • Hogyan tudod elindítani egyéni vállalkozásodat?
 • Milyen adózási módot válassz?
 • Hogyan számlázhatsz?
 • Milyen költséget tudsz elszámolni?
 • Milyen adókat és mikor kell fizetned?
 • Könyvelés menete, könyvelő választás?

A következőekben egy több részes cikksorozatban kapod meg ezen kérdésekre a választ.

Vállalkozás kezdésekor el kell dönteni, hogy melyik vállalkozás típus felel meg Neked, amelyet sok tényező befolyásol. Ilyen tényező:

 • főállás (heti 36 órás munkaviszony) mellett szeretnél-e vállalkozni,
 • GYES-en, GYED-en vagy a gyermekkel kapcsolatosan más módon vagy otthon,
 • nappali rendszerű közép- vagy felsőfokú intézményben folytatsz-e tanulmányokat és a tanulmányaid mellett szeretnél vállalkozni,
 • nyugdíj mellett szeretnél-e vállalkozni,
 • milyen tevékenységet szeretnél végezni,
 • mennyi induló tőkéd van.

Adószámos magánszemély

A lehetőségek között elsőként szerepelhet az adószámos magánszemély, de ő csak alkalmanként végezhet tevékenységet (tehát folyamatos üzleti tevékenység esetén már egyéni vállalkozás szükséges). Ezzel kapcsolatosan az okmányirodában tudnak pontos felvilágosítást adni, hogy a tevékenység végezhető-e adószám mellett vagy egyéni vállalkozás szükséges.

Egyéni vállalkozás

A legegyszerűbb és legolcsóbb (mondhatni ingyenes az alapítás szempontjából) indulási vállalkozási forma az Egyéni vállalkozás. Itt nincs szükség ügyvédre az indulásnál, az Egyéni vállalkozói igazolványt a helyi illetékes Okmányirodában válthatod ki a megfelelő nyomtatvány kitöltésével.

 • Ha főállás mellett váltod ki, akkor nincs járulékfizetési kötelezettséged addig, amíg vállalkozói kivétet nem veszel ki, valamint a bevételed nem lesz több, mint a költséged. (Ilyenkor vállalkozói SZJA előleget kell fizetni negyedévente)
 • Ha főállású egyéni vállalkozó leszel, akkor viszont már a minimálbér vagy a garantált bérminimum után minden hónapban lesz fizetési kötelezettséged, akár van bevételed, akár nincs.
 • Lehetőségként felmerül még az is, hogy egy családtagod lesz egyéni vállalkozó, akinek van főállása és Téged pedig felvesz alkalmazottnak. Így akár napi 2 órás munkaviszonyra is felvehet, így csak ez után a bér után kell járulékot fizetnie.

Nem elhanyagolható szempont az egyéni vállalkozás kapcsán az sem, hogy a vállalkozó akár saját magának is könyvelhet, mivel a törvény nem írja elő, hogy végzett könyvelőt kell alkalmaznia viszont azért ajánlott legalább tanácsot kérni, valamint alkalmazott esetén a bérszámfejtést már csak szakember végezheti. Egyéni vállalkozás könyvelési alapismereteket szerezhetsz, ha feliratkozol a www.gittairodaja.hu oldalon az ingyenes leckékre.

Fontos tudni, hogy egyéni vállalkozóként a vállalkozó teljes vagyonával felel a vállalkozás adóssága esetén. Másik fontos szempont, hogy a többi vállalkozásformával szemben az egyéni vállalkozás szüneteltethető, ha nincs gazdasági tevékenység, így nem keletkezik járulékfizetési kötelezettséged, de vállalkozói tevékenységet sem végezhetsz ez idő alatt.

A hozzászólásokban felteheted kérdésed.

A betéti társaság (Bt.) valamint a Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.) alapításáról a következő cikkben olvashatsz.

A cikket írta: Botosné Kárász Brigitta:  http://gittairodaja.hu/

298 Hozzászólás / “Vállalkozás indítás lépésről lépésre”

 1. Csiszár Krisztina szerint:

  Üdvözlöm!A következő kérdéssel fordulok önhöz:
  Jelenleg Gyesen vagyok kisfiammal aki tartósan beteg(Asthma Bronchiale,allergia)Szeretnék egy vállalkozást elindítani ruha javító és ruha tisztító tevékenységgel.Végezhető-e mellék állásként a vállalkozás?Ha nem van-e valamilyen lehetőség,hogy ne a minimálbér után kelljen járulékokat fizetni.Illetve 2013 jan-tól a gyesről visszatérőket alkalmazók járulék kedvezményt igényelhetnek.Ha én saját magamat alkalmazom akkor rám is vonatkozik a lehetőség?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:Csiszár Krisztina

  • Kedves Krisztina!

   Egyéni vállalkozás esetén főállásúnak minősülne, ha Ön lenne a vállalkozó és a minimálbér után kellene fizetnie a járulékot. Ha viszont esetleg egy családtagja a vállalkozó és van heti 36 órás munkaviszonya, akkor neki nem kellene kötelező havi járulékot fizetni saját maga után és Önt alkalmazhatja.
   Saját magát csak Kft, Bt esetében alkalmazhatja, vagy pedig ha a családtagja a vállalkozó és így tudják igénybe venni a kedvezményt.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

  • szuetta szerint:

   Gyesen vagyok jelenleg. Főállásom most szünt meg. Egyén vállalkozásomat szeretném feléleszteni, mivel eddg nem dolgoztam, mert nem lehetett a gyes mellett. Kérdésem, hogy kell e így járulékot fizetnem, mert azt olvastam, hogy a gyest efogadják főállásként és ez esetben nem kell fzetnem járulékokat.

   • GYES mellett főállású EV-nek számít mindenki, aki nem rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, így fizetnie kell a járulékokat.
    Ha még GYES-en van, akkor lehet alkalmazottja, aki dolgozik Ön helyett és csak neki kell fizetni a munkaidejét, akár részmunkaidőben is.

    Üdv:

    Botosné Brigitta

 2. Györe Emese szerint:

  Szrbiában élek, és állampolgár vagyok. Tud nekem segíteni, itt miként alakulnak ezek a dolgok?

  • admin / Renáta szerint:

   Kedves Emese!

   Ezt az Ön hazájában élő könyvelőtől kellene megkérdezni.

   • Dani szerint:

    Renáta! a “haza” szó nem ide való…. MIvel ha emese válszthatna akkor biztos, hogy Magyarország lenne a hazája. Az anyaországtól elszakadt magyarokat ne bantsuk meg se!
    Tiszteljük magyarságukat!

    • Tibor szerint:

     Kedves Dániel!

     Egy szakmai kérdésre érkezett egy korrekt, egyenes válasz.
     Ebbe belekeverni Nemzeti hovatartozási egyéni érzéseket igencsak fölösleges. Az egy másik fórum. Ez nem erről szól…

 3. Pócza István szerint:

  Jó napot Kívánok.
  Érdeklődni szeretnék hogy van egy fő állásom. Heti 40 órát dolgozom abból vonnak minden járulékot. Szeretnék egyéni vállalkozó lenni másodállásban. (Festő- Építőipar.) Olvastam egy oldalon hogy nem kell utána kötelező járulékot fizetni csak a bevétel után. de viszont az éves adó bevallásomba több adót kell fizetnem. A kérdés lényege hogy ha kiváltom a vállalkozói engedélyt akkor ez semien modon nem befolyásolja a főállásom fizetését? ha eddig kerestem PL100000 akkor ezután is annyit fogok csak a másodállású bevételemből kell járulékot fizetni? És évégén a bevallásomnál ez hogy mutatkozik meg?

  • Kedves István!

   A főállású jövedelmét nem befolyásolja a vállalkozói bevétele. Ez külön adózás alá esik, bár egyéni vállalkozó esetében az adóbevallásban egyben szerepel és akkor vonják össze a bevételeket.
   Egyéni vállalkozásban, ha másodállású, akkor ha nincs vállalkozói kivétje, akkor csak a bevétel-költség különbözete után kell SZJA adót fizetnie illetve EHO-t év végén.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 4. Dósa-Szabó Krisztina szerint:

  Kedves Botosné Brigitta!

  Most fogom elkezdeni vállalkozásomat, a kérdésem a következő lenne:

  -Másodállású, alanyi adómentes egyéni vállalkozóként milyen kötelező bevallásokat kell készítenem és milyen gyakorisággal?
  Illetve melyik hatóság felé?

  -Milyen nyomtatványokat kell beszereznem?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Szép napot! :)

  Üdvözlettel: Krisztina

  • Kedves Krisztina!

   Egyéni vállalkozóként a vállalkozói kivétről valamint a szakképzési hozzájárulásról kell bevallásokat beküldeni valamint a változásbejelentő és egyéb nyomtatványokat induláskor.
   Részletes ismertetőt és gyakorlati példát a Kincskereső Könyvelők Klubjában találsz, ahol részletesen megismerheted az induláskor és a könyvelés során szükséges nyomtatványokat valamint a könyvelés menetét. (www.gittairodaja.hu)
   Minden intézhető a NAV oldaláról letölthető nyomtatvány keretprogrammal és a bevallási nyomtatványokkal.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 5. Nagy Mária szerint:

  Kedves Botosné Krisztina,

  65 éves nyugdíjas népművész, iparművész vagyok. Egyéni vállalkozást szeretnék indítani,alkotómunka, néprajzkutatás, könyvírás, népművészet oktatás témakörökben.
  Átnéztem a TEÁOR tevékenységi köröket, de nem találtam ezekre a témakörökre illő TEÁOR számokat.
  Kérdésem-mit javasol? másik kérdésem, mint nyugdíjas milyen fizetni valóm lesz havonta?, Kell-e könyvelőt alkalmaznom?

  Köszönettel Nagy Mária

  • Kedves Mária!

   Egyéni vállalkozóként az ÖVTJ-ben http://www.nyilvantarto.hu/letoltes/evig_ovtj_kodok.pdf oldalon lehet körülnézni a lehetséges tevékenységi körök kapcsán illetve az Okmányirodában adnak tanácsot, részleteket.
   Adózás szempontjából a bevétel, költség aránya lesz meghatározó valamint kiegészítő tevékenységet végzőként negyedévente fizetni kell egészségügyi szolgáltatási járulékot és nyugdíjjárulékot. (6660 Ft/hó + 10 % nyugdíjjár. kivét esetén)
   Nem feltétlen szükséges könyvelőt alkalmazni, ha saját maga is el tudja végezni (vagy valaki a családból). Ehhez ajánlom a http://www.gittairodaja.hu oldalon ingyenes tanfolyamunkat valamint Kincskereső Könyvelő Klubbunkat, ahol mindent részletesen megismerhet.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigittta

 6. Rita szerint:

  Kedves Krisztina!

  Egyéni vállalkozóként férfi használt ruha üzletet szeretnék nyitni. (a környékünkön csak női és gyerek ruházati boltok vannak)
  Az lenne a kérdésem, hogy ha a tartósan beteg kisfiammal vagyok gyesen, akkor hozzávetőlegesen milyen és mekkora költségei lehetnek a vállalkozásomnak adózási szempontból? Gyes mellett kell még külön adókat fizetnem magam után? Átnéztem a tevékenységi köröket, de nem találtam rá választ, hogy vajon kell-e ehhez a tevékenységhez kereskedelmi-boltvezetői végzettség… Hol tudnék erre vonatkozóan információt találni?
  Jobban járnánk, ha az egyéni vállalkozói igazolványt a férjem váltja ki, aki főállásban dolgozik? (BRFK alkalmazott)

  Sok kérdés, de hálás lennék, ha meg tudná válaszolni őket! :-)

  Köszönettel: Rita

  • Kedves Rita!

   Pontos információkat a tevékenységi körökkel kapcsolatosan valamint a szükséges végzettségekkel az Okmányirodákban tudnak segíteni, mivel nekik van meg ehhez az adatbázisuk.
   Valószínűleg jobb lenne a férj, mint vállalkozó, mert gyes mellett főállású egyéni vállalkozónak számítanál és fizetni kellene havonta a járulékokat. Az adó és költségek mértéke függ a bevételtől valamint a bértől. (Alkalmazottként többféle kedvezmény igénybe vehető jelenleg)
   fontos előre megtervezni a bevételt, költséget, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés senkit sem.
   Amennyiben személyre szabott tanácsadást szeretnél, akkor most a Kincskereső Könyvelő Klub tagjaként egy szerencsés május és június hónapban megnyerheti saját vállalkozására szabott tanácsadásunkat. Részleteket a http://www.gittairodaja.hu oldalon találsz.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 7. Paulovits Gabriella szerint:

  Kedves Brigitta!

  A következő kérdésekkel fordulok Önhöz:
  Közalkalmazottként dolgozom, és melléállásként ruhatervezéssel és -készítéssel szeretnék foglalkozni. Eddig a 7-es adószám kiváltása mellett voksoltam, mivel havonta 1-2 ruhát tudnék csak elkészíteni a főállásom mellett, sőt lehet, hogy “üres” hónapok is maradnának. De most elbizonytalanodtam, mert azt mondta a telefonos ügyintéző (NAV), hogy ilyen szolgáltatásról magánszemélynek nem állíthatok ki számlát, csakis cégnek.
  Illetve, felmerült bennem a cikke elolvasása után, hogy ha EV lennék, főállás mellett, jobban járnék-e, mint 7-es adószámosként?
  Nem tudom mi lenne a legjobb megoldás!
  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel

  P.G.

  • Kedves Gabriella!

   Adószámos magánszemélyként általában bérbeadással szoktak foglalkozni, mert az nem jelent teljes egészében vállalkozási tevékenységet.
   Amennyiben szeretne később bővíteni körén és nem csak 1-2 ruhát készíteni, hanem pl. kiegészítőket értékesíteni, honlap készítés hozzá stb., akkor inkább az egyéni vállalkozást ajánlanám. Az üres hónapok nem számítanak, ha van főállás, mivel addig készítheti is a ruhát, de költséget tud elszámolni (rezsi).

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 8. Busz Tamás szerint:

  Kedves Brigitta!
  Eddig 40 órás alkalmazotti viszony mellett végeztem vállalkozásomat, de felmondás okán ez a lehetőségem megszűnik hamarosan. Szüneteltetés nem merül fel, mert vannak szerződéseim folyamatban.
  Sajnos nem látom át, konkrétan (forintálisan) milyen terhet fog jelenteni havi szinten, ha egy időszakra főálllású EV leszek, ebben tudna segíteni?
  Köszönöm!

  • Kedves Tamás!

   Az összeg függ a kivét nagyságától is illetve hogy minimálbér vagy garantált bérminimum lesz-e kötelező legalább. SZJA 16 %, nyugdíj 10%. Alap 150 %-a után 8,5% eü, mp. Alap 112,5%-a után 27% SZOCHO.

   + bevallások készítése és a szükséges változás bejelentők beküldése.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 9. Dzsuli szerint:

  Kedves Hölgyem!!! Egyéni vállalkozóként nyithatok-e úgynevezett gazdaboltot? Illetve dolgozhatok-e benne saját magam vagy inkább Bt.-t vagy Kft.-t kell létre hoznom?? Válaszát előre is köszönöm?

  • Kedves Dzsuli!

   Az Okmányirodában tudnak pontos felvilágosítást adni, hogy mely tevékenység végzéséhez milyen engedélyek és végzettségek szükségesek. Dolgozhat saját maga is az üzletben vagy alkalmazott, akinek megvan a szükséges végzettsége. A vállalkozás mérete, költségei meghatározhatják, hogy Bt vagy Kft legyen-e, de Kft esetében számolni kell a 3 mó Ft-os törzstőkével jövőre.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 10. Tündi szerint:

  Sziasztok! Én nekem lenne pár kérdésem:
  1. Hogyan tudnék csinálni (az ingyenes) weboldalra jelentkezési (regisztrációs)lapot (úgy, hogy ki tudják tölteni online, kitöltés után a válaszokat elküldje a honlap a válaszokat az e-mail címemre)? Van rá valamilyen mód? 2. Ha szolgáltatás árát kérem el, hogyan érdemes(megadom a bankszámlaszámomat ahova küldhetik a pénzt)? Ez ugye egy ingyenes honlap és itt ugye korlátozva vannak a lehetőségek, nem úgy mint egy fizetősnél, de én egyenlőre ingyenes honlapot szeretnék. 3. A bankszámlaszám, amit megadom lehet magánszemély nevén vagy csinálni kell egy vállalkozás nevén futó számlát? Nem “kockázatos” magánszemély bankszámlaszámát megadni, nem élhetnek vele vissza (tehát azt a bankszámlaszámot megadni, ami jelenleg megvan, még nem indítottam el a vállalkozást)? 4. Lehet úgynevezett társoldalam (nem tudom pontosan mi a neve)? Tehát olyan, hogy 2 különböző honlapon készítem ugyanazt a vállalkozást, evvel is megnövelve az esélyt, hogy jobban rátaláljanak? És mondjuk mind a 2 helyen lehetne regisztrálni? Nem lenne furcsa az embereknek? 5. Lehet-e olyat csinálni, hogy külföldön nyitok meg egy vállalkozást( Angliában), magyar néven és mikor 1-2 év múlva visszaköltözök Magyarországra “viszem magammal”, ott folytatom tovább? Itt (Angliában) is lehet vajon főállás mellett vállalkozni? Itt se kerülne pénzbe (úgy tudom, Magyarországom ha van főállás, nem kell valamit /nem tudom, pontosan mit/ fizetni)? 6. Lehet úgy vállalkozást csinálni Magyarországon, hogy a párom (de még nem vagyunk házasok) vállalkozó és úgy lenne “csinálva” a vállalkozás? Akkor neki főállásban kell lennie vállalkozónak, vagy lehet főállása és amellett vállalkozó? Vagy inkább nekem kellene lennem vállalkozónak? Hogyan lenne a legjobb? Neki van vállalkozói igazolványa, dolgozott is “vele”, most szüneteltetve van. 7. Online szolgáltatásnál hogyan lehet számlát csinálni(készíteni)? Elnézést a sok kérdésért.
  Előre is nagyon szépen köszönöm a választ. Tündi

 11. admin / Renáta szerint:

  Ingyenes űrlapot legegyszerűbben a Google Drive Űrlap készítőjével csinálhatsz. Az űrlap URL kódját kell majd beillesztened az oldaladra. Kitöltés után egy Google táblázatba kapod majd meg a beírt adatokat.
  Mivel vállalkozásban kell hogy csináld a tevékenységet, ezért vagy a “céges” számlaszámot kell megadnod mindenképp. Ha Egyéni Vállalkozásként csinálod, akkor a vállalkozás számlaszámát kell megadnod. Semmiképp nem egy magánszemély számlaszámát.
  Bármennyi honlapod lehet, csak rajtad áll, hogy építed fel őket. Érdemes különböző módon elérni a célközönséget, akár úgy is, hogy az egyik honlap a célcsoport egyik részét szólítja meg, a másik honlap egy másik részét.
  És persze más legyen design, ne teljesen egyforma, viszont lehetne egy saját logo mindkét oldalon.
  Légyszíves az Angliával kapcsolatos kérdéseidet a NAV-nál tedd fel!!!
  Csinálhatod úgy a vállalkozást, hogy a párod nevén fut az egész. Lehet úgyis ha főállásban vállalkozó, vagy úgyis ha van főállása és másodállásban vállalkozó. A számlák az ő nevére lesznek kiállítva természetesen. Tulajdonképpen mindegy, hogy a te neveden csinálsz vállalkozást, vagy a párod nevén, a lényeg hogy ha csak egyikőtöknek van, akkor egy személy után kell fizetni a járulékokat. Vagy ha netán másodállásban vállalkozó, akkor a főállásban már kifizetik utána, így a vállalkozásban már nem kell.
  A számlát legegyszerűbb postán kiküldeni, vagy kézzel írott számlát, vagy számlázó programmal készített gépi számlát.

  • Tündi szerint:

   Köszönöm a gyors választ.

  • Tündi szerint:

   Kedves Renáta!

   Én azért írok, mert sikerült 2 űrlapot is készítenem, de pár dolog nem teljesen működik benne:
   1. Lemásoltam az URL címét, beillesztettem, de nem lehet rákattintani. Csak úgy lehet, ha lemásolom, és beírom. Hogyan lehetne úgy, hogy rá lehetne kattintani és egyből megjelenne? Ha kitöltik, akkor a válaszok az e-mail címemre érkeznek?
   2. Mikor beírtam és beillesztettem az URL címét az URL lapnak, akkor fent a jobb oldalon kiírta, hogy űrlap szerkesztése, alul meg ezeket:
   Google Űrlapokon soha ne adjon meg jelszavakat.
   Üzemeltető: Google Drive
   Ezt a tartalmat nem a Google hozta létre, és nem is hagyta azt jóvá.
   Visszaélés jelentése – Felhasználási feltételek – Egyéb feltételek
   Hogyan lehetne ezeket eltüntetni? El lehet egyáltalán?
   3. Hogyan lehet olyat is csinálni az űrlapra, hogy az emberek tudjanak magukról feltölteni képet? Lehetséges egyáltalán?
   Előre is köszönöm a válaszodat.
   Tündi

   • admin / Renáta szerint:

    Bocsánat, nem az URL kódot kell bemásolni az oldalra, hanem a HTML kódot. Hogy képet is tudjanak az űrlapra feltölteni ahhoz már komolyabb programozó tudás kellene. Én legalábbis nem ismerek ilyen űrlap kitöltési lehetőséget, még a fizetősben sem. Ez ügyben egy programozóval vedd fel a kapcsolatot.

    • Tündi szerint:

     Lehet; hogy buta kérdés; de hol találom a html kódot? Az is jó megoldás,ha lemásolom az űrlapot és beillesztem a honlapomra? Egyből az e-mail címemre küldi majd a válaszokat? Tündi

     • admin / Renáta szerint:

      Jobb fent Űrlap elküldése, Beágyazás, és ott találod a HTML kódot, amit az oldalad html kódjába tudsz beilleszteni. Akár egy bejegyzésbe, egy oldalra, vagy az oldalsávba egy szöveg/html boxba.

      • Tündi szerint:

       Köszönöm a gyors választ.
       Megpróbáltam, ahogy írtad, találtam olyat, hogy forráskód, oda beillesztettem a html címet, jó is lett, de még mindig ott van az alsó sávban az a pár mondat, ami eddig is:
       Google Űrlapokon soha ne adjon meg jelszavakat.
       Üzemeltető: Google Drive
       Ezt a tartalmat nem a Google hozta létre, és nem is hagyta azt jóvá.
       Visszaélés jelentése – Felhasználási feltételek – Egyéb feltételek
       Hogyan lehetne ezeket eltüntetni? El lehet egyáltalán?

      • Tündi szerint:

       Megpróbáltam a másik honlapomon is, rákattintottam a html forráskód szerkesztésére, beillesztettem a html címet, de csak valami kockát mutat, a honlapon meg nem látszik semmi. Lehet, hogy nem lehet ott ezt megcsinálni (hupont.hu, a másik honlapom meg webnode.hu)? Mind a 2 ingyenes weboldal, egyenlőre azt szeretnék csak.
       Előre is köszönöm a választ.
       Tündi

       • admin / Renáta szerint:

        Megnéztem a webnode-os oldalt, kipróbáltam, itt például ha egy bejegyzésbe akarod tenni az űrlapot, a szerkesztésnél a Forráskódra kattints (Jobb oldalt fenn kis nyilak, további opciók, forráskód), és oda kell beilleszteni az űrlap html kódját. Az alsó szöveget amit kérdezel, azt nem lehet levenni.
        Vagy ha az oldalsávba akarod oda is be lehet tenni, csak nem tudom méretre tudod-e majd igazítani, mert oda elég kicsi fér el, de próbáld, meg, a kódban a magasságot (height) és a szélességet (width) nagyságát átírhatod. Az oldalsávba behúzol egy szöveg és kép blokkot fentről és ott is a szerkesztésénél megkeresed ugyanúgy a forráskódot és oda beilleszted az űrlap kódját.

        • Tündi szerint:

         Kedves Renáta.

         Sikerült megcsinálnom a regisztrációs űrlapot. Köszönöm a segítséget.
         Szeretnék még egy dolgot megkérdezni:
         Olvastam a Google Analytics-ről és beregisztráltam.
         Azt szeretném megkérdezni, hogy az Analytics követési azonosítóját és kódját pontosan hol kell elhelyezni a honlapomon (webnode.hu és hupont.hu)? Azt is írták, hogy: küldje el a használati adatokat Analytics-fiókjába. Milyen használati adatokra gondolhatnak? Előre is köszönöm a válaszod!
         Tündi

        • Tündi szerint:

         Megtaláltam a webnode.hu-n olyat, hogy Google Analytics, rákattintottam, beillesztettem, de ezt írta ki:
         Hibás Google Analytics kód.
         Az azonosító UA-XXXXXXXX-X formatumú kell legyen.
         Mit lehet vajon ilyenkor csinálni?
         Tündi

 12. Hajnalka szerint:

  Kedves Szakértők!

  Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki jelenleg Ausztriában dolgozik, bejelentve főállásban, itthon van egy egyéni vállalkozása, ami jelenleg szünetel. Lehetősége van-e az itthoni egyéni vállalkozását újra “aktiválni”, méghozzá egy webshop indításával. Ilyenkor milyen havi kiadásokkal kell számolnia? Lehetőség van-e ara, hogy a webshopban vásárolt árukat Ausztriából postázza a megrendelőknek, vagy azt mindenképpen magyar címről kellene?
  Nagyon megköszönöm előre is segítségüket!

 13. Galambos Anita szerint:

  Kedves Renáta!
  Egy elég összetett kérdéssel fordulok önhöz.
  A helyzetem a következő, én most 2 órás bejelentett kozmetikusként dolgozom egy szépségszalonban,egy Kft.-be vagyok bejelentve. De július 1.-től ebből a Kft.-ből ki fognak jelenteni, viszont a szépségszalonban még szeretnék dolgozni. Sajnos egyéni vállalkozói igazolványt én nem tudok kiváltani, mert APEH tartozásom van. Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségek adottak nekem ebben a formában? A Kft. vezetője azt a tanácsot adta nekem, hogy a párom aki főállásban dolgozik egy állami cégnél és hogy ő legyen egyéni vállalkozó másodállásban. A kérdésem az lenne, hogy ha ez megtörténne, akkor a párom engem tudna-e alkalmazni 2 órában és hogy ennek lenne-e fizetési kötelezettsége ő rá nézve. De számomra nem szükséges a fix minden napra bejelentés, hallottam olyan megoldásról is, hogy az alkalmazott jelenti be magát online. az adott munkanapra. Így az egyéni vállalkozónak nem kell ezzel foglalkoznia. Ebben a helyzetben ez esetleg megoldható lenne? Szeretnék valami nagyon minimális fizetségekkel járó megoldást találni, csak addig amíg én rendezem a tartozásomat Az APEH felé. Köszönöm válaszát! Galambos Anita

  • Kedves Anita!

   Amennyiben a párja lenne egyéni vállalkozó, akkor Önt be kellene jelentenie alkalmazottként, mivel gondolom neki nincs meg a megfelelő képesítése, de egyébként pedig nem lehet vállalkozása, illetve ez a tevékenységi köre. Emiatt sajnos az alkalmi munka ebben az esetben nem jöhet szóba.
   A munkabére után lesz fizetési kötelezettsége, valamint az egyéb költségek, amelyek a vállalkozáshoz kapcsolódnak.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 14. Tündi szerint:

  Sziasztok.
  1 társkereső céget szeretnék létrehozni. Már csináltam 2 honlapot is. Véleményt szeretnék kérni róluk (pozitív, negatív, mi az amin esetleg változtatni kellene), ha nem okoz problémát:
  http://tarskereses-mindenkinek.webnode.hu és
  http://tarskereses-mindenkinek.hupont.hu/
  Előre is nagyon köszönöm a véleményt! Tündi

 15. Nagy Mária szerint:

  Kedves Brigitta!

  Nemsokára végzek kéz-lábápoló, műkörömépítőként. Egy ismerős, azt tanácsolta, hogy az élettársam váltsa ki az egyéni vállalkozói engedélyt (nem Kata adózással), mert neki van 40 órás fő állása, és engem napi 1-2 órában alkalmazzon, hiszen mire kiépül egy ügyfélkör az elég sok idő. A páromnak nincs pedikűrös végzettsége. Ezért a könyvelő azt tanácsolta, hogy fő tevékenységnek válasszon olyat ami az Ő végzettségének megfelel és melléktevékenységként válassza a pedikűrt. Szeretném megkérdezni, hogy véleményed szerint a könyvelőtől kapott tájékoztatás megállja a helyét?
  Válaszodat, segítségedet előre is Köszönöm!
  Mária

  • Kedves Mária!

   Igen, ez így megállja a helyét. Lényeg, hogy amelyik tevékenységből bevétele származik, arra vonatkozóan legyen valaki, akinek megfelelő végzettsége van.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 16. Takács Brigitta szerint:

  Kedves Brigitta!
  Édesapám heti bejelentett 40 órája mellé tervez másodállásban vállalkozást. Selyemkoszorú és selyemvirág forgalmazást tervez a lakásuknál, illetve piacon. Olyan kérdésem lenne, hogy ha ő nincs otthon akkor a hozzátartozó, kiszolgálhatja e a vásárlót?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel : Brigi :)

  • Kedves Brigitta!

   Tavalyig létezett a segítő családtag fogalma, amely most alkalmazotti státuszba ment át. Ha többször segítségre van szükség, akkor esetleg lehet egy alkalmazotti státusz pl heti 1-2 órára, amellyel így rendben lenne a tevékenység.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 17. Eszter szerint:

  Üdvözlöm önöket! Egy egészségügyi tevékenységet folytató kft.nél dolgozom megbízási szerződéssel, mint ápolónő.A bruttó órabér 750 ft, amiből 500 ft kerül kifizetésre.A cég szeretné ha egyéni vállalkozóként számláznám le az én és kolléganőim óráit is vagyis egy hónapra lebontva 550-600 óra/750 ft.
  Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben én számlázom le az összes órát, mennyi kiadással, költséggel kellene számolnom. Vagyis több vagy kevesebb marad az eddigi(így is nagyon kevés)500 ft-nál.
  Ami nagyon fontos, hogy van bejelentett munkám, teljes munkaidőben, ezt a tevékenységet másodállásban végzem(ezzük).
  Előre is köszönöm válaszukat!
  Üdvözlettel:Eszter

  • Kedves Eszter!

   Nem igazán értem az 550-600óra/750 Ft egy hónapra. Egy hónapban kb. 160-170 órát dolgozunk, attól függően, hogy hány munkanap van. Amennyiben ilyen sok munkaóráról van szó, akkor a munkatársnőit alkalmaznia kellene, amely esetén ők még kevesebbet kapnának, hiszen mint vállalkozó lesz egyéb költsége is. Egy ember nem tud ennyi időt dolgozni. Ebben az esetben szükség lesz mindenképpen könyvelőre, hiszen bérszámfejtés is szükséges, így neki is lesz munkadíja. Az ő bérüket egy bérkalkulátorral meg tudja nézni. Lényeg, hogy a rájuk kapott órabér a bruttó bért + SZOCHO + szakképzési költséget is fedezze. A megbízási díj után most a kft fizeti a SZOCHOt stb, így ezeket az összegeket is el kellene kérni.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 18. Dzsuli szerint:

  Kedves Hölgyem!
  Ha a páromnak Ausztriában van főállása másod v főállásban lehetne itthon egyéni vállalkozó? Nekem van meg a végzettségem ehhez az üzlethez. Ha esetleg nem érek rá ő dolgozhat-e helyettem? Válaszát előre is köszönöm!!

  • Kedves Dzsuli!

   Természetesen lehet, csak az adózást kell megoldania. Alkalmazottként lehet dolgozni a megfelelő végzettséggel vagy a vállalkozónak kell rendelkeznie vele.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 19. Mária szerint:

  Kedves Brigitta!
  Félállásban van bejelentett munkám. Emellett szeretnék alkalmanként, mint edző órákat tartani fitness klubban, ahol feltétel a számlaadás. Érdeklődöm, hogy melyik vállalkozási formába kell bejelentkeznem, figyelembe véve, hogy a munkám még kísérleti jelleggel kezdeném el, nem tudom, mennyi vendégre és bevételre számíthatok. Lehet-e szünetelteni a vállakozást, milyen járulékos kötelezettségeim lennének, ill. ebben az esetben vannak-e elszámolható kiadások.
  Köszönettel várom válaszát: Mária

  • Kedves Mária!

   Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett másodállású egyéni vállalkozás indítható, amelyhez többféle adózási mód választható. Ez függ a bevétel költség nagyságától valamint arányától. Félállás esetén főállásúnak számítana, amely esetében is legalább 50e Ft adót, járulékot kellene befizetni. Ha esetleg van valaki más, akinek van főállása és Önt alkalmazza, akkor kisebb a rizikó. Vállalkozást lehet szüneteltetni, de akkor tevékenységet sem lehet végezni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 20. Botond szerint:

  Kedves Brigitta!

  Kérem segítségét az alábbiakkal kapcsolatban:

  Ha valaki főállásban dolgozik (heti 40 óra) és mellette szeretne horgolt egyedi sapkákat készíteni, mi a lehetősége? Mivel elég sok munka 1-1 darab elkészítése, havonta max. 8-10 db készülhetne. Ha ezeket meg is venné valaki és ebből kb. havi 30-40 eFt bevétel lenne, akkor lehetne-e ezt a tevékenységet adószámos magánszemélyként végezni? Ez rendszeres és üzletszerű tevékenységnek minősülne? NAV tájékoztatás szerint kiadják az erre vonatkozó TEAOR számra az adószámot, de annak jogosságát nem vizsgálják ekkor, csak esetleg utólag!

  Milyen rezsi és azok mekkora része számolható el költségnek adószámosként?

  Bútor (pl. íróasztal, lámpa) milyen értékben költségelhető?

  A fent feltételezett pl. 30 000 Ft havi bevétel után milyen adókat és járulékokat kell fizetni adószámos magánszemélyként?

  Ha az éves bevétel feltételezhetően nem éri el az évi 2,5 m Ft-ot, akkor is be kell jelentkezni a helyi (önkormányzati adóhatóságnál vagy csak 0-ás helyi adóbevallást kell beadni?

  Köszönettel:
  Botond

  • Kedves Botond!

   A tevékenység folyamatos végzése miatt inkább vállalkozási tevékenység, így egyéni vállalkozást javasolnék. Hogy milyen költség számolható el az függ a tevékenységtől, a vállalkozás székhelyétől, adózási mód választásától. Így erre nem tudok Önnek konkrét összeget mondani.
   Egyéni vállalkozásban több költség elszámolható, mint adószámos magánszemélyként.
   További részletes információval tanácsadás keretében tudok szolgálni, amely esetében a vállalkozására szabva készülnek el a feltett kérdések alapján a válaszok. Tanácsot kérni a honlapomon keresztül kérhet: http://www.gittairodaja.hu illetve ajánlanám ingyenes online tanfolyamunkat egyéni vállalkozások könyvelésével kapcsolatosan.
   Járulék fizetés szintén függ a fent említett adózási mód választásától is.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 21. Rozália szerint:

  Kedves Brigitta!

  Kérem segítségét az alábbi kérdéseimmel kapcsolatban:

  Férjem egyéni vállalkozásában jelenleg heti 20 órában vagyok bejelentve mint adminisztrátor alkalmazott.
  Szeretnék heti jelenleg egy, de majd több alkalommal, olyan tevékenységgel foglalkozni, ami után bevételem származik. (óra díjat kérek, tőlem pedig bérleti díjat kérnek)
  Az lenne a kérdésem, hogy mi ebben az esetben a leginkább ajánlott eljárás?
  Hogy érdemes/ajánlott végezni a tevékenységemet úgy, hogy szabályosan járjak el?
  Milyen lehetőségek közül választhatok?
  A tevékenységi körökkel a párom vállalkozói igazolvénya már ki van bővitve, így csinálhatnám egy ideje a neve alatt is, csak gondolom ilyen esetben, mind a nyugta/számla adás, vagy egy (hely, terem…)bérleti szerződés kötés kérdése is az ő neve alatt kell hogy szerepeljen.

  Várom válaszát!

  Üdvözlettel: Rozália

  • Kedves Rozália!

   Ebben az esetben célszerű lehet a férje neve alatt végezni a tevékenységet, mivel számla szükséges hozzá és heti 20 óra mellett főállású lenne. A bevétel arányában pedig egy másik szerződést lehet kötni, amely alapján ezen tevékenység díját fizeti ki Önnek.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 22. Krisztina szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg GYES-en vagyok és ezzel együtt fizetés nélküli szabadságon a főállásomban.
  A főállásom (és a fizetés nélküli szabadság) megőrzésével egyéni vállalkozóvá kellene válnom mielőbb.
  Ismereteim szerint GYES mellett maximum 6 órában, vagy otthon lehet végezni a vállalkozási tevékenységet. Ezt hogyan lehet bizonyítani/ellenőrizni?
  Olyant is olvastam, hogy ha GYES mellett végzek egyéni vállalkozói tevékenységet, akkor főállásúnak minősülök, akkor is, ha van főállásom. Ez valóban így van?
  Jobban járna a család anyagilag, ha nyugdíjas nagymama igényelné a GYES-t helyettem?
  És egy utolsó kérdésem lenne. Ha főállásomban táppénzen vagyok, akkor egyéni vállalkozóként lehet bevételem?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Krisztina

  • Kedves Krisztina!

   Fizetés nélküli szabadság alatt főállású a vállalkozó, mert nincs biztosítási jogviszonya, járulékot kell havonta fizetni.
   A tevékenységet a megkötött szerződések, elvégzett munka és a rájuk fordított idő arányában “ellenőrizhető”.
   Azt nem tudom, hogy a nagymamával jobban járnának-e, mert nem tudom, hogy mit szeretne végezni és mennyi időt igényel. Ennek feltétele a közös háztartásban élés.
   Elméletileg lehet, ha a vállalkozásban nincs táppénzen, de pontosan nem tudom ennek a jogszabályi hátterét.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 23. Kovács Krisztina szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg GYED-an vagyok. A fiam nemrég múlt el 1 éves. A férjemnek 2 állása is van. Mindezek mellett szeretnénk vállalkozást indítani egyedi ajándéktárgyak készítésére. Mit javasol kinek lenne célszerűbb indítani. Férjemnek vagy nekem. Esetleg célszerűbb lehet-e Bt. vagy Kft.?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  K. Krisztina

 24. Kedves Krisztina!

  GYED alatt nem lehet kereső tevékenységet végezni, mivel akkor nem jár, így célszerű lehet a férj nevén indítani a vállalkozást.
  A vállalkozás formája kérdés a tervezett bevétel-költség aránytól is, mert ha kicsi a vállalkozás, akkor inkább egyéni vállalkozás. Bt. és Kft esetén alapból számolni kell a könyvelési díjjal is, amely EV esetében saját maga is végezhet.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 25. Móni szerint:

  Kedves Brigitta !

  Azt szeretném kérdezni, hogy lehetek-e egyéni vállalkozó, ha nincs szakképesítésem, csak érettségim, és 25 éve dolgozom, mint betanított varrónő, alkalmazottként. ( ruha-, táska javítás, zipp csere stb., tehát szolgáltatás jellegű lenne ), vagy mindenképp kell hozzá egy okj-s tanfolyam? (pl.szabás-varrás)
  Egyébként kb. mennyibe kerülne egy vállalkozást beindítani, anyagár, gépek, rezsit leszámítva? csak azt szeretném tudni, mennyit kell előre ide-oda befizetni? pl.engedély kiváltás. (bocsánat,hogy ilyen nem hozzáértő módon fogalmaztam, de elvégre az vagyok).
  Másik kérdésem az lenne, hogy a családi adókedvezményt, jobban tudnám-e érvényesíteni, ha én készíteném el az adóbevallásomat a munkaadóm helyett? (alkalmazott vagyok, heti 40 órában, egyedülálló szülő, 1 gyerek, igaz, már egyetemista, de nincs jövedelme), vagy akkor nekem kellene fizetni a nyugdíjjárulékot, eü hozzájárulást stb.

  Köszönettel és üdvözlettel: Móni

  • Kedves Móni!

   A szakképzettség igényt az Okmányirodában tudják megmondani csak a tevékenységi kör függvényében, mert erről csak nekik van meg a megfelelő adatbázis.
   Szintén itt tudják megmondani, hogy milyen engedély szükséges és akkor a megfelelő hatósánál kell érdeklődni az árak után.
   Az adóbevallás elkészítése nem függ a járulék befizetéstől. A levont járulékot, adóelőleget mindig a munkáltatónak kell befizetnie. Az adóbevallás elkészítése akkor célszerű saját részre elkészíteni, ha visszaigénylés van, mert ha előbb beküldésre kerül, akkor előbb is fizetik vissza.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 26. Dóri szerint:

  Üdv.A kérdésem az lenne,hogy kézápoló és műkörömépítő okj tanfolyamot végzek el,viszont szeretnék egyéni vállalkozóként itthol dolgozni.De jelenleg gyet-en vagyok.Mik lennének a fizetési kötelezettségeim?Vagy úgy lenne a jobb ha a férjem váltaná ki és alkalmazna?Neki bejelentett munkaviszonya van.
  Válaszát hálásan köszönöm.

  • Kedves Dóri!

   Valószínűleg jobb lenne, ha a férje lenne vállalkozó, mivel GYET mellett főállásúnak számítana és fizetni kellene a járulékokat. Könyvelésre igény esetén szívesen adok árajánlatot honlapomon keresztül.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 27. Szilvi szerint:

  Kedves Brigitta!
  Ápolási vagyok,szeretném januárban a férjem nevére másodállásban kiváltani a váll.ig. Neki van főállása,így ha jól tudom nem kell járulékot fizetni.Internetes kereskedelemhez is kell kereskedelmi végezettség?Neki nincs,de nekem van.Tudnál nekem segíteni,hogy milyen költségekkel kell számolni?Köszönöm szépen.Szilvi

  • Kedves Szilvi!

   Abban az esetben igaz, ha SZJA adózású és nincs kivétje. A költségeket nem tudom megmondani sajnos mivel a részleteket nem ismerem. Havi rezsi, készlet költségek. Int. kereskedelemhez nem szükséges a végzettség.
   Szívesen adok személyre szabott tanácsot, amennyiben igény van rá tanácsadás keretében valamint könyvelésre is szívesen adok árajánlatot a honlapomon keresztül.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 28. Hubai Gabriella szerint:

  Kedves Brigitta,
  Heti 40 órás főállású foglalkoztatottság mellett szeretnék másodállásban vállalkozóként egy webshopot indítani, ahol leginkább rövidáru és hobbikellékek értékesítésével szeretnék foglalkozni. Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi szabályozások keretében van-e szükségem kereskedelmi végzettségre ehhez (mert már mindenfélét olvastam), valamint hogy másodállású vállalkozóként folytathatóak-e ugyanazok a tevékenységek, mint főállású vállalkozóként?
  Köszönettel: Hubai Gabriella

 29. Kedves Gabriella!

  A tevékenységek végzése az esetleges engedélyektől valamint a szükséges végzettségektől függnek és nem a főállástól v. másodállástól.
  A legpontosabb választ a helyi kormányablaknál vagy önkormányzatnál tudják megadni, mivel ők fogják kiadni az igazolást a vállalkozás indításáról és csak nekik van meg az összes szükséges információ. Tudomásom szerint nem kell ker. végzettség, de ez közben változhatott.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 30. Piroska szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  Idősebbik fiamnak heti 40 órás munkaviszonya van. Szeretné mellékfoglalkozásba kiváltani a vállalkozói igazolványt kozmetikára és tetoválási tevékenységekre. Szeretné az élettársát bejelenteni napi 2 órás alkalmazottként (kozmetikára), egy másik személyt szintén napi 2 órás tevékenységre (tetoválás) elvégzése céljából. Az okmányiroda tájékoztatása szerint, ha tetoválásra váltja ki valaki a vállalkozást, akkor kozmetikus végzettséggel kell rendelkeznie.Megoldható-e a tetoválási tevékenység, ha a két alkalmazott egyike kozmetikus, a másik grafikus (aki ténylegesen tetovál). A nehézséget az okozza, hogy a kozmetikus és a grafikus nem egy helyen bérel helyiséget a tevékenység elvégzésére. Beleköthet-e a NAV, hogy pl. a kozmetikus a József A. utcában végzi a kozmetikázást (bérli a helyet), a grafikus pedig pl. az Ady utcában tetovál úgy, hogy a tetováláshoz szükséges kozmetikai végzettséggel rendelkező kozmetikus a József A.utcában kozmetikázik. Egy kicsit bonyolult, de remélem sikerült érthetően leírnom. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel:Piroska

  • Kedves Piroska!

   Sajnos valószínűleg beleköthetnek, hiszen a tevékenység végzéséhez szükséges a bizonyítvány és annak a személynek kell rendelkeznie vele, aki csinálja. Pl. a Fiának nem lesz gondja, mivel nem ő végzi a tevékenységet, hanem akinek erre iskolai végzettsége van.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 31. Piroska szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  Előző kérdéshez kapcsolódóan, mi van az idősebbik fiam munkaviszonya megszűnik és csak 2-3 hónap múlva tud újból főállást létesíteni? Át kell minősülnie főállású vállalkozóvá. Ha igen akkor hogyan fizeti az adót és járulékokat Önmaga és a két 2 órás alkalmazottja után. Köszönöm válaszát: Piroska

  • Kedves Piroska!

   Ha főállású vállalkozó lesz, mivel nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor az adózási módtól függően kell majd fizetnie az adókat. Az alkalmazottak után pedig a bejelentett munkabér után, ahogyan előtte is. A munkabér számfejtését csak szakember végezheti, így érdemes egy könyvelőt vagy bérszámfejtőt megbízni a feladattal. A könyvelést ettől függetlenül végezheti maga a vállalkozó is.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 32. Kicsibaba szerint:

  Tiszteletem!

  Előre is szeretném megköszönni megtisztelő válaszát!

  A segítségére, tájékoztatására lenne szükségem az alább vázolt élethelyzetben:
  Jelenleg 2014.április 6-ig gyeden vagyok, utána pedig gyesen leszek a lányunkkal.
  A régi (babavárás előtti) cégnél alkalmazásban állok és szeretnék is visszatérni április elején a munkahelyemre.
  Emellett szeretnék inditani egy internetes webáruházat 2014.február elejével.
  Szeretném tudni, milyen lehetőségeim vannak erre és azt is, hogy melyik számomra, az adózást és minden egyéb költséget tekintve, a legkedvezőbb vállalkozási forma.
  Másodállásként, gyed mellett lehet-e egyáltalán saját vállalkozást indítani vagy sem?

  VÁROM MIELŐBBI SZÍVES VÁLASZÁT!
  Tisztelettel:
  Kicsibaba

  • Kedves Kicsibaba!

   GYED és GYES mellett is lehet vállalkozni, de ha nincs mellette heti 36 órát meghaladó munkaviszony, akkor főállásúnak számít és havonta kell járulékot fizetni. Ezért érdemes lehet megvárni a visszatérést a főállásba (heti 36 óra fontos) és akkor már nem szükséges SZJA adózás mellett havonta járulékot fizetni.
   Vagy esetleg másvalaki lesz a vállalkozó, aki már most rendelkezik 36 órával.
   Adózásban az SZJA másodállásban általában jobb, de függ a bevétel-költség arányoktól, hogy melyik éri meg.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 33. Herceg Zsolt szerint:

  Tisztelt Brigitta !

  Lenn lakunk a Balatonon szüleimmel.A felső szinten vannak szobák.Én ide vagyok bejelentve erre a lakcímre, de a tulajdon ugye a szüleimé.Én főállásban dolgozom (jóval többet dolgozom heti 36 óránál, ami le is van jelentve) és másodállásban, ha a szobakiadást szeretném csinálni nyaralóknak egyéni vállalkozóként, akkor ezt megtehetem-e?Nem kell bérleti szerződést csinálni szüleimmel?Mennyibe kerülne ez a vállalkozás havonta nekem?Ha sikerülne, akkor édesanyám lehetne meghatalmazott, aki megcsinálhatná a nyugtát, ha esetleg én dolgozom és jönnek vendégek?

  Válaszát előre is köszönöm kedves Brigitta

  Tisztelettel, Herceg Zsolt

  • Kedves Zsolt!

   Ki lehet adni a szobákat, amennyiben minden más feltételnek is megfelel. Igen, a szüleivel bérleti szerződést kellene kötnie, akiknek legalább adószámos magánszemélynek kell lenniük, hogy számlát tudjanak adni erről, így nekik is lesz adófizetési kötelezettségük.
   Hogy mennyibe kerülne havonta az függ a bevétel-költség aránytól. Általában kedvezőbb az SZJA adózás másodállásban, mert nincs havi fizetési kötelezettség.
   Könyvelési árajánlatot is szívesen adok a következő oldalon: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/online-konyveles/

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 34. Edina szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Segítségét szeretném kérni a következőben : van főállásom, 2004 óta másodállású egyéni vállalkozó is vagyok ( Autósiskolám van – 1 személyes – tehát én csinálok mindent ) és jelenleg terhes vagyok. Az lenne a kérdésem hogyan üzemelhetne tovább az iskolám a szülésem követően , mivel az Autósiskolát szüneteltetni nem lehet.
  Köszönettel : Edina

  • Kedves Edina!

   Egy állandó alkalmazottal, akinek meg van minden szükséges végzettsége a munkához valamint egy könyvelő sem árthat, ha nincs.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 35. szabó tamás máté szerint:

  Tisztelt Hölgyem!
  Az alábbiakban kérném segítségét. Regisztrált munkanélküli vagyok, de ellátást már nem kapok. A Polg. Hiv. -tól kapom az aktív korúak ellátását. Lehetőségem adódik fotózásra pár alkalommal, amiről számlát kell adnom. Milyen lehetőségem van ezt helyesen tenni? Egyéb alkotó tevékenységre kapok-e adószámot és, ha igen mennyi adót kell fizetnem utána? Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel Szabó Tamás Győrből.

  • Kedves Tamás!

   Megbízással is lehet csinálni, de ha számlát kérnek, akkor vállalkozással. Mivel nincs munkaviszonya, így főállásúnak számít. KATA adózással kedvezőbb lehet. Végzettség és feltételek miatt az okmányirodát javaslom felkeresni, mert ebben ők az illetékesek.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 36. Bakonyiné Beáta szerint:

  Kedves Brigitta!Egyéni vállalkozást szeretnék indítani.Jelenleg harmadik kisfiammal vagyok gyesen,nemrég múlt egy éves.Nem szeretnék üzlethelyiséget bérelni,itthon végezném a munkát a kicsi mellett/miatt.Elsősorban pelenkát,használt gyerekruhát és az álltalam készített dolgokat (pl falidíszek,kispárnák)árulnék itthon és netes hirdetőoldalakon egyaránt.A kérdésem az lenne,hogy elég lehet ezekhez az adószámos magánszemély,vagy muszály egyéni vállalkozást indítani?A járulékfizetés miatt érdeklődöm,mert nem tudni előre jövedelmező lesz-e az üzlet….Viszont ha nem,akkor is van nem kevés járulék….Előre is köszönöm válaszát!

  • Kedves Beáta!

   Ha csak a saját dolgait szeretné eladni 600e Ft-ig éves szinten megtehető adómentesen. Továbbihoz már vállalkozás szükséges. Ha van vki heti 36 órás munkaviszonnyal a családban, akkor lehet ő vállalkozó és Önt alkalmazza, így kevesebb fizetendő lehet.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

   • Bakonyiné Beáta szerint:

    Kedves Brigitta!Akkor ha jól értelmezem,amit magam készítek pl díszeket vagy párnákat,azt mindenféle vállalkozás nélkül megtehetem?Ha esetleg valaki feldob akkor a NAV nem bűntet érte?Ehhez sem kell adószámos magánszemélynek lennem?Viszont a pelenka és bálásruha eladáshoz már vállalkozói kell?A férjemnek van munkahelye,de nem igazán jó neki a vállalkozás,mert von tőle a végrehajtó…Erre van valami megoldás?Viszont ha ő lenne a vállalkozó és én az alkalmazott,akkor miattam kéne járulékot fizetni és ugyan ott vagyunk.Nem?Köszönöm szépen válaszait!

    • Kedves Beáta!

     Leginkább a saját használt ruhákat, tárgyakat lehet értékesíteni adószám nélkül. Adószámmal általában lakás bérbeadás vagy szellemi termék eladása szokott történni. A többihez általában már vállalkozás szükséges. Lehet esetleg másik családtag is vállalkozó. Önt alkalmazhatja akár heti 1-2 órában is, de itt a bérszámfejtés miatt szakember kell a bérhez. Könyvelést intézheti maga az egyéni vállalkozó is. Így kevesebb járulékot kell fizetni.

     Üdvözlettel:

     Botosné Brigitta

     • csemer rajmund szerint:

      Üdvözlöö!!! Bocsánat ,hogy közbe szólok de én is ilyen dologban töröm a fejem,hogy bálásruhát árúsitanékitthon ,piacon .Ha nem éri el éves szinten a 600 E ft-ot akkor nem kell bejelentenem?? Válaszát előre is köszönöm!

 37. Tibor szerint:

  Kedves Brigitta!

  Előre is szeretném megköszönni válaszát! Jó tudni, hogy vannak emberek akik még segítenek másoknak.

  Több mint két éve dolgozok 40 órában főállásban és őstermelő is vagyok 600e ft-ig. Alkalmanként szeretnék weboldalépítéseket végezni. Mit javasol mi a megfelelő formája ennek? Adószámmal rendelkező magánszemély lehetek? Milyen kötelezettségekkel járna ez számomra? Milyen járulékokat kell befizetnem?

  Előre is köszönöm válaszát!
  További szép napot!
  Tibor

  • Kedves Tibor!

   Vállalkozás szükséges már a weboldalak készítéséhez, magánszemély adószámmal sajnos nem elég. Mivel van főállása, így havi járulékot nem kötelező fizetni SZJA adózás mellett. Bevétel- költség függvénye majd az év végi adózás. Könyvelés vezetése, havi bevallások beküldése általában a feladat, de akár szakembert is megbízhat a könyveléssel. Egyéni vállalkozás esetében saját maga is könyvelhet.
   Ehhez ajánlanám a Kincskereső Könyvelők Klubját, amelyben megtanulható az egyéni vállalkozás könyvelése, bevallások elkészítése stb.

   Minden függ a bevétel-költség arányától, adózási módtól.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

   • Tibor szerint:

    Kedves Brigitta!

    Nagyon szépen köszönöm kimerítő válaszát. És ha informatikai szolgáltatásról/supportról szeretnék számlát adni, akkor is vállalkozásra van szükségem és nem elegendő az adószámmal rendelkező magánszemély? Külső szemlélőként még most ismerkedem ezzel a témával és jóval egyszerűbbnek/költséghatékonyabbnak tűnik ez a forma. Köszönöm válaszát! További szép napot!
    Tibor

    • Kedves Tibor!

     Igen, ezek már vállalkozási tevékenységek. Kérdés, hogy milyen végzettség illetve engedély szükséges hozzá. Ezt az okmányirodában tudják megmondani. Adószámos magánszemély általában bérbeadással, idegenforgalmi szálláshely kiadással foglalkozik.

     Üdv:

     Botosné Brigitta

 38. József szerint:

  Kedves Brigitta!

  Egy döntésemhez szeretnék segítséget kérni. Aukciós portálon árusítanék termékeket, de ehhez adószámot kell kiváltanom. Viszont adószámos magánszemélyként nem folytathatok kereskedést (új termékre gondolok), ugye? Ehhez már vállalkoznom kellene? Megvan a kereskedői és a ruházati eladói végzettségem, és rehabilitációs ellátást kapok, feleségemet segítőként (vagy hasonló munkakör) foglalkoztatnám; vagy ha kedvezőbb akkor ő lenne vállalkozó és engem foglalkoztatna (bár jelenleg nem dolgozik sajnos). Milyen és mekkora mértékű adóterhek vonatkoznak rám, kaphatok-e valami kedvezményt 2014-ben? Vagy egyáltalán Ön mit javasolna? Egyéni vállalkozó vagy bt a jobb a kereskedelemhez, valamint melyik adózási mód a legcélszerűbb?

  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!

  Tisztelettel:
  M. József

  • Kedves József!

   Sajnos a rehabilitációs ellátásról nem tudok sokat, így az illetékes hivatalnál kellene érdeklődni a vállalkozási lehetőségekről, hogy milyen feltételekkel lehetne megtenni.
   Akinek nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, nem nyugdíjas, az főállású vállalkozó lesz, így célszerű lenne először az Ön lehetőségeit mérlegelni, ha a feleségének nincs munkaviszonya. Később az alkalmazás lehetősége is felmerülhet, de ebben az esetben már bért kell fizetni, amely szintén járulékfizetéssel jár.
   Egyéni vállalkozás tevékenységére, végzettségre, engedélyre vonatkozóan az illetékes Okmányirodában (járási hivatalban) tudnak felvilágosítást adni.
   Egyéni vállalkozás indítása olcsóbb, valamint a fenntartása is, míg Bt esetében már a könyvelési díj is több, valamint ügyvédi költség is van induláskor.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 39. Rédai László szerint:

  Kedves Brigitta!
  Én ápolási dijjon vagyok,ami után vonnak le nyugdijjárulékot és egészségügyi ellátásra is jogosit.Azt szeretném kérdezni hogy ez főállásu viszonynak számit-e,tehát ápolási dijra kitudom-e váltani a vállalkozói engedélyt másodállásban.

  Köszönöm a választ

  Rédai László

 40. Kedves László!

  Tudomásom szerint ez nem számít másodállásnak, mivel ott a megfogalmazás a heti 36 órát meghaladó munkaviszonyt említi. Valamint a nyugdíjasok, nappali tagozatos hallgatók esetében lehet többes jogviszonyról beszélni.
  De ez ügyben érdemes felhívni a NAV információját.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 41. Kné Biró Csilla szerint:

  Kedves Brigitta!
  Jelenleg veszélyeztetett terhesen vagyok itthon táppénzen, van főállásom.
  Most adott egy lehetőségem, hogy viszonteladó legyek, egy webáruházban gondolkozom.
  Akadálya e a táppénz egy egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásának és így milyen adófizetési kötelezettségeim lennének?
  Köszönöm.
  Csilla

  • Kedves Csilla!

   A táppénz nem kizáró oka a vállalkozásnak, viszont baba mellett nem végezhető kereső tevékenység vagy főállásúnak számítasz majd, ha magad végzed a munkát.
   Ennek megoldása alkalmazott vagy egy családtag lesz a vállalkozó.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 42. KPHeni szerint:

  Kedves Brigitta!
  Gyesen lévő anyuka a férje nevén, 36 órát meghaladó munkaviszony mellett vállalkozást indítana, szerződést köthetnek, hogy megbízási jogviszonyban , díjazás nélkül foglalkoztatja? (nincsenek járulék fizetési kötelezettségek)Pelenka értékesítés, babaápolási termékek, babaruha, játék értékesítése lenne a cél. Nem számít bolti értékesítésnek, ha otthonában végezné a tevékenységet? Ha a saját kinőtt gyerekruháit is értékesítené, azt is bele kell venni a vállalkozásba?
  Adózás: alanyi adómentességet választ. Ez a tevékenység viszonteladónak minősül? Áfa tv hatálya alá tartozik? Vagy nem kell alkalmaznia az ÁFA tv. XVI/2 alfejezetének rendelkezéseit?
  Köszönöm.
  HEni

  • Kedves Heni!

   Akkor nem számít bolti értékesítésnek, ha webáruházon keresztül működik. Saját használt holmiját a magánszemély eladhatja adómentesen évi 600e Ft bevételig, így ehhez nem kellene vállalkozás.
   Választhat alanyi adómentességet is, ha nincs nagy beruházása vagy a bevétel nem haladja meg az évi 6mó Ft-ot.
   Az ÁFA tv. XVI. fejezete jövedéki adóval foglalkozik.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 43. Lilu szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  GYES-en lévő anyuka vagyok. Ha egyéni vállalkozást szeretnék indítani, akkor nekem is fizetnem kell minden járulékot, adót stb.?
  A másik lehetőségem hogy a testvérem nevén lenne, akinek van főállása, viszont nyáron szülni fog, akkor rá mi vonatkozna?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Lilu

  • Kedves Lilu!

   GYES mellett főállásúnak számítana, ha nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya.
   Ha a testvére lenne a vállalkozó, akkor a baba születéséig másodállású lenne utána viszont alkalmazhatja Önt, hogy tovább működjön a vállalkozás, mivel akkor Ő már nem végezhet kereső tevékenységet személyesen. Így Neki nem kellene járulékot fizetni, csak az Ön munkabére után. Ha személyesen végzi a tevékenységet a testvére szülés után (nincs alkalmazott), akkor vagy a vállalkozás működik és nincs TGYÁS vagy szünetelteti a vállalkozást.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 44. Dóra szerint:

  Kedves Brigitta!

  Fiatal gazda pályázatot szeretnék benyújtani aminek az egyik szempontja az, hogy egyéni vállalkozóként, valamint főtevékenységként végezzem a mezőgazdaságot. A kérdésem az lenne, hogy a tevékenység mellett a heti 40 órás munkámat fel kell e hagynom vagy végezhetem mondjuk másod állásban ugyan így. Segítségét köszönöm!
  Dóra

  • Kedves Dóra!

   Egyéni vállalkozásban dolgozhat másodállásban is, ha a pályázat nem köti ki, hogy főállásban is kell tevékenykednie és nem csak főtevékenységként megjelölni.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 45. A. Adrienn szerint:

  Kedves Brigitta!
  Én is a segítségét szeretném kérni, mint oly sokan mások.
  Jelenleg GYES-en vagyok harmadik gyermekemmel, és ez az állapot még 2015 Június 29-ig fenn is fog állni; utána valószínűleg főállású anyaként szintén itthon fogok maradni, mert sajnos nem sok esélyem van az elhelyezkedésre.
  Hogy némi jövedelmere tegyek szert, internetes értékesítésbe fogtam kb. egy hónapja, és azon gondolkodom, hogy egyéni vállalkozóvá kéne előlépnem, hogy számlát is tudjak adni.
  Viszont ennek feltételeiről nem sok midnent tudok, és az interneten sem találtam hasznos információkat, sajnos.
  Tudni szeretném, hogy GYES, valamint főállású anyaság mellett kell-e járulékot fizetnem, ha egyéni vállalkozó vagyok, és ha igen, mennyit?
  Azt tudom, hogy szünetelteti lehet, és hogy az indítás ingyenes.
  Fő tevékenységi kör a saját készítésű valamint nagykerből vásárolt áruk továbbértékesítése lenne.
  Hallottam a KATA-ról, de erről sem eleget…
  Megköszönném, ha segítene.
  Üdvözlettel: A. Adrienn

  • Kedves Adrienn!

   GYES mellett főállású vállalkozónak számítana, így fizetni kellene a járulékokat. Megoldás lehet, ha egy családtag lesz a vállalkozó, akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya.
   KB. 70e Ft a fizetendő havi járulék és adó. KATA esetében 50e Ft a fizetendő adó havonta.
   Tevékenységi kör meghatározásához az Okmányirodát kellene felkeresni, hogy ez a tevékenység milyen feltételekkel végezhető.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 46. Szigeti Csaba szerint:

  Kedves Brigitta!
  Segítségét szeretném kérni a követezőben:
  Jelenleg főállásban egyetemen oktatói státuszban dolgozom. Hamarosan szeretnék oktatási stúdiót létrehozni (egyszemélyes vállalkozás,óraadói tevékenységet indítani (nem csupán magánórák, hanem kisebb csoportok, később akár felkészítő tanfolyamok is)a főállás megtartása mellett természetesen.
  Milyen lépésekre lenne ehhez szükség? Milyen terheket jelentene ez?
  Köszönöm válaszát, üdvözlettel
  Csaba

  • Kedves Csaba!

   Amennyiben egyéni vállalkozásban gondolkodik, akkor a helyi okmányirodát szükséges először felkeresni, hogy a vállalkozói tevékenységet egyeztessék (szükséges végzettségek, engedélyek stb.) Itt tudnak napra kész információt adni a kérdésben. Utána az adózási kérdés merül fel, amely a tervezett bevétel és költség arányában dönthető el.
   Havi költséget a vállalkozás helyszínétől, költségeitől függően tudja meghatározni.
   Szívesen segítek tanácsadással, amennyiben megkeres az info@gittairodaja.hu e-mail címen.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 47. Ildikó szerint:

  Kedves Botosné Brigitta!

  Szeretnék segítséget kérni.Nekem van egy főállásom (heti 40 órában), de mellette szeretnék másodállásban vállalkozást elindítani. Légvárat, légvárakat szeretnék bérbe adni. És ezzel kapcsolatban szeretném megtudni a bevétel-költség viszonyában, hogy költségként mit lehet elszámolni? pl.:a légvár árát, vagy az üzemanyag költséget ha kiszállítom a légvárat az adott helyre? Ill. hogy pontosan mit takar a vállalkozói kivét?

  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Minden olyan költség elszámolható, amely a vállalkozás bevételét elősegíti, így a légvár árát is természetesen. Vállalkozói kivét a vállalkozó “bérét” jelenti.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 48. Váradi Viktória szerint:

  Kedves szakértők!

  Olvastam valahol hogy a vállalkozás inditását megelőző 3 honapban is lehet számlát kérni a vállalkozáshoz szÜkséges anyagok. eszközök vásárlásakor. és ezeket a számlákat is el lehet számolni.
  Ez így van?
  Előre is köszönöm.
  Váradi Viktória

  • Kedves Viktória!

   Egyéni vállalkozás esetén új vállalkozás indulásakor az indulást megelőző 3 évben, a vállalkozás tevékenységét szolgáló tételek számolhatóak el (nem csak 3 hónap)

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 49. Kiss Emma szerint:

  Kedves Botosné Brigitta!

  Párom festő, aki vállalkozáson gondolkozik. Én főállásban dolgozok heti 40 órát. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lenne a legkedvezőbb megalapítani a vállalkozását.
  1. Ő lenne az egyéni vállalkozó és fizetné maga után a járulékokat, esetleg főállású katás lenne.
  2. Én lennék az egyéni vállalkozó és alkalmaznám őt.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Kiss Emma

  • Kedves Emma!

   Ez több tényezőtől is függ. Először is a várható bevételektől, mivel alkalmazás esetén lehet rövidebb munkaidőre is alkalmazni munkavállalót. Ha főállásban tervezi, akkor lehet, hogy a KATA adózás kedvezőbb lehet, de függ a költségek nagyságától is, hogy melyik adózási mód kedvezőbb.

   Szívesen segítek tanácsadással vagy online könyveléssel, amelyre ajánlatot a http://www.gittairodaja.hu oldalon tud kérni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 50. Antal szerint:

  Kedves Brigitta
  hobbi asztalos vagyok, jórészt magamnak készítek fa termékeket de egyre többen vásárolnának tőlem .Nem akarok semmilyen apeh pert illetve bírságot.Éppen ezért szeretnék valami pici vállalkozást nyitni.Valami mikro vagy nem tudom mit.Amire egy kiseb kölcsönt is lehet felvenni mondjuk ingatlan fedezetre vagy hasonló.Mit tanácsol ???
  Válaszát köszönöm tisztelettel Antal

  • Kedves Antal!

   Amennyiben van főállása az egyéni vállalkozást javasolnám, mivel ez a legköltséghatékonyabb. Először az Okmányirodát kell felkeresni, hogy az Ön végzettségével milyen tevékenységi kör mellett tudja ezt a tevékenységet végezni, mi szükséges hozzá.
   Továbbiakban szívesen segítek a honlapomon található elérhetőségeken illetve könyvelési ajánlatot is adok, amennyiben igényli ingyenes tanácsadással.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 51. Anna szerint:

  Kedves Brigitta!

  40 órás főállású munka alapján most GYES-en vagyok tartósan beteg gyermekemmel. Lehetőségem lenne 6 órában munkát vállalni – nem nagy összegért. Férjem is főállású alkalmazott, családi céges vállalkozás nincs. Milyen formában van lehetőségem a GYES mellett munkát vállalni? Kb milyen adó- és járulékfizetési terhek terhelnének? A meglévő munkáltatónak kell-e jelezni a gyes melletti terveimet?

  Köszönettel: Anna

  • Kedves Anna!

   GYES mellett napi 8 órában lehet általában dolgozni, de tartósan beteg gyermek esetén ezt pontosan sajnos nem tudom. Munkát vállalni alkalmazottként, megbízási jogviszonnyal lehet vállalni, de ha napi 6 óráról van szó, akkor munkaviszonyt javasolok. Ebben az esetben is ugyanazok a járulékok terhelik, mint főállásában volt. (SZJA, Eü, Nyugdíj)
   Illik tájékoztatni a korábbi munkáltatót a tervekről, hátha ő is tud valamit ajánlani.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 52. Schweitzer Dávid szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Főállás mellett szeretnék egyéni vállalkozóként karácsonyfát árulni, 2 hétig.Erre a 2 hétre váltanám ki csak a vállalkozóit. Kérdésem az lenne, hogy: milyen költségek terhelnének? Az alkalmi munkavállalók foglalkoztatása milyen költségekkel járna?

  Üdv.: Schweitzer Dávid

  • Kedves Dávid!

   A vállalkozás adózási költségei függnek a választott adózási módtól. Az egyéb költségeket Ön tudja, hiszen a bérleti díj, fa ára stb. az Ön kompetenciájába tartozik. Alkalmi munkavállalók esetében napi 1.000,- Ft adót kell fizetni a bérükön felül.
   További részletekkel, könyvelési árajánlattal kapcsolatosan honlapomon keresztül tudok segítséget adni.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 53. Edina szerint:

  Kedves Brigitta,
  szeretnék tanácsot kérni, merre induljak, milyen vállalkozási forma lenne a legmegfelelőbb számomra… A dilemmám a következő:
  Ha van egy heti 40 órás közalkalmazotti állásom és mellette alkalomszerűen oktatási tevékenységet szeretnék folytatni magánórák adása formájában, milyen lehetőséget válasszak, amely a legkisebb anyagi ráfordítással jár hosszútávon? Mikor van számlaadási kötelezettségem, vagy van olyan lehetőség, hogy nem adok számlát?
  Ha ez a heti 40 óra részmunkaidővé változna, de szeretném a magánórákat tartani, akkor mit tehetek az előzőeket figyelembe véve?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Edina

  • Kedves Edina!

   Egyéni vállalkozás a legegyszerűbb és olcsóbb megoldás vagy ha más cégnek végez oktatást, akkor megbízási szerződéssel is lehet.
   Saját magántanítványok esetén egyéni vállalkozás az ajánlott. Főállás mellett SZJA adózás esetén nincs kötelezően fizetendő adó (részletes adatok szükségesek a megfelelő adózási mód kiválasztásához). Ha nincs heti 36 órát elérő munkaviszony, akkor főállású egyéni vállalkozóvá válik és fizetni kell a minimálbér után legalább a járulékokat.
   Szívesen adok könyvelésre árajánlatot, amely megbízás esetén tartalmazza a tanácsadás díját is. Honlapomon keresztül elérhet: http://www.gittairodaja.hu

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 54. etaate szerint:

  Kedves Brigitta!
  Egyéni vállalkozással kapcsolatosan szeretnék érdeklődni.Ápolónő vagyok,napi 8órában dolgozom.Most szeretnék egyéni vállalkozóként,otthonápolást végezni.Nem igazán vagyok tájékozott ilyen téren.HOl tudnák utána nézni,hogy mi az amiről számlát lehet benyújtani,amit biztos,hogy elfogadnak,nincs erről valami lista?
  Vagy ha van valami oldal ahol erről lehet olvasni,az nagyon jó lenne.
  (Zárójelben megjegyzem,hogy halottam olyat,hogy a rezsiköltségek.30%-át is leírhatjuk+telefon+internet,nem tudom,hogy ez igaz lehet?)
  Válaszát előre is köszönöm.
  Köszönettel:etaate

  • Kedves etaate!

   Az önkormányzatoknál lehet megérdeklődni, hogy milyen tevékenységi körrel végezhető az otthon ápolás és milyen szakmai és egyéb követelményei vannak. Egyéni vállalkozás esetében az adózási mód választásától függően lehet különböző módon elszámolni a költséget (hacsak nem csak bevételt kell vezetni). Rezsiből is elszámolható, de minden vállalkozás esetében meg kell vizsgálni a részleteket.
   Tanácsadás keretében szívesen átbeszélem Önnel a részleteket is. Honlapomon a szolgáltatási menüpontban tud ajánlatot kérni a tanácsadásra.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 55. Szabó Péter szerint:

  Üdv.! Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg van állásom (köztisztviselő), de a beosztásomból felfüggesztésre kerültem egy ügyből kifolyólag, így jelenleg nem kell dolgoznom, de a fizetés felét megkapom. Emelett szeretnék egyéni vállalkozást indítani. A kérdés, hogy ilyenkor fő- vagy másodállásba kell? Érdekes a szitu, mivel nincs 36 órám, de van fizetésem…
  Válaszát előre is köszönöm! Tamás

  • Kedves Péter!

   Ebben az esetben az a kérdés, hogy biztosítási jogviszonyban, hogyan (hány órában) jelentik le Önt havonta a munkahelyén. Ettől függ, hogy főállású vagy másodállású EV lenne-e.
   Könyvelési árajánlatot illetve tanácsadást is szívesen adok honlapom elérhetőségein keresztül.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 56. Sári Eszter szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg műköröm-építő tanfolyamra járok, az OKJ vizsga elvégzése után szeretnék főállásom (heti 40 óra) mellett e tevékenységgel alkalomszerűen foglalkozni.
  Telefonos időpont-egyeztetés alapján fogadnám vendégeim saját otthonomban, illetve házhoz is mennék.
  Szeretném hirdetni tevékenységem újságban, interneten, akciós kuponokkal.
  Adózás szempontjából milyen vállalkozási formát célszerű ebben az esetben választanom?
  Milyen költségeket tudok elszámolni e tevékenységi kör keretében?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Eszter

 57. Edinia szerint:

  Kedves Brigitta,
  szeretnék tanácsot kérni, merre induljak, milyen vállalkozási forma lenne a legmegfelelőbb számomra… A dilemmám a következő:
  Ha van egy heti 40 órás közalkalmazotti állásom és mellette alkalomszerűen oktatási tevékenységet szeretnék folytatni magánórák adása formájában, milyen lehetőséget válasszak, amely a legkisebb anyagi ráfordítással jár hosszútávon? Mikor van számlaadási kötelezettségem, vagy van olyan lehetőség, hogy nem adok számlát?
  Ha ez a heti 40 óra részmunkaidővé változna, de szeretném a magánórákat tartani, akkor mit tehetek az előzőeket figyelembe véve?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Edina

  • Kedves Edina!

   Egyéni vállalkozás a legegyszerűbb és olcsóbb megoldás vagy ha más cégnek végez oktatást, akkor megbízási szerződéssel is lehet.
   Saját magántanítványok esetén egyéni vállalkozás az ajánlott. Főállás mellett SZJA adózás esetén nincs kötelezően fizetendő adó (részletes adatok szükségesek a megfelelő adózási mód kiválasztásához). Ha nincs heti 36 órát elérő munkaviszony, akkor főállású egyéni vállalkozóvá válik és fizetni kell a minimálbér után legalább a járulékokat.
   Szívesen adok könyvelésre árajánlatot, amely megbízás esetén tartalmazza a tanácsadás díját is. Honlapomon keresztül elérhet: http://www.gittairodaja.hu

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Edina szerint:

    Kedves Brigitta,
    nagyon szépen köszönöm a tanácsot és a segítőkészségét! Átgondolom és jelentkezni fogok, ha aktuálissá válik!
    Üdvözlettel:
    Edina

 58. Lívia szerint:

  Kedves Brigitta!
  A kérdésem a következő: Szeretnék GYET mellett jógaórát és masszázst végezni másodállásban alkalmazottként.így megmaradna a GYET. A férjemnek van főállása, úgy gondolom, hogy lehetne ő az egyéni vállalkozó másodállásban és én lennék az alkalmazottja. Négy gyermekünk után jelentős adókedvezményben részesülünk és a férjem főállása még bőven nem emészti fel a visszaigényelhető keretet.Ha ezt így kiviteleznénk akkor az adókedvezményt tudnák használni a vállalkozásban is és én is mint alkalmazott? Milyen járulékokat kellene fizetnünk? Olvastam, hogy létezik arra is kedvezmény a munkáltatónak hogy GYET en lévőket foglalkoztat. Ez a mi esetünkben is igaz? Összevonhatóak ezek a kedvezmények?
  Válaszát eőre is köszönöm!
  Lívia

  • Kedves Lívia!

   Ez egy jó megoldás lehet, de figyelni kell a végezhető munkaidőre stb. Alkalmazotti munkabére után igénybe vehető a családi kedvezmény, vállalkozási rész esetében egy részére, ha a feltételek fenn állnak.
   Alkalmazott esetében ugyanazok a járulékok, mint a férje munkahelyén. Lehet rész munkaidőt is vállalni. Sokféle kedvezmény létezik a gyermekes szülők részére, de csak a pontos ismeretek alapján lehet konkrétumot mondani. Sajnos a jogszabályi háttér folyamatosan változik.
   Ha alkalmazott van, akkor könyvelő vagy egy másik szakember szükséges a bérszámfejtéshez. Szívesen adok árajánlatot könyvelésre, ha kéri ajánlatunkat honlapunkon keresztül.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 59. Csilla szerint:

  Kedves Brigitta!
  Most találtam rá az Ön oldalára,és szeretnék néhány kérdést feltenni,ha lehetséges.
  Tehát!
  Jelenleg 3 gyerkőccel vagyok itthon GYET-en még 3 évig.
  Van egy manikűr-pedikűr-műköröm-tetszépítő OKJ-s,egy dajka OKJ-s végzettségem,és egy pénzforgalmi végzettségem.
  Ezek mellett nagyon szeretek varrni,illetve kézműves termékeket készíteni.
  Ezeket az általam készített dolgokat szeretném árusítani a NET-en amihez létrehoztam weboldalt-blogot.
  /20 év után megszüntették a munkaviszonyomat/.
  Szeretnék vállalkozást indítani a varrás,és kreatív holmik elkészítésében.
  Szeretnék még gyermekmesekönyvet árusítani NET-en keresztül.
  /A könyvet én szerkesztem meg,saját költségemen nyomtattatom ki,a nyomda árusításra előkészíti/.
  A vállkozással kapcsolatban a kérdésem:hogyan induljak el?
  Férjemnek van napi 8 órás munkaviszonya,de a vállalkozást elsődlegesen egyedül,magam szeretném elindítani.
  Ha erre lehetőséget nem lát vagy könnyebb lenne férjem segítségével “belevágni” legyen szíves erre is egy választ írni nekem,hogy a lehető legjobban tudjam elkezdeni a vállalkozásomat!
  Várom válaszát!
  Előre is köszönöm!
  Üdv!:Csilla

 60. Kedves Csilla!

  Egyéni vállalkozás esetén a tervezett tevékenységekhez először tevékenységi kört kell találni és ahhoz megnézni a feltételeket. Ebben a helyi okmányiroda tud segíteni, mert ők rendelkeznek a megfelelő adatokkal ehhez.
  GYET melletti vállalkozás esetén hasonlóan működik, mint a másodállású EV vagyis vállalkozói kivét esetén kell járulékokat fizetni.
  Szívesen adok könyvelési árajánlatot igény esetén, amely megbízáskor tartalmazza az ingyenes vállalkozási tanácsadást is személyre szabottan. A személyes tanácsadás külön is igénybe vehető, amely keretében átbeszéljük a bevétel – költség alakulását, adózási módot és sok minden mást is.
  Honlapomon keresztül megtalálja közvetlen elérhetőségemet!

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 61. Csilla szerint:

  Kedves Brigitta!
  Köszönöm gyors válaszát!
  Személyes tanácsadás lenne a legjobb ahogyan Ön írta,de mivel elég messze vagyunk egymástól helyileg ha lehetséges lenne egy skype konzultáción keresztül keresném meg ha tud nekem erre árajánlatot adni.
  Előre is köszönöm!
  üdv!:Csilla

 62. Kedves Csilla!

  Semmi akadálya a skype konzultációnak.
  Kérésem az lenne, hogy részletesebben írja le elképzeléseit, terveit, amely alapján tudok majd ajánlatot küldeni az Ön részére. A levelet az info@gittairodaja.hu e-mail címre küldje majd legyen szíves.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 63. Teri szerint:

  Kedves Brigitta!
  Az ismerősöm heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik. most akarja kiváltani a vállalkozást, melynek fő tevékenysége gépi földmunka lenne.
  A gépek a saját tulajdonában vannak. Hogyan tud számlát adni ezekkel a gépekkel történő munkavégzésről? A gépek üzemanyagát, szerelési költségeit elszámolhatja?
  Köszönöm válaszát.
  üdv.Teri

 64. Kedves Teri!

  Vállalkozás esetén a tevékenységi köreibe tartozó elvégzett munkákról tud számlát adni. Gépek mellett szükséges lehet a megfelelő végzettség is, hogy elindítsa vállalkozását. Minden elszámolható ami a vállalkozás működésével kapcsolatosan merül fel költség.
  További részletekkel az info@gittairodaja.hu e-mail címen tudok szolgálni.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 65. Horváth János szerint:

  Kedves Brigitta!
  Van egy fő állásom, de mellette alkalmanként búcsúkba vásárokba (esetleg interneten ) szeretnék árulni óra-ékszer kategóriába tartozó dolgokat.Előre láthatólag télen szünelteltetném a vállalkozást.
  Egy kis fizetés kiegészítésnek akarom.
  Milyen adózás volna célszerű, milyen költségei lennének, milyen vállalkozói igazolvány kellene?Kellene-e pénztárgép vagy elég volna a nyugta?
  Kereskedői végzettségem van!
  Válaszát előre is köszönöm!János

  • Kedves János!

   Másodállásban általában az SZJA adózási mód szokott lenni, de sok tényező befolyásolja a megfelelő adózási mód kiválasztását.
   Ha nem boltban értékesít, akkor valószínűleg nem kell pénztárgép. Búcsúban nyugta, számla adása a kötelező.
   A költségeket befolyásolja a termék ára, rezsi, könyvelővel végezteti-e a könyvelést vagy saját maga stb. így nehéz meghatározni a tényleges költségeket.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 66. Kiss József szerint:

  Üdvözletem!
  Érdeklődnék, ha én főállásban szeretnék vállalkozni, de a tervezett bevételem 50-70ezer Ft körül lenne, akkor is 68ezer forint adót kell fizetnem? Nincs erre valami más vállalkozási forma/megoldás?
  Másik kérdésem az lenne, ha én gépész technikus + felsőfokú gazdasági informatikus vagyok és háztartási villamos berendezéseket, mobilokat, tv stb. szeretnék javítani, amiben már van gyakorlatom. Akkor is külön kell valamilyen elektro-műszerész vizsgát tenni?

  Előre is köszönöm a választ!

 67. Kedves József!

  Sajnos más megoldás nincs, ha vállalkozni szeretne. Kevesebb adót a KATA adózási mód mellett lehet fizetni, de ez is elvinné a bevétel javát. Ilyen kevés bevétellel általában másodállásban lehet tervezni.
  A tevékenységhez szükséges végzettségeket pontosan csak az Okmányirodákban, kormányhivatalokban tudják megmondani, mivel csak nekik van meg az ehhez szükséges háttéranyag.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 68. Sz.Kata szerint:

  Kedves Brigitta!
  Főállásban dolgozom. Van egy pici lakásom, melyet apartmanként szeretnék üzemeltetni. (Nem albérletbe kiadni, hanem külföldi és belföldi turistáknak pár napra kiadni, igény szerint. Az is lehet, hogy csak szezonfüggő lenne rá az igény.) Hogyan indítsam el, egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély? Milyen járulékokat kell fizetnem?
  Előre is köszönöm a válaszát, üdv.: Sz. Kata

  • Kedves Kata!

   A fizető vendéglátás adószámos magánszemélyként is lehet végezni vagy egyéni vállalkozásban. Fizető vendéglátás (adószámos magánszemély) esetén kevesebb költség számolható el és SZJA valamint EHO fizetési kötelezettség terheli.
   EV esetében hasonló, de lehet, hogy kisebb lesz az adóalap.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 69. Molnár Katalin szerint:

  Kedves Brigitta,

  Párom fuvarozó egyéni vállalkozást szeretne indítani. Saját teherautójával fuvarozna árut. illetve költöztetést vállalna. Szeretném megkérdezni, hogy üzemanyagot, karbantartáis költségeket elszámolhat e költségként, illetve szükséges e ehhez útnyílvántartást vezetnie?

  Előre is köszönöm válaszát.

  • Molnár Katalin szerint:

   Kedves Brigitta,

   A fenti levelemmel kapcsolódan szeretnék még kérdezni, hogy egy fuvarozó vállalkozás esetében melyiket érdemes választani az adózás szempontjából: alanyi adómentességet vagy érdemes áfá-snak lenni? PL ha elszámolunk üzemanyagköltséget illetve karbantartási költséget akkor ezeknek áfá-ját vissza lehet igényelni ( tehergépjármű esetében)?

   Előre is köszönöm.

   • Kedves Katalin!

    Adózási szempont függ a bevétel – költség arányától, főállás, másodállás, az ÁFA kérdés pedig a magas értékű tárgyi eszközöktől valamint a bevétel nagyságától. Ha most vásárolják számlára a teherautót, akkor érdemes lehet az ÁFA kör.

    Adózási mód kiválasztásához a Kincskereső Könyvelők Klubja oldalán jelent meg egy kalkulátor oktató videóval, amely segítségével meghatározható az adózási mód. Részleteket a honlapomon talál: http://www.gittairodaja.hu

    Üdv:

    Botosné Brigitta

  • Kedves Katalin!

   Egyéni vállalkozás esetében is minden olyan költség elszámolható, amely a vállalkozás működésével kapcsolatosan merül fel (bevétel szerzése céljából).
   Fuvarozás esetén fuvarlevél vezetése szükséges tudomásom szerint. Költségként így elszámolható a felsorolt tétel más egyéb költséggel együtt.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 70. Doma Móni szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg Gyesen vagyok. Utolsó munkaviszonyom Ausztria területén volt, így itthon havonta kapom a gyest, de az osztrák visszamenőleg évente egyszer fizet. Amennyiben most itthon egy vállalkozást szeretnék beindítani, akkor milyen járulékokat kell befizetnem???

  Köszönettel és üdvözlettel
  Doma Móni

 71. Kedves Móni!

  GYES mellett egyéni vállalkozóként főállásúnak számítana vagyis a minimálbér speciális alapjai után havonta kellene járulékot fizetni. Kft, Bt esetében a jogviszonytól és a bejelentett időtől függ.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 72. Tamás szerint:

  Kedves Brigitta!

  Elolvasva a hozzászólásokat jól írta az egyik hozzászóló, hogy adótartozással nem válthat ki EV engedélyt?

 73. F.József szerint:

  Kedves Brigitta!
  Jelenleg 40 órás főállású munkaviszony mellett másodállásban egyéni vállalkozásban piaci kereskedést folytatok alkalomszerűen. Munkahelyem külső okok miatt megszűnhet a közeljövőben. Amennyiben ez bekövetkezne, főállású vállalkozóként maradna a piacozás, de az árbevételből származó nyereség nem fedezné a vállalkozói kivét költségeit, a vállalkozás felfuttatása családi okok miatt pedig nem lehetséges.
  Kérdésem: Van-e valamilyen áthidaló megoldás, amíg újra munkába tudok állni, mert a piacozást abbahagyni a beruházások miatt nem volna szerencsés á és az a kis pluszjövedelem is hiányozna. Sajnos az álláskeresés egyik problémája, hogy 55 éves már elmúltam.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: F. József

  • Kedves József!

   Áthidaló megoldás az egyéni vállalkozás szüneteltetése lehet, de ha hetente jár piacozni, akkor nem jó megoldás, mert ebben az esetben nem végezhet vállalkozói tevékenységet. Esetleg a KATA adózási mód, mert ott csak 50e Ft a havi fizetendő adó.
   Esetleg, ha valakit alkalmaz ezekre a napokra, így többlet bevétele lehet.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 74. szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg decemberig GYED-en lévő anyuka vagyok, a Tesco a kifizetőm. Most a Fiatal Gazda pályázatot megnyertem, bár főállást csak a 3. évtől vállaltam! Ki kell váltanom a vállalkozói igazolványt. Nem szeretném elveszíteni a Gyed-et (januártól Gyes) sem és a munkahelyemet sem még a 3 év leteltéig! Hogyan oldhatom ezt meg, közreműködőként, vagy másodállásban???? Válaszát köszönöm!
  Üdv:
  Anett

 75. Kedves Anett!

  GYES mellett főállású vállalkozónak számít, ha személyesen végzi a tevékenységet. Ha van esetleg egy alkalmazott, aki végzi a munkát, akkor működhet a vállalkozás. A munkahelyére csak tájékoztatási kötelezettsége van, a döntése tőle függ (felmond vagy sem) Heti 36 órás munkaviszony mellett EV-ként már másodállású lesz, így akkor nem kell járulékot fizetni.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

  • Edina szerint:

   Kedves Brigitta, én is hasonló cipőben jarok. Van egy Kisfiam, aki 2016. Februárjában tölti majd be az egy évet. Jo eséllyel megnyerhetem a fiatal gazda pályázatot, de ahhoz vállalkozónak kell lennem. Jelenleg gyed-én vagyok, közalkalmazotti jogviszony által. A pályázat miatt Legkésőbb dec. 31-ig ki kell váltani a vállalkozói kartyat. Mivel ez keresi tevékenységnek minősül, tanácstalan vagyok. Ha kérem a gyed foyositasanak szunetelteteset a Kisfiam egy éves koráig, azaz február közepéig, akkor megszűnik -e a munkaviszonyom,,tehat elvesztem-e munkahelyem. Es ha a szunteltetest kérem, akkor egy éves korától kerhetem-e a gyed extrát, s a jogviszonyom megmarad a munkahelyemen, köszönettel
   Gaál Edina

   • Kedves Edina,

    El lehet indítani a vállalkozást és kérni másnap a szüneteltetését. Remélhetőleg erre az 1-2 napra nem fog gondot okozni a GYED miatt. Javasolnám a TB-t megkeresni ezzel, mert ők pontosan ismerik a jogszabályok változásait is.
    Munkaviszonyra a munkahelye tud választ adni. Ha szünetel a GYED, akkor vissza kellene menni dolgozni vagy főállás helyette EV-ként, mert valami kell a biztosítási jogviszonyhoz.

    Üdv:

    Botosné Brigitta

 76. Feller Zsuzsa szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg 40 órás főállásban dolgozok, de szeretnék másodállást, alkalmankénti könyvárusítást,rendezvényeken.

  Választhatom a a KATA 25000.- , vagy ilyenkor a 40 órás főállás miatt csak az 50000.- Kata választható?

  Ha a 25000.- KATA választható, akkor havi 25000.-a kiadás ami fix és ezen felül a bevételtől függően még adó és IPA, ugye. Jól tudom, hogy más nincs?

  Köszönöm
  Zsuzsa

 77. Kedves Zsuzsa!

  Másodállásban nem biztos, hogy a KATA a legjobb választás, mivel költséget is lehet elszámolni, kisebb lesz az adóalap és így nem kell havonta fizetni a 25.000,- Ft-ot.

  KATA 25.000,- + IPA, 6 mó Ft bevétel arány fölött kell még plusz adót fizetni.

  Üdv:

  Botosné Brigitta

 78. Feller Zsuzsa szerint:

  Kedves Brigitta!
  Eddig csak ebben gondolkodtam, EV és a KATA 25e választva. Csak a főállás miatt nekem azt az információt adták eddig, hogy nem lehet 25e választani, csak 50e.

  De ha nem a KATA lesz a választás, akkor mit tanácsol, mit lenne érdemes inkább választani?

  Kb 3 hónap nulla bevétel.
  A többi hónapban havi kb 50000.- Ft/hó bevétel . Ami könyv vásárlás és eladás árrésből keletkezik.

  Költségem a benzin lenne, illetve egy könyvkészlet kezelő program megvásárlása, egyszeri alkalommal.
  Köszönettel
  F Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Ha kezdetben 0 Ft a bevétel, akkor az SZJA adózás lenne valószínűleg kedvezőbb, főleg mivel más költséget is el lehet számolni.
   Szívesen adok árajánlatot könyvelésre, amennyiben nem szeretné saját maga könyvelni vállalkozását. A honlapomon keresztül kérhet árajánlatot.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 79. Levie szerint:

  Kedves Brigitta!
  Lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb fórum a kérdésemre, de reménykedem, hogy talán Ön tudja a választ rá.
  Oktatási tevékenységre egyéni vállalkozást szeretnék alapítani, konkrétan magyar nyelvet szeretnék tanítani külföldieknek angol nyelven.
  Van ugyan diplomám (közgazdász vagyok), de nincs tanári diplomám.
  Tudok magas szinten angolul, de nincs még felsőfokú nyelvvizsgám.

  Kérdésem az lenne, hogy mindkettő (tanári diploma + angol felsőfokú nyelvvizsga), vagy csak az egyik, vagy egyik sem szükséges a magyar mint idegen nyelv oktatásához egyéni vállalkozóként, illetve kell-e hozzá esetleg magyar nyelvből nyelvvizsgát tennem?

  Várom megtisztelő válaszát.
  Üdvözlettel,
  Levente

  • Kedves Levente!

   Egyéni vállalkozás tevékenységeihez szükséges iskolai végzettségekről csak az okmányirodákban tudnak pontos választ adni, mivel nekik van csak meg az adatbázisuk hozzá. Célszerű előtte megnézni, hogy mely tevékenységi kör “szimpatikus” és így felkeresni őket.
   Amennyiben szeretné vállalkozását elindítani és nem szeretné saját maga könyvelni, szívesen adok árajánlatot honlapom elérhetőségein keresztül.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 80. Ildikó szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Jelenleg 3. gyermekemmel, aki most 1,5 éves, gyeden vagyok, terveim szerint felmondom közalkalmazotti munkaviszonyomat és főállású anyaként folytatnám. Kérdésem az lenne, hogy a főállású anyaság mellett lehet-e másodállásban egyéni vállalkozást indítani, saját készítésű ékszerek értékesítésére?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   GYED illetve GYES mellett főállású vállalkozónak számít, így fizetni kell a járulékokat. GYET mellett már csak másodállásúnak, így ez kedvezőbb vagy addig egy másik családtag lenne a vállalkozó, akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 81. Lukácsi-K. Krisztina szerint:

  Kedves Brigitta!

  Van 40 órás főállásom, de jelenleg TGYÁS-en vagyok. Szeretnék egyéni vállalkozást indítani, ami fuvarozással foglalkozna. A tevékenységet a férjem végezné és az lenne a kérdésünk, hogy milyen formában teheti ezt meg. A legideálisabb a segítő családtag lenne, de úgy tudom ez a forma megszűnt. (Sajnos a férjem munkáltatója nem engedélyezi a másodállást, ezért kellene olyan formát választanunk, amelyhez nem kell az engedély).
  Azt is szeretném megkérdezni, hogy ha én vagyok az egyéni vállalkozó (de a munkát nem én végzem), akkor nekem jár a TGYÁS és utánna a GYED?
  Segítségét előre is köszönöm:
  Krisztina

  • Kedves Krisztina!

   Megoldható a vállalkozás, ha Ön személyesen nem tevékenykedik benne és van alkalmazottja. Segítő családtag már nem létezik, mint fogalom a férjét alkalmazottként tudja bejelentetni. Férje foglalkoztatása is “második munkahely”, és tudomásom szerint “illik” tájékoztatni a munkáltatót róla, de ehhez egy munkaügyist kellene megkérdezni.
   Vállalkozás indítása esetén szívesen adok könyvelésre árajánlatot honlapom elérhetőségén, amennyiben nem maguk szeretnék a könyvelést végezni

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 82. Nagyné Kovács Zsuzsa szerint:

  Kedves Brigitta!

  Az lenne a kérdésem: Gyesen vagyok az 1 éves lányommal. Egyéni vállalkozást szeretnénk indítani a férjemmel. Neki heti 40 órás munkaviszonya van. Mi lenne számunkra a kedvezőbb, ha én vagy ő váltaná ki a vállalkozóit? Illetve mennyi járulékot kellene fizeti?

  Köszönettel : Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   GYES mellett főállású vállalkozónak számítani, így valószínűleg, ha a férje vállalkozó, akkor az kedvezőbb lehet és Önt alkalmazhatja. Persze ez még több tényezőtől is függ pl. tevékenységi kör.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 83. Pálházy István szerint:

  Kedves Brigita!

  Örülök hogy rátaláltam az oldalára :-)
  Hetek óta küzdök egy számomra fontos problémával. Több apeh irodában és könyvelőnél is jártam, de sajnos csak egymásnak ellentmondó válaszokat kaptam.
  2014.01.02 től fogtechnikus vállalkozóként dolgozom.
  Könyvelőm tanácsára KATA adózási formát választottam, mely 6 hónap alatt kiderült hogy számomra nem ez a legkedvezőbb.
  Alábbi okok miatt: 4 saját gyermekem van, és 2014.02.15-én járt le a GYET-em.
  2014.07.01-től saját utánajárás követően (egyszerű) vállalkozó lettem.
  – Milyen formában tudom a gyerekek után járó maximális kedvezményeket igénybe venni (szakképzet minimálbérem 118.000)után?
  – Nem egyértelmű számomra hogy a GYET-ről visszatérés esetén a szociális hozzájárulási adónál lévő kedvezmény rám is vonatkozik-e.
  – Feleségem 40 órás közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik. Ha ő lenne az egyéni vállalkozó és engem alkalmazna akkor milyen plusz fizetési kötelezetségei lennének a vállalkozás miatt? Ebben az esetben érvényesíteni lehet-e a SZOCHO kedvezményt? Ha igen akkor milyen formában?

  Segítségét előre is köszönöm
  Üdvözlettel
  István

  • Kedves István!

   Egyéni vállalkozó saját magára nézve nem veheti igénybe a kedvezményeket, de alkalmazottra alkalmazhatóak. Minél magasabb a bruttó bér (vagy a vállalkozói kivét), annál több adót lehet visszaigényelni a családi adókedvezményből, bár a 4 gyermek esetén nem tiszta, hogy ki hány éves.
   Valószínűleg, ha a felesége a vállalkozó, akkor több kedvezményt igénybe tudnak venni.

   Vállalkozás indítása esetén szívesen adok árajánlatot a könyvelésre vonatkozóan, amennyiben nem saját maguk szeretnék azt végezni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Pálházy István szerint:

    Kedves Brigitta!

    Köszönöm a válaszát.
    A gyerekek 19 (Nappali tagozatos egyetemi hallgató) 16 tanuló, 15 tanuló 8 tanuló.
    Ha jól értem akkor a vállalkozásnál bejelentett szakképzett minimálbérem után 118.000Ft, az adókedvezményen kívül semmit nem tudok igénybe venni? Értem ez alatt, hogy az idei évtől az egyéb kötelezettségből is levonható, (nyugdíj, pénzbeli és természetbeni hozzájárulási adó).

    Üdvözlettel
    István

   • Pálházy István szerint:

    Kedves Brigitta!

    Elnézést de az előbb kimaradt, hogy igen, kérnék árajánlatot.

    Üdvözlettel
    István

 84. Kiss Barbara szerint:

  Tisztelt Brigitta!

  Szeretném a segítségét kérni a következőkben. Főállásom mellett egyéni vállalkozást indítottam – jelenleg még nem végzek benne tevékenységet. Főállásom ez év nov.14-én megszűnik, a következő állást ez év nov.24-én töltöm be.
  Mindkét jogviszonyban a minimálbért meghaladóan fizetik a járulékaimat.

  Ebben a 10 napban át kell-e jelentenem magam főállású vállalkozóvá
  vagy maradhatok ez idő alatt is mellékállású egyéni vállalkozó?

  Ha át kell jelentkeznem, akkor csak időarányosan kell a garantált minimálbér alapján a járulékokat megfizetni, vagy a teljes után?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Tisztelettel
  Barbara

 85. Kulcsár Mari szerint:

  Kedves Brigitta!

  Egy ismerősöm öregségi nyugdíjas szeretne egyéni vállalkozást kezdeni. Kiteljesítené a családi hobbijukat, a lányával együtt rongybabákat csinálnak. A lánya gyesen van jelenleg. Családi kisegítőként vagy esetleg alkalmazottként kellene a lánynak csatlakoznia hozzá? Hogy lenne előnyösebb számukra? Ha alkalmazott is lehetne, akkor hány órában?
  Az anya nyugdíjas zenész és lehetősége lenne kisegítőként egy hivatásos énekkarban énekelni. Ezt a kettőt lehetne egy vállalkozás alatt csinálni?

  • Kedves Mari!

   Először a tevékenységi köröket kell megnézni, hogy megvan-e a megfelelő végzettség hozzá. Családi kisegítő már nem létezik, csak alkalmazott.
   Szívesen adok további tanácsot tanácsadás keretében az oldalamon található elérhetőségeken http://www.gittairodaja.hu

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 86. Évi szerint:

  Üdvözlöm!!
  Szeretnék érdeklődni hogy ha közfoglalkoztatott vagyok,lehet e mellette vállalkozást indítani,ruha javításokat,esetleg ruhákat szeretnék készíteni,havi szinten maximum 10-et tudnék megcsinálni,ami kb. 25000 Ft hasznot hozna.Milyen lehetőségeim vannak ha egyáltalán közfoglakoztatás mellett lehet ilyen tevékenységet folytatni.Nem szakmám a varrás.Válaszát előre is köszönöm!!

  • Kedves Évi!

   Heti 36 órát meghaladó munkaviszony esetén másodállású, egyébként bármikor lehet vállalkozást indítani, ha a munkaszerződés nem tiltja. Ehhez a tevékenységhez valószínűleg végzettség szükséges, így ezt érdemes az önkormányzatnál, kormányablaknál megkérdezni indulás előtt.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 87. Sz. Beáta szerint:

  Kedves Brigitta!

  Főállás mellett szeretnék, másodállásban egyéni vállalkozóként az interneten keresztül árusítani angol használt játékokat. Lenne róla költség számlám is. Havi szinten vagy 10-20 ezer forint hasznot hozna.Milyen kötelezettségeim lennének a NAV felé?
  Esetleg adószámos magánszemélyként nem-e lehetne végezni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Beáta!

   Egyéni vállalkozói igazolvánnyal lehet végezni a tevékenységet. Kötelezettségei függnek a választott adózási módtól, amelyet a bevétel -költség arány megtervezésével tud eldönteni. Ha külföldről rendeli az értékesített termékeket, akkor további bevallások is szükségesek lehetnek, így könyvelői segítséget javasolnék. Tanácsadás keretében szívesen átbeszélem Önnel a teendőket és utána saját maga is könyvelheti vállalkozását vagy ajánlanám most megjelent oktató anyagainkat, amelyek segítenek az elindulásban. http://www.gittairodaja.hu/gitta-tanodaja/online-oktato-anyagok/

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 88. deadly108 szerint:

  Kedves Brigitta!

  Engem is érdekelne, hogy heti 20 óra munka mellett másodállású vállalkozóként tuduk-e kereskedni? Szintén költségszámlák lennének Azt hallottam hogy csak következő évben a szja 16 % kell haszon után fizetni, más felmerülő költség, járulékot nem kell fizetnem ez így igaz?

  Köszönöm szépen a válaszát.

  • Kedves deadly108!

   Heti 36 órát meghaladó munkaviszony esetén lesz csak másodállású az egyéni vállalkozó. Más esetekben főállású lesz és fizetnie kell az adót, járulékot.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 89. Nekros102 szerint:

  Üdvözletem.

  Azzal a kérdéssel fordulnák Önhöz, hogy szeretnék egyéni vállalkozóként műszaki tömítések viszonteladásával foglalkozni. Ez lehetséges a most hatályos törvények keretein belül? Kell hozzá különleges végzettség vagy egyéb? Milyen papírokat kell intézni ilyen esetben?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Nekros102!

   A helyi okmányirodában tudják megmondani pontosan, hogy milyen végzettség és engedély szükséges a fent vázolt termékek értékesítése kapcsán.Ha már ismert az adózási mód, akkor kitölthető a vállalkozás indítását kérő nyomtatvány, majd a vállalkozás elindulását követően a szükséges kezdő nyomtatványok. Ezek mindig függnek a választott adózási módtól.
   Az egyéni vállalkozás indításához online oktató anyagunkat ajánlom vagy kérheti tanácsadás szolgáltatásunkat. http://www.gittairodaja.hu/gitta-tanodaja/online-oktato-anyagok/

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 90. Farkas Gábor szerint:

  Üdvözletem!

  Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy szeretnék egyéni vállalkozást indítani mellék állásban. Főállású munka megvan. Az lenne a kérdésem, hogy a alanyi adómentes egyéni vállalkozásoknak havi szinte milyen költségeik vannak ha vannak?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Tisztelettel: Farkas Gábor

  • Kedves Gábor!

   A fizetendő adó függ a választott adózási módtól (SZJA, KATA stb.) valamint a bevétel költség arányától, így erre pontos választ nem tudok adni.
   Minden vállalkozásnak lehet havi alap költsége, amely függ a tevékenységi körtől és a szállítókkal kötött szerződésektől.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 91. Slezák János szerint:

  Üdvözlöm!
  Főállású egyéni vállalkozó vagyok mezőgazdaság területén!A téli hónapokra szeretnék munkát vállalni(sofőrként) alkalmi munkavállalóként(napi bejelentéssel)!Arra lennék kíváncsi hogy ez így jogilag rendben van e,illetve ha igen akkor milyen plusz költségekkel járna ez részemről?Egyéni vállalkozóként fizetést nem veszek ki,szociális,egészségügyi és nyugdíj járulékot minden hónapban fizetek!

  • Kedves János!

   Elméletileg rendben van, a fizetendő adó a napi díj összegétől függhet, erről bővebb felvilágosítást a munkáltatója tud adni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 92. Horváth Tamás szerint:

  Kedves Brigitta!
  Főállásban alkalmazott vagyok, és elképzelésem szerint másodállásban kerékpár kölcsönzőt nyitnék májustól szeptemberig. Ehhez kell pénztárgépet vennem? Milyen induló költségek lesznek? Ha magánszemélyektől vásárolok használt biciklit leírhatom kiadásként?
  Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Horváth Tamás

 93. Kedves Tamás!

  A pénztárgép kérdése függ a fix bolt meglététől is, de lehet, hogy addig törvényi változások is lesznek. Költségei attól függnek, hogy Ön mit vásárol a vállalkozásba, adózási mód pedig a bevétel – költség arányától. Tanácsadás keretében szívesen segítek az elindulásban, tervezésben, ehhez kérem keressen a honlapomon keresztül. Adózási mód választásától függ, hogy költségeket ír-e le vagy csak bevétel könyvel.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 94. Faragó Helga szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg 30 órás munkaviszonyom van. Mivel csak 4 napot dolgozom, ezért szeretnék egy vállalkozást indítani, ami informatikával (szoftverfejlesztéssel) és ajándéktárgy kereskedelemmel foglalkozna.
  Nem biztos, hogy lenne minden hónapban bevételem.
  Milyen vállalkozási forma indítását javasolja és ez milyen költséggel járna a mostani 30 órás alkalmazotti jogviszonyom mellett?

  Üdvözlettel,Faragó Helga

  • Kedves Helga!

   Kérdés, hogy mennyi kezdő tőkéje van. Egyéni vállalkozás olcsóbb, de főállásúnak minősülne, mivel nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. Kft, Bt fenntartása többe kerül ill. van kötelező indulási összeg a Kft-nél.
   Tanácsadás keretében szívesen átbeszélem Önnel a lehetőségeket, kérem keressen elérhetőségeim, ha érdekli.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 95. Molnár Katalin szerint:

  Kedves Brigitta,

  A párom most kezdte egyéni vállalkozását,Tüzifa kereskedés házhozszállítással a tevékenységi köre. Most szerzett be több köbméter fát , amit majd szeretne továbbértékesíteni. Mivel az egyéni vállalkozásba még nincs bevétel,ezt a költésget a saját vagyonából előlegezte meg, de így a pénztár most minuszba van. Ebben az esetben szeretném megkérdezni , hogy ilyenkor elő kell írni tagi kölcsönt a saját magának hogy ne menjen minuszba az egyéni vállalkozás pénztára?

  Előre is köszönöm válaszát.

  Üdvölettel:
  Molnár Katalin

 96. Kedves Katalin,

  Vagyoni betéttel kell kezdeni ebben az esetben.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 97. Szilvia szerint:

  Kedves Brigitta!

  Én a rendes főállásom mellett szeretnék egy saját vállalkozást. Gyermek fotózást. Nem valami nagy bevétellel, sőt lehet lenne olyan hónap is valószínűleg, amikor egyáltalán nem is lenne bevételem. Hol kéne ez ügyben érdeklődnöm, intézkedni, és mit kellene kérnem?

  Mire számíthatok, havi, éves szinten?

  Köszönettel

  Szilvia

 98. Kedves Szilvia!

  Okmányirodánál célszerű kezdeni, hogy a tevékenységhez milyen végzettség szükséges. Ha ez meg van, akkor lehet eldönteni az adózási módot stb, amely megfelelne a vállalkozásnak.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 99. Bojti János szerint:

  Jó estét!

  Szeretném ha segítene abban, hogy jó döntést hozzak.
  Van egy főállásom teljes mértékben bejelentve minden úgy van elszámolva ahogyan a nagykönyvben meg van írva (túlóra, pótlék, kafetéria).
  A munkaidőm H-P-ig, 08.00-16.40-ig tart ugye ebben benne van a ebédidő ledolgozása is.
  Nos szeretnék e munka mellett dolgozni, a másik szakmámban is mint egyéni vállalkozó. Gázkészülékek szerelésével foglalkoznék és csőhálózati munkákkal.
  Ez igazából csak egy fizetés kiegészítés lenne, lehet nem minden hónapban lenne bevételem.
  -Hogyan kezdjek neki?
  -Merre induljak, miket vigyek és mit kell kiváltanom?
  -Mely adó rendszert válasszam? (kb. ha van munka olyan max.10.000-100.000ft körüli összeg lenne a havi bevételem?
  -Tudok e majd számlát adni a megrendelőnek? (Ez lenne a legfontosabb mert új gázkészülék bekötésénél ezzel él a garancia!)
  -Milyen kötelezettségeim vannak?
  -Pl. ha nincs munkám kell e fizetni valamit?
  -Miket írhatok el? (Autóköltségek, üzemanyag, szerszámok, telefon stb…)
  -Milyen állami támogatásokat vehetek igénybe?
  -Ha 1-1 napra segédmunkást szeretnék fel venni, megtehetem e?

  Azt hiszem most ennyi lenne hirtelen.

  A válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel Bojti János Pusztaszabolcsról

 100. Zsótér Áron szerint:

  Üdvözlöm!A következő kérdéssel fordulok önhöz:
  Jelenleg biztos munkahellyel rendelkezem de nem a szakmámban dolgozom. Bútorasztalos vagyok szakmám szerint. Szeretnék egy vállalkozást elindítani amiben egyedi bútorokat kiegészítőket készítenék a megrendelések mennyiségétől függően.Végezhető-e mellék állásként a vállalkozás úgy hogy lényegében telephely nincs? (Garázsműhely) (Itt tudni kell hogy változó a megrendelések száma. Van hogy sok a megrendelés van hogy semmi megkeresés nincs.)Tehát csak jövedelem kiegészítésként indulna a dolog de mégis hivatalosan lefedve a tevékenységet. A jelenlegi munkáltatómat milyen plusz anyagi költség terheli ezzel a dologgal kapcsolatban? Gondolok itt esetleg járulékok változására ha egyáltalán terheli valami plusz.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:Zsótér Áron

  • Kedves Áron,

   Az indulási feltéteket a helyi Okmányirodában tudják megmondani pontosan, ott érdemes kezdeni utána jönnek a továbbiak.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 101. Adrienn szerint:

  Üdvözlöm!
  Jelenleg Gyed-en vagyok 1 éves gyerekkel. Szeretném megkérdezni, hogy ha gyed mellett kiváltanám a vállalkozóit, de nem én végezném a munkát a vállalkozásban hanem felvennék egy alkalmazottat 4 órában akkor milyen járulékokat kellene fizetnem és így is főállásúként kellene adóznom?

 102. Kedves Adrienn,

  Amennyiben nem saját maga végez tevékenységek, akkor maga után nem kell járulékokat fizetni, csak az alkalmazott után.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 103. Renáta szerint:

  Üdvözlöm!

  Jelenleg heti 4×12 vagy 5×12 órában dolgozom egy hotel recepcióján (nappalos-éjszakás váltott műszakban). Elvégeztem egy esküvőszervező tanfolyamot 2012. őszén. Szerencsére lakóhelyemen és közvetlen környezetében csak egy rendezvényszervező cég van, ami ráadásul a saját éttermükben és panziójukban munkálkodik. Igény lenne az esküvőszervező (valamint rendezvényszervező) tevékenységre, kérdés csak, hogyan tudnék elindulni. Rendelkezem érettségivel, vendéglátó-szakmenedzser végzettséggel, illetve közgazdász vagyok turizmus-vendéglátás szakon térségmenedzsment szakirányon egyenlőre nyelvvizsga nélkül (így még a konkrét diplomám nincs a kezemben) és az esküvőszervező oklevelem is megszereztem.
  A tanfolyamon kaptunk egy érdekes tanácsot, erről szeretnék érdeklődni.
  Adott egy autószerelő cég (kft.) ami ha jól értelmeztem anno, felvehet tevékenységi köröket, ami ebben az esetben az esküvő- és rendezvényszervező tevékenység lenne. Furcsán álltam a dologhoz, de annyit mondtak ha engem nem zavar hogy az autószerelő cég bélyegzője kerül a kiállított számlára, akkor ez így megvalósítható lenne. Természetesen ameddig lehet még szeretnék recepciósként dolgozni és mellette másodállásként végezni az esküvőszervezést.
  Az egyéni vállalkozás indítása is érdekelne ebben az esetben, pár dolgot már megtudtam ahogy böngésztem az interneten.
  Kérdésem lenne a két megoldás közül melyik lenne költséghatékonyabb az én esetemben illetve van-e más alternatíva. Kérem ha teheti nyújtson nekem egy kis tájékoztatást!

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Renáta

  • Kedves Renáta,

   Kérdés, hogy milyen hosszú távra gondolkodik. Saját egyéni vállalkozás indítása esetén sajátja minden, elért eredmény stb. Ha más valaki vállalkozásába társul be, ott külön le kell fektetni, hogy az abból a részből elért bevétel, költség stb. után Önnek mi marad, mit fizetnek ki a munkájáért.
   Ezért inkább a saját vállalkozást javasolnám, mert azt később főállásként is tudja folytatni és nem más neve alatt ér el eredményeket.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 104. brigi szerint:

  Én gyesen vagyok párom dolgozik!ki szeretnénk váltani az ő nevére a vállalkozóit!Kérdésem lenne hogy mint családtag megjelöl engem azután kell adózni?mit lehet elszámoltatni? vagy jelentsen be 2 órába?azután mennyit kell adózni?

  • Kedves Brigi,

   Családtagot is be kell jelenteni, mint munkavállalót és ebben az esetben bér illeti meg. Lehet rövidebb munkaidővel, de legalább a minimálbér időarányos része fizetendő.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 105. Gonda Lajos szerint:

  Tisztelt Brigitta !
  Érdeklődnék másodállással dolgozhatok e külföldön? Vagy a feleségem másodállásán keresztül szolgáltatói tevékenységet végezhetek e?
  Köszönettel G.Lajos

  • Kedves Lajos,

   Vállalkozói tevékenységet lehet végezni külföldön is, munkaviszonyban is. Felesége vállalkozásában, akkor végezhet tevékenységet, ha alkalmazásban áll.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 106. Kovács Karolina szerint:

  Tisztelt Brigitta!
  Az interneten szeretnék EU-n kívülről rendelhető ruhákat értékesíteni oly módon hogy a termékről szerepeltetnék minden adatot és rajtam keresztül lehetne megrendelni tehát raktárkészletem nem lenne.A megrendelt terméket közvetlenül az eladótól kapná a vevő tehát mint egy közvetítő lennék jelen.Milyen vállalkozási formát ajánl ehhez a tevékenységhez? A férjem munkaviszonnyal rendelkezik tehát futhatna az ő nevén másodállásban ? Egy könyvelő a Kata-t ajánlotta de nem vagyok biztos benne hogy az lenne a jó mivel az első hónapokban nem igen lenne nagy bevételünk.
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Kedves Karolina,

   Elég összetett ennek a háttere, mivel EU-n kívülről származna a termék és kérdés, hogy ebben az esetben ki számlázna stb. Amennyiben a férje lenne vállalkozó, akkor az SZJA adózású EV-t ajánlanám, ha nincs keret egy Kft. alapításához.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

   • Kovács Karolina szerint:

    Kedves Brigitta!
    Számlát a férjem adna. Következő kérdésem lenne még ha a SZJA adózású EV-t válassza mellékállásban akkor milyen fizetési kötelezettségei lennének, lehet-e alanyi adómentességet kérni,havonta kell e bevallást benyújtani?
    Köszönöm válaszát!

    • Kedves Karolina,

     A számla kérdésben igazából arra gondoltam, hogy Ön csak közvetítő szerepet szeretne, de ha Ön számláz, akkor a vásárló Önhöz fordul, ha nem érkezik meg a csomag. A számla mellett ott kell lennie a terméknek is.
     Nyereség és váll. kivét után kell fizetni. Lehet alanyi adómentes és kell havonta bevallásokat beküldeni.
     Üdv:
     Botosné Brigitta

 107. Tóth Bálint szerint:

  Kedves Brigitta!

  Érdeklődnék, hogy a lemezlovas tevékenység megfelel-e a zenei előadóművészi tevékenységnek, mert ez utóbbit tudom kiválasztani a teáor – lista alpján.
  Másik dolog, hogy a vállalkozás indításához kapott bejelentőlap adózás 1. és 2. lapjának kitöltésében azt gondolom, hogy elvéreztem, mert számomra nehezen értelmezhető. Katásként szeretném folytatni a tevékenységet, de maga a tevékenység áfaköteles. Ezekben szeretném a segítségét kérni!

  Köszönetel:

  Tóth Bálint

  • Tóth Bálint szerint:

   Annyit még szeretnék hozzáfűzni, hogy a tevékenységem által befolyó összeg nem egyértelműen nem fogja elérni az évi 6 millió forintos határt.

   Köszönöm még egyszer!

  • Kedves Bálint,

   Feltett kérdései alapján a válasz már kimeríti az ingyenes tanácsadás kategóriáját, így tanácsadási díj ellenében tudom megválaszolni, amelyhez még több információ is szükséges.
   Honlapomon keresztül kérhet árajánlatot a tanácsadásra vagy e-mailben jelezheti kérését.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 108. Tóth Ildikó szerint:

  Kedves Brigitta!

  Főállásban dolgozom egy építőipari cégnél. Saját készítésű ékszerek készítésével is foglalkozom és ezeket szeretném értékesíteni. A kérdésem az volna hogy szükséges-e vállakozói igazolvány kiváltása vagy csak adószámot kell kérnem? Illetve ha egyéni vállalkozó leszek milyem költségekkel kell számolnom? Egy ismerősöm könyvelője szerint évi 600.000. Ft bevételig nem kell semmit sem fizetni. Ez valóban így van?

  Köszönettel:

  Tóth Ildikó

 109. Péter szerint:

  Kedves Brigitta!

  Gépészmérnök hallgató vagyok és szeretnék műszaki rajzok készítésével bevételre szert tenni. Az lenne a kérdésem, hogy ha évente általában 4 hónapban (március-április és október-november) folytatnám ezt a tevékenységet elegendő lenne-e adószámos magánszemélyként bejegyeznem magam? Ebben a 4 hónapban viszont elég gyakori lenne a rajzkészítés (kb. 500 000 Ft lenne az éves bevétel, kb 30 db megrendelés), így nem tudom, hogy már egyéni vállalkozónak kellene-e lenni. Valamint, hogy működne az adózás? Évente az adóbevallásnál felírnám a bevételeket, és a 16%-os SZJA-t befizetem utána és ennyi, vagy más kötelezettségek is felmerülnek? Szüneteltethetném a vállakozást a maradék hónapokra mikor nincs megrendelésem, és akkor kevesebb dolgot kellene fizetnem?
  Olvastam, hogy ilyen szellemi tevékenységgel keresett bevételnél (ráadásul műszaki tervek), valamilyen jogdíjjak miatt esetleg kedvezmények is lehetnek az adó mértékéből. Szeretnék választ kapni, hogy miként működnek ezek aktív, nappali hallgatói státuszban.

  Szíves válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Péter

 110. Kedves Péter,

  A végzendő tevékenységről az okmányirodában tudnak felvilágosítást adni, hogy vállalkozás szükséges-e hozzá. Továbbiakban mindkét esetben könyvelést kell vezetni, egyéni vállalkozó esetében további bevallások is szükségesek. Mivel ez egy összetett téma tanácsadás keretében szívesen segítek a továbbiakban. Ajánlatot kérni az alábbi oldalon lehet: http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/tanacsadas/

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 111. Bernadett szerint:

  Kedves Brigitta!

  Érdeklődnék, hogy egészségközpontban lehet- e működni adószámos magánszemélyként Mik a teendőim, hogyha el akarok indulni ezen az úton? Mellékállásban csinálnám. Életvezetési tanácsadással és alternatív, holisztikus gyógyászattal foglalkoznék, heti néhány alkalommal. Mellette van főállású munkaviszonyom.

  Várom mielőbbi válaszát!

  Köszönettel:
  Bernadett

 112. Éva Szolnoki szerint:

  Kedves Brigitta!

  Közel két éve vagyok NYUGDÍJAS. Szeretnék hitelközvetítői állást vállalni, ami megköveteli a számlaképességet.
  Mit javasolsz? Elolvasva a hozzászólásokat egyéni vállalkozás a “legolcsóbb”.
  Elég a lakossági folyószámla vagy kell nyitni vállalkozói számlát? Milyen kötelező járulékfizetés van. Milyen költségeket lehet elszámolni?
  Magam szeretném a könyvelés, adóbevallást csinálni.

  Köszönettel várom a válaszod!

  Éva

 113. Kedves Éva,

  Az egyéni vállalkozás elegendő illetve tényleg a legolcsóbb indulás. Elég a lakossági folyószámla is, ha nincs ÁFA kör.
  További kérdésre a válaszok nem egyszerűek, mert a hátterét is ismerni kell, ezek befolyásolják a bevétel – költség alakulását, adózási módot. Tanácsadás keretében szívesen átbeszélem illetve a könyvelésre, ha nincs háttérismeret, akkor a Kincskereső Könyvelők Klubját ajánlom. Vállalkozás indításához készült oktató anyag, amely megvásárolható a http://www.gittatanodaja.hu webáruházban is.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 114. Balogh Katalin szerint:

  Kedves Brigitta!

  Vállalkozást szeretnék indítani. Egyedülálló vagyok, regisztrált álláskereső, csak FHT-t kapok, ami 22.800 Ft.
  Végzettségem: művelődésszervező diploma. Saját lakásomban szeretnék esküvő- és rendezvényszervező tevékenységet végezni, illetve menyasszonyi ruha kölcsönzéssel egészíteném ki a kört.
  Kérdésem a következő:
  – milyen vállalkozási formában érdemes gondolkodnom?
  – akkor is kell járulékot fizetnem, ha hónapokig semmiféle bevételem nem származik?
  – ha vállalkozó leszek, akkor a segélyt elvesztem?
  – 39 évesen jogosult vagyok-e bármiféle támogatásra a munkaügyi kp-tól, mint kezdő vállalkozó?
  – ha családom egyik tagja lenne egyéni vállalkozó, aki már nyugdíjas, akkor nekem, mint alkalmazottnak milyen bért kellene fizetnie, és mennyi a legkevesebb időtartam, amire be kell jelentenie? PL. napi 2 óra…
  – alkalmazhat e a családtagom engem a vállalkozásban napi bejelentéssel, alkalmi munkavállalóként?

  Köszönöm a válaszát!
  Balogh Katalin

  • Kedves Katalin,

   Elég sok és összetett a válasz a feltett kérdéseire. A válaszok függnek a székhelytől, főállás vagy másodállás vagy akár alkalmazotti státuszban működne, bevétel, költség aránya, összege stb.
   A munkaügyi hivatalnál szokott lenni pályázat (vállalkozóvá válást segítő) valamint vannak TÁMOP-os pályázatok is. Ezeket érdemes lenne megnézni.
   A további kérdéseire tanácsadás keretében tudok válaszolni, amelyet a http://www.gittairodaja.hu Szolgáltatások menüpontja alatt tud igényelni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 115. Fulpesi Alex szerint:

  Asztalos valalkozast szerertnek otthon a kerteshazamban csinalni! Ne gondoljon senki nagy munkakra! Egy garazs meretu muhely!!!! Butorok keszitesere,es azokat szeretnem eladni,keres szerint!Heti ketto napot dolgozom,es be vagyok jelentve! Hogy mukodne az en esetemben az adozas,az eladott butorok utan! Csak valami fizetes kiegeszitesre gondoltam! Ha tenyleg menne,akkor szeretnem fo allasban a kesobbiekben csinalni!

  • Kedves Alex,

   A tevékenységhez szakképesítés és műhely engedély is szükséges nagy valószínűséggel, amelyre pontos választ az Okmányirodákban tudnak adni. Ott tudják megmondani a pontos feltételeket. Vannak pályázatok is, amelyek segítik a vállalkozóvá válást.
   Ha ezek teljesülnek, akkor szívesen segítek a továbbiakban tanácsadás keretében is, amelyet honlapomon keresztül kérhet.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 116. Fulpesi Alex szerint:

  Meg annyit szerettem volna hozza tenni,h a szakmam lakatos,de imadom az asztalos szakmat! Jelenleg egy boltban dolgozom heti 2 napot! Termeszetesen be vagyok jelentve,fizetem a jarulekot! Egyeni vallalkozokent,nem merek belevagni ebbe az egeszben! Kulon engedelyre van szuksegem???

 117. Kiss Attila szerint:

  Kedves Brigitta!
  A párommal kertészeti vállalkozást szeretnénk indítani mind egyéni vállalkozó.
  Jelenleg mindketten kertészként dolgozunk de csak neki van papíron végzettsége.
  Én otthagynám a munkám és a vállalkozásban dolgoznék ő még maradna míg be nem indul a vállalkozás.
  Az járható út ha az ő nevén fut én meg dolgozom mind alkalmazott?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Attila,

   Igen, járható az út. Lényeg, hogy valakinek legyen végzettsége. Viszont, ha már alkalmazottról van szó, akkor a bérszámfejtést csak szakember végezheti, így javasolnám egy könyvelő megbízását. Ajánlott először mindkét részről “másodállásban” végezni, amíg nem indul el a vállalkozás, így ki is lehet próbálni, hogy működő képes lesz-e.
   Tanácsadás vagy könyvelés terén is tudok a továbbiakban segíteni, ha megkeres elérhetőségeimen.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 118. katus szerint:

  Kedves Brigitta!

  Szeretnék otthon dolgozni. Vizsgázott Svéd-Frissítő masszőr vagyok. Mivel nagyon sok masszőr van a piacon és én is csak mostanság indítanám el a tevékenységemet, ill. kezdőként semmit nem tudok semelyik vállalkozásról, ezért gondolom, – eleinte – időnként jönnének csak vendégeim. Érdeklődnék, melyik vállalkozási formát ajánlaná nekem vagy van-e más, amit tanácsolna?
  Köszönöm szépen előre is a választ.
  Üdvözlettel: katus

  • katus szerint:

   Budapesten vagyok, főállásban szeretném végezni, hamarosan álláskeresői státuszban leszek, mert a munkahelyem megszűnik és ez idő alatt kezdeném el ezt a tevékenységet, egymagam. Köszönöm.

 119. Attila szerint:

  Kedves Brigitta!
  4 órásra bejelentett főállás mellé, hogyan lehet egyéni vállalkozást indítani, illetve ha elindítom a vállalkozást, akkor a 4 órás bejelentett munkahelyem lenne a másodállás és a vállalkozás lépne elő főállássá?
  Üdvözlettel:
  Attila

  • Kedves Attila,

   El lehet indítani a vállalkozást, de főállás lesz. A 4 órásban változatlanul fizetni kell az adót, járulékot.

   Üdv:

   Botosné Brigitta

 120. Renáta szerint:

  Kedves Brigitta,
  általam (angol nyelven) írt regényeket szeretnék e-könyvként amazon.com-ra feltölteni és némi bevételre szert tenni, ami így külfördről érkezne, viszont az első néhány hónapban biztos nem lenne túl nagy bevételem. a kérdésem az, hogy ezt milyen formában tudnám legálisan megtenni, főállásban. köszönöm

 121. Dani szerint:

  Kedves Brigitta!Feleségem kozmetikus végzettségű én főállásban dolgozom egy cégnél!Lehet az,hogy én kiváltok egy KATA-s egyéni vállalkozóit(úgy hallottam,hogy főállás mellett csak 25000ft a kötelezettségem),a feleségem pedig bejelenteném alkalmazottként kozmetikusnak?mivel Ő gyesen van az 1 éves kisfiúnkkal,így csak heti kb 10 órát tudna dolgozni,erre keresnénk a legolcsóbb hivatalos megoldást!Ha ez így lehetséges,akkor mennyit kellene fizetnem magunk után?Ha lehet megközelítőlegesen írja már le a költségeket,hogy tudjuk bele merjünk-e vágni!
  Válaszát előre is köszönöm!
  üdv:Dani

  • Kedves Dani,

   A válasz összetett a kérdésére, mivel nem tudni, hogy bérli-e a helyet vagy saját lakásnál történik a munka, mennyi bevételt, költséget terveznek stb. Tanácsadás keretében végig tudjuk nézni, hogy milyen lehetőségek vannak még adózási szempontból, ha már ismert több háttér adat. A tanácsadásra ajánlatot kérni honlapomon keresztül tud: http://www.gittairodaja.hu

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 122. Kriszti szerint:

  Kedves Brigitta!

  22 éves mellékállású egyéni vállalkozó vagyok. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a jelenlegi főállásom ott szeretném hagyni sajnos a kettő együtt kivitelezhetetlen, viszont hallomásból értesültem arról, hogy ha nappali tagozatos OKJ-s tanfolyamot elkezdek akkor nem kell addig adót fizetnem. Úgy értesültem róla, hogy ha az iskolából kirúgnak (a munka miatti nem bejárás következménye képp) ebben az esetbe függetlenül az iskolából való elbocsájtástól az adott évre szólóan nem kell járulékokat fizetni. Vagy ahogy megtörténik a hiányzások után a tanulói jogviszony megszűnése ezt követően már kell járulékokat fizetni?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel

  • Kedves Kriszti,

   Az OKJ képzésről nem hallottam, hanem csak főiskolai ill. egyetemi nappali tagozatos jogviszonyról, hogy mellette másodállásként lehet végezni az EV tevékenységet.
   A hallgatói jogviszonyt mindig kell tudni igazolni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 123. Kata szerint:

  Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem hogy napi 4 órás (heti 20 órás ) indothatok e masodallasban egyéni vállalkozást? Automosas, tisztítás. És csaladtagot alkalmazhatok e? Köszönöm a választ! Üdv: Kata

 124. Tercsi szerint:

  Szép napot!
  Főállású anyaként szeretnék egy kis boltot nyitni, azt tudom, hogy napi 5 órát lehetnék nyitva maximum, a kérdésem annyi lenne, hogy igaz-e, hogy csak a tényleges bevételem után kell adóznom? És emellett otthonról interneten árusíthatok-e még, illetve a tevékenységi körökbe hányféle dolgok lehet beleíratni, háromfélét lehet-e?
  Köszönöm! :)

  • Kedves Tercsi,

   Heti 30 órát lehet dolgozni máshol, otthon korlátlan időtartamban. Ha van vállalkozói kivétje, akkor kell havonta adót és járulékot fizetni, egyébként év végén.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 125. Zoltán szerint:

  Kedves Brigitta!
  Kérem segítsen, ha tud. Olyan problémám van, hogy olyan vállalkozást szeretnék indítani, melyhez nincs meg a megfelelő OKJ-s papírom, sem iskolám, viszont több évig dolgoztam e tevékenységi körben Édesapám mellett, ellesve minden fortéját. Na már most e tevékenység négy szakma elvégzésével végezhető az okmányiroda szerint (persze nem egyszerre, hanem külön valamelyik elvégzésével), mely mindegyike 3 éves szakmunkásképzőre alapult. Most viszont OKJ-s tanfolyamot sem indítanak belőlük a közelünkben, távolabb viszont nem tudok elmenni tanulni a család miatt. Kérdésem az lenne, hogy folytathatom e Édesapám vállalkozását, vagy újraindíthatom e valahogy a saját nevem alatt? Előre is köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel:
  Zoltán

  • Kedves Zoltán,

   Ha nincs végzettség, akkor egy alkalmazottnak kell meglennie a megfelelőnek, hogy végezhető legyen a tevékenység. Okmányirodában megmondják, hogy mely végzettséggel lehet és közben egy iskolát érdemes elvégezni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 126. Éva szerint:

  Kedves Brigitta!

  Nyugdíjasként ha egyéni vállalkozást nyitok, akkor ugyanúgy a minimálbér után kell fizetnem a járulékokat, ha van bevétel , ha nincs? Válaszát előre is köszönöm.
  Éva

  • Kedves Éva,

   A nyugdíjasokra más szabályok érvényesek (“rendes” nyugdíjas), van negyedévente fizetendő adó és a vállalkozás nyeresége után is.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 127. Péter szerint:

  Kedves Brigitta!

  A következő dologban szeretnék segítséget kérni:

  A párommal egy kis üzlet nyitását tervezzük (bolti kereskedelem – palackozott bor). Neki van boltvezetői (és pénztárgépkezelői) végzettsége. A párom lenne bejelentkezve, mint egyéni vállalkozó, KATA adózási formával.
  Jelenleg nem vagyunk hivatalosan semmilyen kapcsolatban egymással (nem vagyunk házasok, se élettársak).

  A kérdés az lenne, hogy mi a legegyszerűbb és legolcsóbb hivatalos megoldás arra, hogy én is részt vehessek a tevékenységben a boltban. Valamint, hogy nekem szükséges-e valamilyen végzettség ehhez. A kérdés vonatkozik arra az esetre is, ha mindketten az üzletben tartózkodunk egyszerre, valamint arra az esetre is, amikor csak én tartózkodnék ott és végezném a tevékenységet, szolgálnám ki a vásárlókat egyedül. (Szükséges-e, hogy nekem is legyen valamilyen kereskedelmi végzettségem, illetve pénztárgépkezelői végzettségem? — Kereskedelem-, marketing szakirányú érettségi bizonyítványom van, ez megfelelő-e erre?)

  Köszönöm szépen a segítséget!

  • Kedves Péter,

   Az adózási módot érdemes lenne szakemberrel, könyvelővel előre egyeztetni, mert nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Végzettség szükséges a kereskedelmi tevékenységhez, hogy pontosan mi azt az Okmányirodában (Kormányhivatal) tudják megmondani.
   Ön alkalmazottként vehet részt a munkában és szintén meg tudják mondani, hogy milyen végzettség szükséges. Javaslom egy könyvelő megbízását.
   Igény esetén szívesen küldök árajánlatot és tanácsadást is tartok, ha jelzi honlapomon keresztül.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 128. Fazekas Gabriella szerint:

  Kedves Brigitta!
  Egyéni vállalkozás indítását tervezem, OKJ Marketing- és reklámügyintéző illetve Óvodapedagógusi végzettséggel (Jelenleg nyelvvizsga hiányában ez még nincs a kezemben).
  Másodállásban, horgolt gyermek sapkák, kesztyűk stb., illetve mosható betétek, mosható pelenkák varrásával foglalkoznék.
  Szükséges-e egyéb, különleges végzettség ezekhez a tevékenységekhez?
  Köszönettel: Fazekas Gabriella

  • Kedves Gabriella,

   A tevékenységekhez szükséges végzettségekkel kapcsolatosan a helyi okmányirodákban tudnak csak felvilágosítást adni.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 129. Zsuzsa szerint:

  Kedves Brigitta!

  Az lenne a kérdésem, hogy mi a következő tennivaló, miután az ügyfélkapun keresztül főállás mellett megkértem az egyéni vállalkozói engedélyt (lakáskiadás) alanyi adómentességgel. Milyen bejelentési, fizetési kötelezettségeim vannak ezt követően?

  Köszönettel,
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa,

   A teendők függnek a választott adózási módtól. Ha csak lakáskiadásról van szó, akkor nem adószámos magánszemély lett véletlenül? Tanácsadás keretében szívesen átbeszélem Önnel a részleteket, mivel még elég sok információ hiányzik a pontos válaszadástól. Tanácsadást honlapomon keresztül igényelhet.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 130. Molnár Géza szerint:

  Kedves Brigitta!
  Dilemmám a következő: pelenkadiszkontot szeretnénk nyitni a párommal. Én bejelentett főállással rendelkezem a párom pedig gyesen van. Melyikőnknek lenne érdemesebb indítani, nekem másodállásban vagy a páromnak. Illetve a vállalkozáshoz milyen végzettség szükséges. A páromnak van abc eladó, pénztáros végzettsége. Elég-e ez vagy kell kereskedői-boltvezetői végzettség is? És ha amennyiben igen, akkor milyen adózási módot célszerű választani (EVA, KATA stb )?
  Köszönettel:
  Molnár Géza

 131. Kedves Géza,

  Másodállásban célszerűbb indítani a vállalkozást. A szükséges végzettséget az okmányirodában tudják megmondani. Az adózási mód függ a bevétel – költség arányától és egyéb feltételektől, így erre tanácsadás keretében tudok választ adni, ha már ismerem a részleteket.
  Tanácsadás vagy könyvelési ajánlat kérését honlapomon keresztül tudja eljuttatni. (www.gittairodaja.hu)

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 132. Kun Bettina szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg főállásban, heti 40 órában dolgozom, jövőévtől szeretnék egyéni vállalkozóként ékszereket készíteni eladásra.Viszont tervben van a gyermek vállalás is.Kérdésem, hogy ha már él a vállalkozásom és a jelenlegi munkámból megyek el gyes/gyed-re akkor a vállalkozás folytatható-e ugyanabban az állapotban, vagy nem illetve esetleg szüneteltetni kell?!
  Előre is köszönöm a választ.

  Üdvözlettel:
  Kun Bettina

  • Kedves Bettina,

   Jelenleg a gyermek 1 éves koráig nem végezhető személyesen kereső tevékenység, ha jár az ellátás (TGYÁS? GYED) Ezt nem befolyásolja a munkahely megléte sem. Egyik ellátás mellett jelenleg másodállás, másik mellett viszont már főállásnak minősül az egyéni vállalkozás.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 133. Kedves Brigitta!
  40 órás főállás mellett szeretnék egy mellékállású vállalkozóit kiváltani takaritás gyanánt. Az lenne a kérdésem hogy milyen havi és éves költségekre számítsak ha havi 150 000.- vagy 160 000.- lenne a bevételem. Szeretném átlátni a kivét és a többi fogalmat hogy mit is takar és pénzben menni lenne amit ki kéne fizetnem. Köszönöm gyors válaszát!
  Szilvi

  • Kedves Szilvi,

   Kérdéseire a tervezett számai ismeretében tanácsadás keretében tudok válaszolni részletesen. A bevétel mellett kérdés, hogy mennyi egyéb költséggel tervez az adókon kívül, melyik adózási módot választaná stb. Ezeket mind le lehet egyeztetni tanácsadás keretében. Tanácsadásra árajánlatot a honlapomon keresztül tud kérni: http://www.gittairodaja.hu

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 134. Anna szerint:

  Kedves Brigitta,
  Főállásban szeretnék egyéni vállalkozást indítani kata adózásban. A kérdésem az, hogy a havonta fizetendő 50.000Ft tételes adót akkor is be kell-e fizetnem, ha nincs abban a hónapban, vagy kevesebb mint 50.000Ft a bevételem. A segítséget előre is köszönöm!

  • Kedves Anna,

   Igen, akkor is kell fizetni az adót főllásban. Ha nincs könyvelője javasolnék egy tanácsadást, ahol részletesen átnézhetnénk a terveit és kideríthetnénk, hogy tényleg a KATA a legjobb választás-e.
   A honlapomon keresztül tud árajánlatot kérni a tanácsadásra.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 135. Hajni szerint:

  Kedves Brigitta!

  Szeretnék egy webáruházat nyitni, de jelenleg gyesen vagyok a 3 hónapos babámmal. A férjemnek van főállás mellett vállalkozása. Az lenne a kérdésem, hogy az Ő neve alatt futhatna- e a vállalkozás és mivel én otthon vagyok ezt végezhetném-e?
  A válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Máy Hajnalka

  • Kedves Hajnalka,

   A férje neve alatt működhet a vállalkozás ezen része, ha van megfelelő tevékenységi köre. A gyermek 1 éves koráig kereső tevékenységet nem lehet végezni a jelenlegi törvények szerint.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 136. Csaba szerint:

  Kedves szakértők!

  Másod állású vállalkozást szeretnék indítani.Van főállásom de mellette sok (de nem folyamatos) munkám van.Mi lenne a legegyszerűbb legköltséghatékonyabb megoldás?Számlaképes szeretnék lenni.
  Üdvözlettel:Csaba

 137. Kedves Csaba,

  Vaktában nehéz lenne megmondani, hogy mi a legmegfelelőbb. Ismerni kell a bevétel – költség alakulását, a tevékenységet. Tanácsadás keretében végig tudjuk nézni a lehetőségeket. Könyvelési megbízás esetén ez a kezdeti tanácsadás díjmentes.
  Érdeklődés esetén honlapomon keresztül tud árajánlatot kérni tanácsadásra, könyvelésre.

  Üdvözlettel:

  Botosné Brigitta

 138. Era szerint:

  Tisztelt Szakértők!

  Ingatlanközvetítési tevékenységet szeretnék elkezdeni. Valószínű másodállásban. Milyen vállalkozási ill. adózási formát a legérdemesebb választani? Mennyibe kerülne ez nekem havonta?
  És ha esetleg mégis főállásban csinálnám, akkor ez mibe kerülne nekem havonta? Választhatom, hogy ne legyek ÁFA fizető? És akkor Áfa nélkül számlázom ki a közvetítési díjat?

  Válaszukat várva,

  Tisztelettel: Era

 139. Judit szerint:

  Üdvözlöm!
  Szeretnék elhelyezkedni egy szépségszalonban kézápoló és műkörömépitőként.
  A helyzetet az bonyolitja, hogy tb tartozásom van és amig nem rendezem, nem lehetek EV. Viszont sajnos bejelenteni sem tud magához a kozmetikus, aki hivott, mert ő is a férje vállalkozásán keresztül dolgozik. A családban nem tudok olyan személyt, aki ki tudná váltani értem a vállalkozóiját..
  Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségek vannak még, hogy legálisan dolgozni tudjak az üzletben?
  Köszönöm, várom válaszát!
  Judit

 140. István szerint:

  Üdvözlöm,
  főállás mellett szeretnék alkalmanként felelős műszaki vezetés és villamos kiviteli tervezés tevékenységet folytatni, a szükséges képesítésekkel és mérnöki kamarai jogosultságokkal rendelkezem. Végezhetőek ezek megbízási szerződéssel, vagy egyéni vállalkozóként menne csak?
  Mit kell és hová bejelenteni?

  Köszönöm válaszát,
  Üdv.,
  István

 141. Klaudia szerint:

  Üdvözlöm,

  az lenne a kérdésem, hogy jelenleg közalkalmazottként, fizetési nélküli szabadságomat töltöm itthon a gyermekemmel. Most tölti a 2. életévét és innentől már gyestől fogok kapni.Szeretnék indítani egy egyéni vállalkozást, de összezavarodtam, mert van, aki azt mondja, hogy mivel állományban vagyok nem kell járulékot fizetnem. Van, aki azt mondja, hogy mivel nem kapok a főállásomból fizetést, kell az Egyéniben majd járulékot fizetnem.

  Megtenné kérem, hogy segít nekem,mert pár napon belül indulna a vállalkozás, és így félek elindítani. :(
  Kérem, ha van rá mód, írja meg azt is, hogy melyik jogszabályra alapozza.

  Hálás szívvel köszönöm!!!

  Klaudia

 142. Marietta szerint:

  Üdvözlöm!

  Hamarosan szeretnék kisállattenyésztéssel(macska) foglalkozni, ez ügyben érdekelne a tanácsa!
  Mindenképpen egyéni vállalkozónak kellene lennem hogy ezt eltudjam indítani?
  Vagy esetleg adószámos magánszemélyként is végezhető lenne?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  Szép napot!
  Marietta

  • Kedves Mariett,

   Egyéni vállalkozás szükséges szerintem hozzá, de a feltételket a helyi okmányirodában tudják megmondani.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 143. Molnár Kata szerint:

  Kedves Brigitta,

  Párom egyéni vállalkozóként szeretne vásárolni egy tehergépkocsit természetes személytől. Alanyi mentes az egyéni vállalkozás. Ha természetes személytől vásárolja a járművet , ezt hogyan tudja a vállalkozásba berakni, költségként elszámolni? Elég az adás vételi szerződés , mint egyéni vállalkozó veszi meg.

  Előre is köszönöm a választ.

  Üdvözlettel:
  Molnár Katalin

 144. Molnár Lajos szerint:

  Kedves Brigitta!

  Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett kompenzációs felárra jogosult őstermelői adószámmal rendelkező őstermelő vagyok. Egy barátommal, aki festő-mázoló, másodállásban szeretnénk ezzel kapcsolatosan vállalkozást indítani az én nevemen, ahol ő lenne bejelentve 4 órában egyenlőre, mivel kb ennyi munkára lenne igény és ő jelenleg munkanélküli. Lehetséges-e ez, és hogyan fogjunk neki?

  Segítségét előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Molnár Lajos

  • Kedves Lajos,

   Ehhez egyéni vállalkozás szükséges és megfelelő végzettség. A helyi okmányirodában tudják megmondani a további feltételeket.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 145. Volf Diána szerint:

  Kedves Brigitta!
  Gyeden lévő anyukaként 11 hós kisfiammal vagyok itthon. Munkaviszonyom nem szűnt meg. Gyed után oda fogok visszamenni. Pár napja indítottam másodállású vállalkozást. Kérdésem az lenne, hogy ugye nem kell járulékot fizetnem. Két könyvelő is azt mondta, hogy nem kell fizetnem, de volt aki azóta elbizonytalanított. Mi van akkor, ha a könyvelő tévedett?

 146. Móni Attila szerint:

  Kedves Brigitta!
  Főállásban dolgozom heti 40 órás bejelentett munkaviszonyban.
  Milyen olyan vállalkozási forma van, amit főállás mellett indíthatnák és csak a tényleges bevétel után keljen adót stb-t fizetnem? Milyen járulékos költségei lehetnek ennek a formának?
  Előre is köszönöm a választ!
  Üdvözlettel!

 147. berta andrea szerint:

  Kedves Brigitta!
  Szeretném megkérdezni, hogy mit javasol nekem, nekünk a párommal. Mozgássérült vagyok,Budapesten élek egy intézményben, nyugdíjas vagyok és dolgozom is havonta 84 órát.Párom egészséges, Debrecenben él,most éppen nincs munkája, de szeretne 1 büfét kivenni és ott dolgozna mint alkalmazottam.Ő nem vállalkozhat mert BÁR listás. Olvastam,hogy egyéni vállalkozó nem lehetek mert korlátozottan cselekvő képtelen vagyok. Mit tehetnék hogy beindíthassuk ezt a vállalkozást. Válaszát köszönöm

  • Kedves Andrea,

   Nem egyszerű a kérdés, esetleg gazdasági társaság, de egy ilyen vállalkozáshoz nagy anyagi háttér kell, amely pár hónapra legalább fedez minden költséget.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 148. Andrea szerint:

  Kedves Brigitta!
  Heti 40 órás bejelentett főállásom van. E mellett szeretném kiváltani a egyéni vállalkozói engedélyt.
  Az adózással kapcsolatban lenne pár kérdésem, melyekre legyél kedves válaszolni.
  – lehetek-e ÁFA mentes?
  – havi, negyedéves vagy éves bevallást kell készíteni?
  – bevét-kiadás után megmaradt összegre milyen típusú és mekkora mértékű (%) adót, járulékot stb kell fizetni?
  Köszönöm, Andi

  • Kedves Andrea,

   Lehetsz alanyi adómentes, de kérdés, hogy mennyi bevétellel tervezel, mekkora indulási költséggel, hogy jó választás-e. Kell bevallásokat készíteni, de itt nem tudom, hogy mire gondolsz. Nyereség után 10+29 % adót kell fizetni, de ez nem a vállalkozói kivét.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 149. Erzsébet szerint:

  Kedves Brigitta!

  8551Teáor számon szeretnék másodállásban vállalkozást indítani(remélem jól választottam ki a számot). Ezen tevékenységi körben babaúszással, később gyógytestneveléssel szeretnék foglalkozni. Kérdésem, hogy ehhez be kell mutatnom végzettségeket igazoló papírokat? Tehát egyetemi diplomát? Ha vállalkozást ugyanezen tevékenységi körben bővíteni szeretném pl. óvodás tornával, akkor be kell jelentenem? Mennyi időbe telik a vállalkozói iratok kiadása? Költségnek elszámolhatom saját sportruha vásárlást?

  Köszönöm válaszát! Szép napot!

  Üdv Erzsébez

  • Kedves Erzsébet,

   A helyi okmányirodában megmondják a pontos feltételeit az egyes tevékenységi köröknek ill. a szükséges végzettségeket is. A tevékenységi kör ingyenesen módosítható, bővíthető. Mértékletesen elszámolható sportruha költségként. Tegnap 1 perc alatt megérkezett a vállalkozás indítását igazoló dokumentum a beküldést követően.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 150. Marietta szerint:

  Kedves Brigitta!

  Az alábbi új vállalat nyitásával kapcsolatos kérdésekben szeretném a segítségét kérni:
  1. Szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben műkörmös végzettséggel kiváltok egyéni vállalkozói engedélyt, akkor nyithatok-e egy szépségszalont, melyben a más szakmákat (pl. fodrászat, kozmetika, stb.) végző, szintén egyéni vállalkozókkal bérleti szerződést kötök?
  2. Ilyen esetben a létesítmény engedélyezését elintézhetem úgy, hogy a különböző tevékenységeket végző vállalkozók személye akkor még nem ismert? Vagyis elegendő, ha a nyitást követően a létesítményben dolgozó személyeknek van meg a végzettsége?
  3. Ilyen felállásban van akadálya a vasárnapi nyitvatartásnak?
  4. Mindezt megtehetem-e úgy, hogy a létesítmény megnyitásakor még főállásban (heti 36 órát meghaladó munkaóra) dolgozom a kedvezőbb adózás és kisebb kockázat érdekében?
  5. Milyen adózási forma javasolt, ha havi 300.000-500.000 Ft bevétel keletkezik (mellette a kezdeti időszakban várhatóan hasonló mértékű kiadással)?
  6. Milyen adózási formára érdemes később váltani, ha a számok úgy változnak, hogy 200.000-300.000 Ft-os nyereség keletkezik, és mellette már nem dolgozom főállásban?

  Válaszait előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Marietta

  • Kedves Marietta,

   A fent megnevezett tevékenységi körök feltételeit a helyi okmányirodában tudják megmondani, így azt is, ha másoknak bérbe szeretné adni a helyiség egyes részeit. Valószínűleg ez más tevékenységi kör alatt fog futni.
   Másodállásban SZJA adózás az ajánlott általában, egyéb esetben több információra van szükség. Amennyiben nincs még választott könyvelője, akitől ezt megkérdezheti, ajánlom könyvelési szolgáltatásunkat, amelynek része a tanácsadás is. http://www.gittairodaja.hu/szolgaltatasok/

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 151. Lóczi János szerint:

  Kedves Brigitta
  Másodállásban szeretnék csokiterméket gyártani , leírnád milyen engedélyek és feltételek kellenénék hozzá ? Nem szakmám de elég jól értek hozzá , eddig kedvtelésből csináltam .

  Előre is köszi.

  • Kedves János,

   Pontos információt csak a helyi okmányirodában tudnak erről adni, de valószínűleg kell az ÁNTSZ engedélye is kell.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 152. Hegedűs József szerint:

  Kedves Brigitta!

  Jelenleg egy cégnél heti 40 órás főállású munkaviszonnyal rendelkezem. E mellett viszont szeretnék valamilyen mellékjövedelemre szert tenni, mint egyéni vállalkozó, ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim:
  – jelenlegi munkáltatómat érinti-e valamilyen kérdésben az, hogy én a főállásom mellett kiváltom az egyéni vállalkozóit (esetleg kell-e a több járulékot fizetniük utánam, vagy itt minden marad a régiben)
  – ha a bevételem esetleg jelentősen több lenne (pl.: 1 500 000 Ft / év), mint a kiadásom, akkor mekkora lenne a megfizetendő adók mértéke körülbelül

  Előre is köszönöm válaszát.

  Üdv.: József

  • Mátyás szerint:

   Kedves Brigitta!
   A főállásom mellett szeretnék egyéni vállalkozó lenni másodállásban. Igy alkalmazhatom egy családtagomat napi 2 órában úgy, hogy neki is van főállása?
   Elöre is köszönöm!

 153. Erika szerint:

  Kedves Brigitta!
  Érdeklődnék,hogy jelenleg a vendéglátásban dolgozom,katás adózással.Ha másodtevékenységben betenném a vállalkozásomba a műkörömépítést,akkor ez milyen terheket és engedélyeket vonna maga után?Gyakorlatilag heti 1-2 körmöt tudnék csinálni,mivel még vendégköröm se nagyon alakult ki,meg a napjaim java részét a főállású munkámmal töltöm.Válaszát előre is köszönöm!

 154. Viktória szerint:

  Kedves Brigitta!

  Gyet alatt katás adózóként kell járulékot fizetnem ,ha ev. vagyok és magam végzem a munkát?köszönöm

  • Kedves Viktória,

   GYET alatt KATAS vállalkozóként főállásúnak minősül és fizetni kell az adót. SZJA adózás kedvezőbb lehet a családi kedvezmények miatt is.

   Üdvözlettel:

   Botosné Brigitta

 155. Sürgős kölcsönre van szüksége? Kapcsolat: (dakany.endre gmail.com) További információ a kölcsönről.

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 156. Hitelajánlat.

  Sürgős kölcsönt keres? Ha így van, akkor 3% -os kamatlábat kell alkalmazni. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: (dakany.endre gmail.com)

  Nagyon köszönöm.

 157. Randall Williams szerint:

  figyelmébe:

    Aggódsz az adósságaitól. Szüksége van egy kölcsönre, hogy kifizethesse a számláit, vagy vegyen otthon vagy növelheti vállalkozását? Most kössön kölcsönre, és hagyja jóvá. 3% -os kedvezményes kamatozású kölcsönöket kínálunk. A hitelprogramunk nagyon közvetlen és rugalmas, mivel az Ön elégedettsége és pénzügyi sikere a célunk. Ha érdekel, további információért lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: (randallfinancefirm@outlook.com).

Hozzászólások

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Compare Premium WordPress Themes, WordPress Themes Free Online and Free WordPress Themes

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás